Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 03:26:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Toulavá kamera slaví dvacáté výročí. Diváky vzala už na více než šest tisíc míst po celém Česku

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 01.02.2023


Již dvacet let se diváci České televize vydávají společně s Toulavou kamerou za inspirací na výlety a objevují zajímavá místa republiky. Od prvního vydání v únoru roku 2003 nabídl magazín už více než šest tisíc reportáží. Toulavá kamera, kterou provázejí Iveta Toušlová a Josef Maršál, patří k divácky nejoblíbenějším pořadům. Pravidelně ji v neděli dopoledne sleduje přes 550 tisíc lidí.


Speciální narozeninový díl uvede program ČT1 již tuto neděli, 5. února od 10 hodin.

„V roce 1999 jsem začala moderovat hlavní zpravodajskou relaci ČT Události a musela tak přestat točit v terénu. Cítila jsem se tvůrčím způsobem nevyužitá, protože jsem byla zvyklá denně brázdit naši zemi křížem krážem. Navíc jsem měla pocit, že zprávy jsou často plné negativních informací a těch pozitivních je v nich jako šafránu. Lidé se ale také potřebují z něčeho radovat, potěšit, být na něco pyšní. Začala jsem si proto ‚hrát' a stvořila námět na Toulavku. Na realizaci jsme měli pouhé tři měsíce! Byl to závod s časem, ale, jak vidno, vyplatil se,“ popisuje začátky pořadu jeho autorka a moderátorka Iveta Toušlová.

Během dvou dekád přinesla Toulavá kamera na obrazovky prvního programu České televize přes šest tisíc reportáží, diváci s ní mohli strávit pět set hodin a vidět více než tisíc dílů. „Slýchávali jsme spíše názory, že Toulavka dlouhého trvání mít nebude, proč taky, když je ta naše vlast tak malá, provinční, nezajímavá... Opravdu, i to padlo. Já jsem, navzdory všem škarohlídům, věřil, že pořad nebude mít jepičí život, nicméně dvacetiny mě ohromily,“ říká moderátor Josef Maršál.

Na tvorbě reportáží se podílí pětadvacet štábů napříč celou zemí. „Míst a zajímavých lidí je určitě ještě mnoho. Naši spolupracovníci v regionech často objevují něco, co v našem pořadu ještě nebylo. Také se nám s tipy na natáčení ozývá spousta diváků, což je pro nás při výběru témat velmi důležité. Neustále se přesvědčujeme o tom, jakým bohatstvím se v tomto ohledu pyšníme, a moc náš těší, že ho pomáháme divákům objevovat nová místa,“ říká Iveta Toušlová a doplňuje: „Toulavá kamera je přesně ten typ pořadu, který člověk musí dělat srdcem. Bez toho by to nešlo. Na výsledku je to znát a diváci to cítí. Tahle nejsilnější lidská emoce se totiž ničím ošidit nedá, natož nahradit.“


Nedělní dopoledne věnuje Toulavce pravidelně přes půl milionu diváků

Oblíbený cestovatelský magazín přiláká každé nedělní dopoledne k obrazovkám 564 tisíc diváků starších patnácti let, tedy více než 35 % všech, kteří mají zapnutou televizi. Sledovanost cyklu za posledních dvacet let setrvale roste, vůbec nejsledovanější díl, který pokořil milionovou hranici odvysílala ČT v první jarní den roku 2021.

Nad rámec více než tisícovky odvysílaných „pravidelných“ dílů vytvořil autorský tým Toulavé kamery 12 speciálních cyklů, patří mezi ně například Toulavá kamera – Za rodinným stříbrem, Toulavá kamera na venkově nebo Toulky za cechy a řemesly. Pořad, který naučil Čechy cestovat po Česku, má od roku 2005 rovněž knižní podobu.

Toulavá kamera se může pochlubit rovněž mnoha oceněními, nechybí Grand Prix z filmového festivalu s cestovatelskou tematikou Tourfilm, jedenáct cen Prix Non Pereant – Média na pomoc památkám nebo Grand Prix ministra pro místní rozvoj za soustavnou a úspěšnou propagaci cestovního ruchu České republiky.


Filip Platoš, tiskové oddělení, Česká televize, 31. 1. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2023 • Zakázaná historie na Prima ZOOM
28.01.2023 • Show Jana Krause – 1. 2. 2023
27.01.2023 • Nemocnicu sleduje čoraz viac divákov, Bez servítky včera prevalcovala Mamu na prenájom
26.01.2023 • Nové dokumenty ČT: ožehavá témata, svědectví doby, významná výročí, hudební legendy i cestopisy
24.01.2023 • Ivetu slovenskí diváci milujú!
21.01.2023 • Show Jana Krause – 25. 1. 2023

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist