Hlavní obsah

Pošta opět zdražuje. Dopisy dokonce o víc, než je inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno zdražení v listopadu, druhé od ledna a další hned vzápětí od února. Ceníky České pošty se v poslední době mění v rychlém tempu – zatímco známka na obyčejný dopis či pohled stála ještě v říjnu 19 korun, od února vyjde již na 23 korun. To je zdražení o 21 procent, tedy ještě výraznější než průměrná inflace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel České pošty Roman Knap

Článek

Například doporučený dopis od středy zdraží o 10 korun na 62 Kč, stoupne i cena poštovních poukázek. Základní cena za poslání částky do 5000 Kč se zvýší na 52 korun u poukázky typu A.

Pošta také už od ledna zdvojnásobila ceny datových zpráv mezi lidmi na 10 Kč a o tři koruny zvýšila i poplatek za SIPO.

Státní podnik zdražení zdůvodňuje růstem nákladů, hlavně na pohonné hmoty a energie. V posledních letech se potýká se ztrátou ve stovkách milionů korun.

Stát České poště doplatí 750 milionů Kč

Ekonomika

„Máme 3200 poboček a 72 dep, a to už se na energiích podepíše. Totéž u pohonných hmot, kdy ročně najezdíme 52 milionů kilometrů,“ vysvětloval před časem zdražování generální ředitel Roman Knap. Benzin a nafta ovšem v poslední době zlevňovaly a teď zdražují jen mírně.

Jednou z mála dobrých zpráv pro zákazníky je to, že aktuální zdražení se netýká balíků. Ty už ovšem také zdražily.

Pokud podá klient balík v pobočce Balíkovna a adresát si ho vyzvedne také v Balíkovně, tak pro registrované odesilatele zůstává cena 65 korun. Cena Balíku Do ruky se zákaznickou kartou a s podáním dat elektronicky činí 109 korun.

Od ledna nicméně z ceníku zmizela va­rianta „obyčejný balík“ za 89 korun, což byla nejlevnější varian­ta odeslání mimo Balíkovnu.

Řešte to, vyzvaly odbory politiky

Ačkoliv je aktuální zdražení vyšší než míra inflace, podle předsedkyně odborů pošty Jindřišky Budweiserové to není takový problém.

„Myslím si, že zdražení dopisů lidi až tolik nepálí. Tím, že je opakované, tak se o tom hodně mluví, ale když se podíváte, o kolik zdražily potraviny… Podíl poštovních služeb na výdajích domácnosti není tak velký,“ řekla Právu Budweiserová.

Problém spíše vidí ve špatném financování podniku, kdy pošta každý rok dotuje veřejné služby v řádu stamilionů korun.

„Pošta v posledních čtyřech letech provedla zásadní změny. Uspořila v ročních nákladech jednu miliardu korun, a přesto to nestačí. Bylo zrušeno více než 7000 pracovních míst, pro pošťáky to znamená velký stres, obrovskou zátěž a obavy,“ sdělila Budweiserová.

Odbory proto minulý týden vyzvaly vládu, poslance i senátory, aby situaci státního podniku řešili. Peticí je k tomu vyzvalo okolo 27 500 pracovníků.

Dnes by mělo ministerstvo vnitra oznámit výsledky výběrového řízení na nového generálního ředitele. Není přitom vyloučeno, že pozici obhájí šéf Roman Knap, který se dostal do finále výběru.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se loni rozhodl, že Knapa z funkce odvolá, a to kvůli někdejší schůzce s lobbistou Michalem Redlem obviněným v úplatkářské kauze Dozimetr. Knap tvrdí, že se Redl na ojedinělé schůzce objevil ne­ohlášený, a nic vážného s ním tudíž ani neprobíral.

Původně měl být Knap ve funkci jen do září, ale nakonec bylo rozhodnuto, že zůstane až do výběru nástupce.

Pokud by Roman Knap zůstal, tak by to podle šéfky odborů nebyla špatná zpráva. „Změnu ve vedení v této vypjaté situaci nepovažujeme vůbec za šťastnou, v době, kdy se musí řešit transformace pošty, strategie,“ soudí Budweiserová.

Pošta od února zdraží známku na dopis

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám