Můj kousek štěstí

Svou krásu máte v rukou

Krémujte ruce nejen po každém umytí, ale kdykoli pocítíte, že je pokožka napjatá a vysušená.

Naše ruce jsou neustále vystavené nejrůznějším vlivům, mrazu, větru, slunci, chemikáliím… Poradíme vám, jak se o ně starat, aby byly stále v kondici.

Na pokožce rukou se nemilosrdně zobrazuje náš věk. Pomocí přírodních prostředků ho ale můžeme přece jen trochu ošálit.

Není to nic složitého a ani to moc nestojí. Zkuste vsadit na přírodu. Bylinky a oleje jsou v tomto směru ti nejlepší pomocníci.

Babičky věděly...

Bylinky a oleje dovedou každou pokožku regenerovat, zjemňovat i zklidňovat, a to bez přídavku jakékoli chemie. Vyzkoušejte některé z receptů našich babiček, které opravdu fungují.

S důkladnou péčí na vás ruce váš věk neprozradí.

Blahodárné oleje

Rostlinné oleje jsou obvykle vždy po ruce a o ně také mohou pečovat – klidně použijte i kuchyňský slunečnicový či olivový, ovšem jen ty kvalitní, za studena lisované panenské. Další kapitolou jsou pak speciální kosmetické oleje.

Například jojobový, který obsahuje pěsticí a hojivé látky, skvěle pomáhá hydratovat namáhanou vysušenou pokožku, vyhlazuje ji, regeneruje a uzamyká v ní potřebnou vlhkost. Olej z pupalky dvouleté zklidňuje citlivou pokožku, zmírňuje únavu pleti, zabraňuje vysoušení, zvyšuje její elasticitu a udržuje ji vláčnou a pružnou.

Se suchou a namáhanou pokožkou našich rukou si dobře poradí také rakytníkový olej bohatý na vitamin C a betakaroten. Regeneruje, vyživuje pokožku, a navíc ji chrání před volnými radikály.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský

Nádherně žlutooranžové květy měsíčku, navzdory svému názvu připomínající spíš sluníčka, se odedávna využívají pro své léčivé i pěsticí účinky. Skvěle zjemňují, regenerují a zvláčňují pokožku, a navíc mají i antibakteriální účinky. Měsíčkové masti i krémy pomáhají léčit drobná poranění a praskliny, podporují tvorbu kolagenu a kožní bariéry.

Masti i krémy seženete v různých variantách v obchodech či lékárnách, můžete si je ale jednoduše vyrobit i doma. Budete k tomu potřebovat 2 hrsti čerstvých nebo sušených květů měsíčku, 50 g bambuckého másla a 1 lžíci kokosového oleje.

Jak na to?

Květy podrťte v hmoždíři. Na vodní lázni rozpusťte bambucké máslo, přidejte kokosový olej a po rozpuštění přisypejte květy měsíčku, zamíchejte a nechte prohřát. Jakmile se vše spojí, stáhněte směs z tepla a nechte 24 hodin odstát.

Druhý den ji opět zahřejte, dokud se nerozpustí. Po odstavení můžete přimíchat i pár kapek vonného esenciálního oleje, směs nalijte do čistých nádob a uzavřete víčkem. Uchovávejte v chladu.

Aloe vera

Aloe vera

Aloe vera by měl mít doma každý. Není náročná na pěstování, přežije i méně dokonalou péči. Upřednostní půdu smíchanou s pískem nebo substrát pro pěstování sukulentů, slunečné místo a zálivku cca jednou za dva týdny.

Gel z této tučnolisté rostliny se využívá nejen v kosmetice, ale třeba i v tradiční čínské, indické či japonské medicíně. Jeho silné hydratační a detoxikační účinky působí pozitivně na pokožku celého těla, pomáhají jejímu zklidnění a hojení, ale dá se využít i vnitřně.

Použití gelu je jednoduché – stačí rozříznout list této rostliny a gelovou substanci, která se uvnitř nachází, jednoduše nanést přímo na pokožku.

Jak na to?

Abyste ale nemuseli stále řezat listy, je dobré si vyrobit domácí krém. K tomu budete potřebovat 1 lžíci gelu z aloe vera, 1 lžíci včelího vosku, 2 lžíce lanolinu a 5 lžic panenského olivového oleje.

Včelí vosk a lanolin nechte rozpustit na vodní lázni a pak přimíchejte gel z aloe vera a olivový olej. Směs odstavte a míchejte tak dlouho, až dosáhnete požadovanou konzistenci. Krém nalijte do čisté nádoby a uzavřete. Vydrží asi měsíc.

Víte, že...

•… nejúčinnější jsou tmavě oranžové měsíčkové květy?
•… oleje se hodí také pro výživu slabých a lámavých nehtů?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden