Aktuálně 4515 svolávaček

Některé modely Volvo a Mercedes mohou mít závadu na řízení (týden 04/23)

Svolávací akce tohoto týdne:
– Mercedes, Volvo – řízení
– Toyota EV – baterie
– Volkswagen – pneumatiky, pásy
– Smart – zadní náprava


Pět svolávacích akcí pro šest modelů čtyř značek bylo vyhlášeno přes Rapex ve 4. týdnu 2023.

Dvě svolávačky vyhlásila automobilka Volkswagen, po jedné akci mají značky Mercedes-Benz, Smart a Toyota – viz tabulka na konci článku.


  • Máte jiné auto? Nedávné svolávačky rozdělené podle značek a modelů najdete zde.

Závadu na řízení může mít 187 Mercedesů GLE a GLS vyrobených v období 19. 7. 2021 – 3. 8. 2022. Nedostatečné upevnění šroubů může způsobit uvolnění spojky řízení. To by mělo vliv na schopnost řízení vozidla a hrozí nebezpečí nehody. Zhruba stejný rozsah má podobná svolávačka automobilky Volvo, o které jsme informovali před dvěma týdny.

Mnohem větší je nová akce Volvo, která v systému Rapex ještě není, ale informujeme o ní v nové sekci našeho mateřského webu car-recalls.eu, ve kterém nově evidujeme i svolávačky vyhlašované německých Úřadem pro motorová vozidla (KBA). Více než 100.000 aut různých modelových řad je svoláváno kvůli možnému selhání posilovače brzd.



Necelé dvě stovky Volkswagenů ID.BUZZ mohou mít vadné pneumatiky a několik vozů Volkswagen ID.4 může mít problém s bezpečnostními pásy. Špatně přišroubovaná může být zadní náprava Smartu EQ ForTwo a Toyota ProAce City EV může mít chybný software v řídicí jednotce trakční baterie.

Podrobnosti ke svolávacím akcím tohoto týdne najdete v tabulce níže.




Svolávací akce 4. týdne 2023

Make, Model (years) Problem
Mercedes-Benz GLE (2021 – 2022) Nedostatečné upevnění šroubů může způsobit uvolnění spojky řízení.
Mercedes-Benz GLS (2021 – 2022) Nedostatečné upevnění šroubů může způsobit uvolnění spojky řízení.
Smart EQ ForTwo (2022) Šroub mezi zadní nápravou a karoserií se může uvolnit.
Toyota ProAce City EV (2022) Kvůli chybnému softwaru v řídicí jednotce trakční baterie může dojít k nesprávné detekci napětí článků.
Volkswagen ID.4 (2022) Šroubový spoj navíječe bezpečnostního pásu byl během výrobního procesu nesprávně dotažen.
Volkswagen ID.BUZZ (2022) V důsledku nesprávné výroby pneumatik může dojít k náhlému úbytku vzduchu.

Kam dál?

Co by měl udělat Majitel?

Pokud si myslíte, že by se svolávací akce mohla týkat vašeho vozu, měli byste se obrátit na nejbližší autorizovaný servis a požádat o bližší informace. Po nahlášení VIN kódu vozidla zjistíte, zda se na vašem autě závada vyskytuje, či zda již byla vyřešena předchozím majitelem v případě, že se jedná o vůz koupený "z druhé ruky". Použít můžete náš vzorový text žádosti a vyhledávač servisů.

Jestli máte zájem o detailnější prověření – jako například skutečný rok výroby, servisní historie, záznamy o poškození a další údaje z historie vozu, doporučujeme systém Autotracer.

Znáte rok výroby vašeho auta? V techničáku ho nenajdete.