Život na sopečném ostrůvku Hunga Tonga existoval jen 7 let

Vědci zmapovali, jakým způsobem se rodí život na dnes již neexistujícím ostrůvku v souostroví Tonga, který v roce 2015 vznikl po erupci vulkánu.

31.01.2023 - Stanislav Mihulka



Na přelomu let 2014 a 2015 došlo v souostroví Tonga v jižní části Pacifikem k mohutné podmořské erupci. V důsledku této erupce vznikl pozoruhodný sopečný ostrůvek, jehož celé jméno zní Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Podobné ostrovy vznikají relativně často, jejiž životnost ale nebývá velká. Hunga Tonga dlouho vypadal, že bude pověstnou výjimkou, když přečkal několik kritických měsíců. Pak ale došlo k další ohromné erupci v zimě 2021–2022 a ostrov Hunga Tonga-Hunga Ha'apai z velké části zanikl.

Pro vědce jsou takové události ideální příležitostí k výzkumu, jak život proniká na nová území a jak se dokáže vyrovnat s často extrémními podmínkami. Život na ostrově Hunga Tonga-Hunga Ha'apai studoval i tým, který vedl Nicholas Dragone z americké Coloradské univerzity v Boulderu. Výsledky jejich výzkumu uveřejnil v polovině ledna vědecký časopis mBio.

Ekosystém zaniklého ostrova

K podobným erupcím dochází ve světě docela často. Obvykle ale při nich nevznikají trvalejší ostrovy,vysvětluje Dragone. „Měli jsme velmi unikátní příležitost ostrov Hunga Tonga-Hunga Ha'apai prostudovat. Nikdo doposud uceleně nezkoumal mikroorganismy takového ostrovního systému v tak rané fázi vývoje.

Pro Dragoneův tým se čerstvě zrozený ostrov stal prvotřídní přírodní vědeckou laboratoří. Badatelé zkoumali prvotní fáze vývoje ekosystému v místě, do kterého kromě mikrobů prakticky nezasáhli živočichové ani rostliny. Vědci odebírali vzorky substrátu na řadě různých míst ostrova a následně analyzovali DNA, která se v nich vyskytovala.

Výsledky vědce překvapily. „Nenašli jsme tak úplně to, co jsme očekávali,“ přiznává Dragone. „Mysleli jsme, že tam budou typičtí mikrobi kolonizátoři, včetně řady druhů sinic, jaké vídáme například po ústupu ledovce. Namísto toho jsme ale našli svéráznou skupinu bakterií, které se živí sírou a stopovými atmosférickými plyny, jako je molekulární vodík nebo oxid uhelnatý.

TIP: Japonsko má díky erupci podmořského vulkánu nový ostrov

Jak přiznává Dragone, s kolegy rozhodně počítali s tím, že budou s výzkumem na ostrově Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pokračovat. Další výzkumnou misi začali plánovat týden před osudnou erupcí, která ostrov zničila. Badatelé jsou sice smutní, že jejich přírodní laboratoř pohltilo moře, zároveň ale počítají s tím, že jim neklidné vulkanické oblasti v oceánu zase v budoucnu nabídnou další možnosti k výzkumu.


Další články v sekci