FENOMÉN: ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA (39)

Chvátal Jaroslav

Chvátal Jaroslav

autor

19.01.2023 Fenomenologie

Každý, kdo někdy skládal důležitou zkoušku, jistě chápe, jakou úzkost s sebou nese. Bez ohledu na to, jak dobře jste se připravili, nemůžete zastavit motýly, kteří vám poletují v žaludku. V ústech máte sucho, dlaně se vám svírají a žaludek máte sevřený. Možná to není otázka života a smrti, ale v tu chvíli to tak určitě vypadá. Přesně tak se pravděpodobně cítila osmnáctiletá Lynne Schulzeová ráno 10. prosince 1971. Lynne byla v prvním ročníku na "Middlebury College" v Middlebury ve Vermontu a skládala první velkou zkoušku prvního semestru na škole. Dnešní test se týkal jednoho z jejích oblíbených předmětů, anglického dramatu, a Lynne se na něj pilně učila. Přesto se cítila trochu nervózní, jak hodiny mučivě ubíhaly. Opakování na poslední chvíli se jí nedařilo vstřebat, a tak se Lynne rozhodla, že se projde do města. Snad ji svižný prosincový vzduch zbaví stresu. Ve 12:15 ji viděli vycházet z pokoje na koleji. Asi o čtvrt hodiny později ji spatřili před obchodem se zdravou výživou "All Good Things", jak jí sušené ovoce, které si koupila. Tam se dala do řeči s cizí ženou a řekla jí, že se chystá jet autobusem do New Yorku. To se ženě zdálo divné, protože autobus už odjel.

Lynne každopádně nehodlala nastoupit do autobusu, ne když ji čekala důležitá zkouška. Ve 12:50 už byla zpátky ve svém pokoji na koleji. O pět minut později už kráčela se spolužáky směrem ke zkouškovému sálu. Pak se náhle zastavila a řekla kamarádkám, že si v pokoji zapomněla pero pro štěstí a musí pro něj běžet. Než kdokoli z nich stačil zareagovat, už sprintovala zpátky po chodbě. Ve 13:00 už všichni studenti seděli ve svých lavicích a rozdávaly se písemky. Všichni kromě Lynne Schulzeové byli přítomni. Ta se ještě neobjevila. Nechtěla se dostavit vůbec. Ve skutečnosti Lynne Schulzeová úplně zmizela. Po zkoušce se její kamarádi vydali do jejího pokoje v domnění, že ji tam najdou s těžkou trémou, kvůli které se nedostavila ke zkoušce. Místo toho našli pokoj prázdný. Lynne tam nebyla, ale byla tam její peněženka, kabelka, doklady a další osobní věci. Pro její přátele to znamenalo, že Lynne neodešla daleko a brzy se vrátí. Uplynuly dva dny a po studentce z první třídy nebylo ani stopy. Tehdy byla přivolána policie.

Zpočátku se vyšetřování zaměřilo na vypátrání posledního známého pohybu Lynne Schulzeové. Policie brzy zjistila, že kolem půl jedné navštívila "All Good Things" a pak se zapojila do onoho zmateného rozhovoru o cestě do New Yorku. Poté se pravděpodobně vrátila na kolej, kde byla s přáteli až do pěti minut před začátkem zkoušky. To vysvětlovalo, kde se Lynne nacházela až do 12:55. Důležitější otázkou bylo, co se s ní stalo po tomto posledním spatření. Když policie v Middlebury pokračovala v pátrání, zjistila, že Lynne byla spatřena kolem 14:15, jak stojí na autobusové zastávce. Několik svědků tvrdilo, že ji vidělo, ale nikdo nedokázal říct, zda nastoupila do autobusu. Poté Lynne Schulzeová jednoduše zmizela. V Middlebury probíhalo vyšetřování. Mezitím si Lynneina rodina jejího zmizení nevšímala. Trvalo pět dní, než byli informováni. To proto, že policie byla přesvědčena, že na záhadu Lynneina zmizení existuje jednoduchá odpověď.

Rozhodně neměli podezření na nečistou hru. Podle nich šlo o jasný případ mladé ženy, která se ve stresu ze závěrečných zkoušek rozhodla, že si potřebuje odpočinout. Byli přesvědčeni, že se brzy objeví, a toto přesvědčení podporovali i Lynneini přátelé a spolužáci. Podle tehdejších zjištění byla Lynne skutečně vystresovaná. Měla problémy s adaptací na vysokoškolský život a trpěla steskem po domově. Dokonce se svěřila s bizarním plánem předstírat svou smrt a zmizet, aby mohla začít svůj život znovu někde jinde. Nikdo ji nebral vážně. Jak si asi dokážete představit, pro rodinu Schulzeových to bylo neuvěřitelně stresující období. Navzdory ujištěním, která jim poskytla policie, měli od začátku podezření, že se Lynne stalo něco zlého. Nebyla prostě ten typ dívky, která by zmizela, aniž by dala někomu vědět, kde je. Lynne měla síť přátel ze střední školy po celé Nové Anglii. Pravidelně s nimi telefonovala a občas je navštěvovala. Bohužel ji nikdo z nich neviděl ani o ní neslyšel. Všechno teď záviselo na Vánocích, svátcích u kterých se Lynne těšila, že je stráví doma. Jistě se na Vánoce objeví. I kdyby měla nějaký důvod, proč se ztratila z dohledu, jistě by nenechala rodinu, aby se o ni trápila celé svátky. Ale 24. prosinec přišel a odešel, rok 1971 se blížil ke svému konci a po pohřešované prvačce stále nebylo ani stopy. Tehdy Lynneini blízcí v hloubi Duše věděli, že je mrtvá.

