Čečenci znásilnili ruskou novinářku, tvrdí Ukrajinci. Byl mezi nimi i synovec Kadyrova?

Ukrajinská média přišla s velmi drsnou informací. Obvinila totiž čečenské ozbrojence pod vedením tamního autoritářského vládce Ramzana Kadyrova, že přímo na Ukrajině znásilnili ruskou novinářku Olgu Zenkovovou a jejího kameramana zbili. Mezi násilníky měl být údajně i synovec zmiňovaného Kadyrova.

S informací o znásilnění ruské novinářky a zbití jejího kameramana přišel ukrajinský deník Obozrevatel. „Skupina kadyrovců (označení pro čečenské vojáky pod velením Kadyrova, pozn. red.) v Záporožské oblasti, dočasně okupované Rusy, zaútočila na štáb ruského propagandistického kanálu NTV, který dorazil pokrývat vývoj ‚speciální vojenské operace‘,“ píše deník.

Objektem zájmů kadyrovců se měla stát reportérka NTV Olga Zenkovová. Tu měli ozbrojenci znásilnit, přestože je na jejich straně. Jejího kameramana Artěma Jepifanova měli vojáci zbít.

K samotnému činu mělo dojít ve městě Melitopol, které ruské síly drží již několik měsíců. Muži v maskáčích, kteří se měli představit jako příslušníci „praporu Achmat“, měli Zenkovovou a Jepifanova napadnout v místním hotelu.

Web Obozrevatel se odkazuje na zprávu, kterou mělo vedení NTV zaslat vojenské správě Melitopolu i ruské okupační správě Záporožské oblasti. „V důsledku útoku utrpěl Artěm Sergejevič Jepifanov mnohočetná poranění, což je zdokumentováno zprávou z 1. melitopolské nemocnice. Skupina lidí se také dopustila sexuálního násilí proti reportérce Olze Viktorovně Zenkovové,“ stojí v dokumentu.

Pravost zveřejněného textu však nelze nezávisle potvrdit. NTV navíc jakékoliv informace o znásilnění své novinářky kadyrovci odmítá, stejně tak zbití kameramana. „Je to pitomost. Olga a Artěm nebyli nikdy v oblasti speciální vojenské operace, zdraví vás z Jekatěrinburgu,“ uvedla televize na sociální síti Telegram.

Toto vyjádření bylo však později upraveno tak, že byla vypuštěna pasáž o tom, že dvojice na Ukrajině nikdy nebyla. Zenkovová totiž zveřejnila čerstvou reportáž přímo Donbasu, který již po léta drží proruští separatisté a nedávno jej Rusové po jednom z referend připojili k federaci, i když je stále oficiálně územím Ukrajiny. Reportáž byla na NTV zveřejněna v pondělí.

Byl mezi násilníky Kadyrovův synovec?

Objevila se rovněž informace, že mezi násilníky z řad Čečenců měl být i Hasan Ibrahimov – synovec Ramzana Kadyrova. S informací přišel twitterový účet Visegrád 24. Informaci nelze potvrdit. Kadyrov na Ukrajinu před časem údajně nechal zavézt i několik ze svých nezletilých synů, kteří se následně do Grozného, hlavního města autonomního Čečenska, vrátili s ukrajinskými zajatci. Hovořilo se však o tom, že Kadyrovovi synové do bojů nezasáhli, a celá akce byla pouze nahraná, aby sloužila jeho propagandistickým zájmům.

Čečenci bojují ve válce na Ukrajině na obou stranách konfliktu. O kadyrovcích, tedy ozbrojencích pod vedením Ramzana Kadyrova, se toho již napsalo spoustu. Původně byli obávaní pro svoji drsnost. Na sociálních sítích se to však v průběhu války začalo hemžit videi, v nichž kadyrovci často jen stříleli na efekt, nikoliv na nepřítele, jen kvůli propagandě. I Ukrajinci však mají některé z Čečenců na své straně. Jde o lidi, kteří se staví na odpor proti Kadyrovově vládě.

Tagy:
válka Ukrajina Čečensko Kyjev kameraman Melitopol Ramzan Achmatovič Kadyrov Groznyj ruská invaze na Ukrajinu Olga Zenkovová