Hromada zážitků bez davů. Zima láká k cestám po Evropě

  0:01 – ADVERTORIAL
Nenechávejte návštěvu evropských metropolí na léto. Vyrazte už teď a objevujte je trochu jinak. Možná vás během toulek ulicemi měst budou trochu zábst prsty na nohou, ale o to lepší budou zastávky v kavárnách i muzeích, kde zase pěkně roztajete. Po Evropě se dá navíc v zimních měsících cestovat levněji a většina spojů nehrozí vyprodáním.
Vydejte se v zimě na výlet s RegioJetem. Třeba do Budapešti

Vydejte se v zimě na výlet s RegioJetem. Třeba do Budapešti | foto: RegioJet

Berlín, Drážďany, Curych, Budapešť. Bylo by velkou chybou nechávat návštěvu evropských metropolí až na léto. V zimních měsících mají neopakovatelnou atmosféru, ale hlavně jsou bez davů turistů. Nechce se vám v zimě řídit? Pak nasedněte na palubu žlutých linek vlaků a autobusů RegioJet a vydejte se přímo do srdcí nejhezčích měst Evropy.

Budapešť v zimě? To nejsou jen klasické památky jako Rybářská bašta, Budínský hrad a Velká synagoga, ale také největší evropské veřejné kluziště Műjégpálya v historickém centru města. Zároveň patří mezi nejstarší kluziště v Evropě. Odvážnější se dokonce mohou v případě příznivého počasí sklouznout na zamrzlém Dunaji. K zimní návštěvě Budapešti neodmyslitelně patří svařák a samozřejmě maďarský guláš. Pokud se budete chtít ohřát, pak se vydejte do termálních lázní Széchenyi s třemi venkovními a patnácti vnitřními bazény.

Za Harrym a kouzly do Vídně

Jako stvořená pro zimní výlet je Vídeň. Důvodů, proč se vydat právě tam, je možné vyjmenovat několik: špičková muzea a galerie, státní opera, hradní komplex Hofburk, palác Belveder, klasické vídeňské kavárny a restaurace.

Velkým magnetem Vídně je aktuální výstava v METAstadtu, kde se ponoříte do magického světa filmové série o Harrym Potterovi. Je plná interaktivních prvků, originálních kostýmů a rekvizit. Návštěvníci se mohou posadit na Hagridovu židli, vmáčknout se do Harryho pokoje pod schody nebo si vyzkoušet kouzelnický sport famfrpál. Z Prahy jezdí do Vídně několik přímých autobusů a vlaků RegioJet denně.

Muzeum BMW i currywurst

Hromada zážitků na vás čeká v Mnichově. Až si prohlédnete jeden z největších evropských zámků Nymphenburg a užijete si procházky ve známém Anglickém parku, zastavte se v BMW Welt, pozoruhodném muzeu a zábavním centru automobilů značky BMW. Nepřehlédnutelné multifunkční středisko kombinuje futuristickou architekturu s fascinujícím pohledem na současnost a budoucnost mobility. Můžete si virtuálně zazávodit na herním simulátoru a v restauraci, která je součástí areálu, ochutnat nefalšovaný currywurst, tedy klobásu s kari omáčkou a hranolky. Ani zimní návštěva hlavního města Bavorska by nebyla kompletní bez průzkumu vyhlášených mnichovských pivnic.

Za zimním dobrodružstvím s RegioJetem

Autobusem:

Drážďany od 299 Kč

Curych od 899 Kč

Berlín od 449 Kč

Mnichov od 419 Kč

Autobusem i vlakem:

Budapešť od 249 Kč

Bratislava od 129 Kč

Praha od 149 Kč

Olomouc od 169 Kč

Více informací naleznete zde.

Výlet do evropských měst v zimě má jednu zásadní výhodu: turisticky atraktivní místa, která v létě praskají ve švech, jsou poloprázdná. Platí to i o jinak rušném Berlínu, kam několikrát denně vyráží autobusové linky RegioJet. Ve čtyřmilionové metropoli je toho k vidění opravdu hodně. Klasické památky jako Braniborská brána a budova německého parlamentu Reichstag, Muzejní ostrov s pěti špičkovými muzei nebo nejrázovitější berlínská čtvrť Kreuzberg. Téměř povinnou zastávkou je Checkpoint Charlie, bývalý hraniční přechod mezi americkou a sovětskou částí rozděleného Berlína. Zimní počasí dokresluje zvláštní atmosféru tohoto místa.

