Tinnitus od Markuse Schwabbauera: Je to začarovaný kruh

Tinnitus může způsobovat silnou zátěž, která má za následek, že se naše svaly zatínají. Jako by nás právě čekal boj nebo nutný útěk, tak se naše tělo napíná a připravuje se na možnou reakci. Tuhnou nám ramena i šíje, aby nás chránily při takovém instinktivním jednání. Krátkodobě by zvýšené napětí nepředstavovalo velký problém. Ale při déletrvající zátěži, jako je tomu v případě tinnitu, se stahujeme čím dál víc – důsledkem je trvalé napětí a zablokování. Netrpíme pak pouze tinnitem, ale teď i důsledky napětí a stažení. Vzniká čtvrtý začarovaný kruh…

Ukázka z knihy velmi trefně ukazuje zásadní pilíř autorových úvah.  Napětí a všechno, co s ním souvisí. Až deset procent světové populace trpí ušním šelestem. První informace, kterou jsem nevěděla.

A dále jsem se dozvěděla i další novinky:

  • Jistou míru šelestu v uších máme danou i za normálních okolností
  • Není-li šelest z organické příčiny, je téměř na jistotu spouštěčem stres a napětí svalů, nervové soustavy
  • Nelze ho vyléčit, nelze ho ani změřit
  • Náš mozek umí vyrovnávat hlasitost, něco umínit, něco zvýraznit (zvyknutí si na hluk, nastřežení uší při nebezpečí)

A ačkoliv někdo má pocit, že vedle něj jede náklaďák, prý je to ve skutečnosti hlasitost maximálně šustění listu papíru. Jen náš mozek na zvuk již reaguje přecitlivěle z nejrůznějších důvodů, které jsou v knize probírány.

A tady vzniká nápad, jak si pomoci. V podstatě většina všech autorových rad vychází z toho ulevit si od stresu. Zaměřit pozornost na něco jiného, na klid, na »tady a teď«, na pohyb, dokonce sledování ASMR videí a nahrávek může být terapeutické. Nalezení znovu toho, co vám dělá radost a celkově takové umírnění života jako takového.

Tak co na to říct? FUNGUJE TO?

Autor je německý psycholog a psychoterapeut a uvádí tedy případové studie svých klientů a snaží se pochopit jejich individuální příčiny. To může pomoci i čtenářům, protože co člověk, to stoprocentně jiná příčina tinnitu. A cvičení a návody, které uvádí mají znovu přivést člověka k normálnějšímu životu tak, aby ho tinnitus co nejméně omezoval.

Je to ideální kniha pro každého, kdo tinnitem trpí a nikdo mu neřekl pravou příčinu. Má tak naději, že právě toto zaměření na odstranění napětí a stresu může být tím pravý.

A funguje to. Protože největší chybou u pacientů s tinnitem je nechat je uvěřit tomu, že jim nic nepomůže.

A za tuhle naději patří autorovi dík.

Knihu ale využijí:

  • Všichni, kteří trpí problémy s krční páteří
  • Všichni, kteří chtějí znát metody na odstranění (nejen hlukového) stresu

 

O autorovi:

Markus Schwabbaur je německý psycholog a psychoterapeut. Po studiu psychologie se zaměřením na psychoakustiku a klinickou psychologii v Eichstätu a italském Milánu pracoval na několika specializovaných klinikách. Než si v roce 2009 otevřel v Mnichově soukromou praxi, vedl psychosomatické oddělení ORL v tamější nemocnici, kde se soustředil na tinnitus a poruchy sluchu. V současné době působí jako behaviorální terapeut, přednáší a pořádá semináře. Vydalo nakladatelství Kazda.

 

Více infa: https://www.knihykazda.cz/tinnitus/

 

Foto: Nakladatelství Kazda