Robert Durst

   Od zmizení Lynne Schulzeové uplynulo neuvěřitelné půlstoletí. Případ už dávno vychladl, i když na něm policie v Middlebury stále pracuje, pokud se objeví nové stopy. Těchto stop je zatím málo, i když v roce 2015 vyšetřovatelé učinili překvapivý objev. Po celou dobu jim pod radarem poletoval velmi reálný podezřelý. Během svého pobytu v Middlebury Lynne Schulzeová ráda navštěvovala malé specializované obchody lemující hlavní ulici. Jedním z jejích oblíbených byl obchod s drobnými předměty Little Wings, dalším obchod se zdravou výživou All Good Things, který navštívila v den svého zmizení. Ukázalo se, že muž, který tehdy obchod vedl, je jedním z nejznámějších amerických vrahů a dost možná i sériovým vrahem. Robert Durst byl synem newyorského realitního magnáta a dědicem bohatství. Počátkem 70. let se však Durst odcizil své rodině a žil v Middlebury, kde se svou ženou Kathleen provozoval malý obchod se zdravou výživou. V roce 1973 obchod zavřel a vrátil se do New Yorku. Durst se později proslavil poté, co se stal podezřelým z dosud nevyřešeného zmizení své manželky v roce 1982. Později byl odsouzen za vraždu své dlouholeté přítelkyně Susan Bermanové v roce 2000.

Kromě toho byl Durst v roce 2001 souzen za vraždu svého souseda Morrise Blacka v texaském Galvestonu. V tomto případě byl zproštěn obžaloby, ačkoli byl odsouzen za rozčtvrcení Blacka a vyhození částí jeho těla do Galvestonského zálivu. Durst byl také spojován s několika dalšími zmizeními. V současné době si odpykává doživotní trest v Kalifornii. Zde tedy můžeme Lynne Schulzeovou umístit do těsné blízkosti známého vraha, a to právě v době jejího nevysvětlitelného zmizení. Znamená to, že ji zavraždil Robert Durst? Je to samozřejmě možné, i když neexistují žádné důkazy, které by přímo ukazovaly na Durstovo zapojení. Pokud Lynne Schulzeovou skutečně zabil, odvedl dobrou práci při zahlazování stop. Pravdou bohužel je, že se pravděpodobně nikdy nedozvíme, co se s Lynne Schulzeovou stalo. Uplynulo příliš mnoho času v případu, který v první řadě nikdy nenabídl příliš mnoho vodítek. Můžeme však vyvodit určité závěry z těch skromných důkazů, které jsou k dispozici.

Fotografie z tiskové konference police v době
horké fáze vyšetřování zmizení Lynne Schulze

Prvním z nich je, že Lynne opustila areál "Middlebury College" vlastními silami. Je velmi nepravděpodobné, že by ji někdo unesl z tak veřejného místa, aniž by si toho někdo všiml. Nyní vyvstává otázka. Proč mladá žena odešla? Zkouška, kterou se chystala psát, byla z jejího oblíbeného předmětu a byla na ni dobře připravena. Proč odešla? Proč právě teď? Odpověď na tuto otázku neznáme, ale víme, jaký vliv má stres na lidskou mysl. Lynne byla na střední škole studijní hvězdou, ale na vysoké škole byla jen průměrnou studentkou. Vysoce úspěšní lidé se mohou těžko přizpůsobit takové změně postavení. Možná právě to bylo příčinou jejího neštěstí. Možná právě proto mluvila o tom, že chce všeho nechat a začít znovu. Rozhodla se snad v předvečer své první velké zkoušky, že to nezvládne? Utrpěla na poslední chvíli nějaký psychický zlom a prostě odešla?

To jsou matoucí otázky bez odpovědí, které jsou o to složitější, že Lynne po sobě zanechala všechny své osobní věci. Víme, že v době zmizení měla u sebe asi 30 dolarů, což je víc než dost na to, aby mohla nastoupit do autobusu a odjet z města. Víme, že byla viděna v blízkosti autobusového nádraží, ačkoli nic nenasvědčuje tomu, že by někdy jela autobusem z Middlebury. Možná se nechala svézt od někoho cizího, než přijel její autobus. Možná se z toho cizince vyklubal vrah. Tolik otázek. Tak málo odpovědí.

-pokračování-

Další díly