Jedna z nejstarších zoologických zahrad v Německu, barokní skvost Zwinger a slavná Brühlova terasa. To jsou hlavní magnety zimních Drážďan, jež jsou právem považovány za jedno z nejhezčích měst v zemi. Drážďany nejsou jen městem památek. Velkým tahákem je skleněná manufaktura automobilky Volkswagen. Čekají tu na vás předváděcí vozy, interaktivní exponáty, testovací jízdy v elektroautech a také restaurace. Nejlepším způsobem, jak završit den v Drážďanech, je večerní procházka po nádherném Augustově mostě, jehož stavitelé se v 18. století inspirovali Karlovým mostem v Praze.

V Curychu nuda nehrozí

Jako v pohádce si budete připadat ve švýcarském Curychu. Zapomeňte na nálepku nudného finančního centra. Čokoládou provoněné ulice, útulné kavárny, luxusní nákupní třída Bahnhofstrasse, Beyerovo muzeum hodinek anebo působivá katedrála Grossmünster z 12. století. Nádherný výhled na tuhle památku vás čeká při projížďce loďkou po Dunaji, pokud tedy není zrovna pod ledem. V Curychu se nudit nebudete. A nezapomeňte ochutnat místní speciality: sýrové fondue v chlebu, medové sušenky tirggel a restované telecí geschnetzeltes. Zvláštní gastronomický zážitek nabízí restaurace Blinde Kkuh, jídlo se tam podává v naprosté tmě a obsluhu i přípravu zajišťují nevidomí a další lidé se zrakovým postižením.

Vydejte se v zimě na výlet s RegioJetem. Třeba do Curychu

Bratislavský hrad, ikonický most Slovenského národního povstání s restaurací a vyhlídkovou plošinou v osmdesátimetrové výšce, areál vojenského památníku Slavín nebo známý modrý kostel sv. Alžběty. To jsou zastávky, které byste určitě neměli vynechat při zimních toulkách po hlavním městě Slovenska. Pokud výlet plánujete na víkend, zastavte se v historické budově Stará tržnica, kde se každou sobotu koná Trh-Piac-Markt. Lepší místo pro nákup tradičních slovenských dobrot v Bratislavě nenajdete.

V Praze jako v Benátkách

S evropskými metropolemi si v ničem nezadá Praha, kam se na palubě žlutých linek Regiojetu dostanete pohodlně z celé republiky. Vyrazte nejen na klasické památky, jako je Karlův most, Prašná brána či katedrála sv. Víta, ale dopřejte si i méně tradiční zážitek v podobě plavby po Vltavě, která má v zimě velké kouzlo a nabízí ten nejlepší výhled na panorama Hradčan a Karlův most. Při plavbě podzemním vodním tunelem a při proplouvání Čertovky si navíc budete připadat skoro jako v Benátkách!

Prodloužený víkend se dá strávit v Olomouci, která nabízí spoustu zábavy pro děti i dospělé. Hanácká metropole se může pochlubit mnoha památkami. Ať už to jsou nádherné kašny se sochami antických bohů a mytických postav, monumentální barokní sloup Nejsvětější Trojice z 18. století, unikátní orloj na radnici, nebo katedrála sv. Václava v historickém centru. Po prohlídce katedrály se můžete vydat na procházku kolem Olomouckého hradu, jednoho z nejvýznamnějších hradních areálů v České republice. Děti určitě ocení, když je vezmete do místního akvaparku nebo trampolínového centra.

Autor:

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

OBRAZEM: Blýskalo se na horší časy. Procházka po Praze v roce 1941

24. dubna 2024

Protektorátní správa začala už v březnu roku 1939, o dva roky později však Prahu čekaly výrazné...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

Čůral jsem krev a stopoval. Cestovatel popisuje, jak poznával Venezuelu

23. dubna 2024

Premium Dal si 48 dní, aby sám prošel 1 500 kilometrů dlouhý trek od hranic k hranicím a poznal exotickou...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  22.4 22:17

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...