Umělecký fotograf Ľubo Špirko: Vím, že ženu, která přejde přes práh mého ateliéru, vždy svléknu

Pozvání do televizní Show Jana Krause přijal umělecký fotograf Ľubo Špirko, který ke svému vysněnému povolání musel dojít přes jadernou fyziku. „Vystudoval jsem aplikovanou fyziku, ale v jaderné elektrárně jsem si pracovat netroufnul, protože tam potřebujete ještě zhruba další čtyři roky tréninku a zkoušek,“ vysvětluje host.

„Profesionálně jsem se začal fotografii věnovat v roce 2000,“ dodává a předává svému hostiteli jako dárek portrét Jiřího Menzela. Zkrátka nepřijde dokonce ani pan Odvárka, který dostane knihu. „Vzhledem k tomu, že mám rád loajální lidi, dovolil bych si jednu knihu věnovat panu Odvárkovi.“

V krátké projekci nám pak Špirko představí svoji tvorbu, aktuálně to jsou hlavně akty. „Fotografovat nahé ženské tělo je vždy výzva. Je to krásné!“ říká fotograf a vysvětluje Janu Krausovi, jak začít a přesvědčit ženu, aby se nechala fotografovat. „Všechno je možné.“ I když to ani zdaleka tak nepůsobí, fotografovat akty je podle něj víceméně asexuální činnost. „Vím, že ženu, která přejde přes práh mého ateliéru, vždy svléknu,“ dodává se smíchem.

 

Foto: TV Prima