Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

Tisk

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

 

 

O čem novinka pojednává? Adam Fojtík je zdánlivě úplně obyčejným asistentem režie v České televizi, jednoho dne ale zjistí, že má vzácný dar – dokáže poznat, kterým lidem to spolu bude klapat, a tak je při castingu spojí do dvojic. Když nějaký čas po dokončení filmu začnou Adamovi od vybraných párů chodit pozvánky na svatbu, pokusí se použít svůj dar i na svou tajnou lásku, sebevědomou pražskou režisérku Terezu.

Podle autora novinky Jana Šotkovského došlo ke spolupráci s uherskohradišťskou scénou jednoduše. „Umělecký šéf Lukáš Kopecký se mě zeptal, jestli bych nechtěl a já mu řekl, že chtěl. Popravdě jakákoli jiná odpověď by byla důkazem hluboké ztráty soudnosti,“ potvrzuje Jan Šotkovský, pro nějž bylo psaní pro Slovácké divadlo ctí.

Hlavní roli vytvořil Jan Šotkovský přímo na tělo oblíbenému herci Zdeňku Trčálkovi. „Honza má rád naše divadlo, často k nám jezdí, takže mě jako herce znal. Samozřejmě mě taková pocta, že napsal roli přímo pro mě, moc těší. Skvěle mě odhadl a napsal mi text, který, zdá se, přes moje ústa dobře funguje,“ usmívá se herec, jehož diváci znají z dalších úspěšných komedií uherskohradišťské scény – Prokletí nefritového škorpiona, Rychlé šípy nebo 1+2=6.

trinactkrat za svedka 1

Iniciátorem nápadu a zároveň i režisérem novinky je umělecký šéf Slováckého divadla Lukáš Kopecký. „Jít do neznáma, odhodlat se trochu zariskovat a nespokojit se pouze se spolehlivě a opakovaně prověřenými dramaty, posouvá divadelníky a diváky zase o kousek dál. A tak mi připadne přirozené, že vyhledávám současné texty, vznik některých přímo iniciuji. A ano, je to i nějakém zdravém sebevědomí, konkrétního umělce i daného divadla,“ říká režisér.

V inscenaci si kromě Zdeňka Trčálka zahrají i Kateřina Michejdová, Pavlína Hejmcanová, Jitka Hlaváčová, David Vaculík, Daniel Gajdoš a Petra Staňková. Lukáš Kopecký si do inscenačního týmu přizval dramaturgyni Hanu Hložkovou, výtvarnici Veroniku Watzkovou, hudebního skladatele Maria Buzzi a pro pohybovou spolupráci Pavola Seriše.

Světová premiéra komedie Třináctkrát za svědka proběhne ve Slováckém divadle v sobotu 4. února od 19.00 hodin.

trinactkrat za svedka 2

Zdroj foto: Kuba Jíra

Více informací: www.slovackedivadlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter

smodr200Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého MLUVÍCÍHO kocoura,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nový muzikál Mýdlový princ na prknech Divadla Broadway

MP perexUž od začátku ledna probíhají v pražském Divadle Broadway zkoušky na nový muzikál Mýdlový princ, jehož premiéra je ohlášena na 12. března 2015. Zatímco režisérem inscenace, která je avizována rovněž jako hudební komedie, je...


Literatura

Panoptikum české, aneb nebe. peklo. ráj v Česku

panoptikum ceske obermannovaAutorka, médii nazývaná „tou skandalistkou Obermannovou“, v této knize rekapituluje skandál, který vyvolala, když ve své knize s názvem Tajná kniha popisuje příběh veliké lásky s Největším Čechem.

Divadlo

Inscenace Leviatan a Everyman uvede Ensemble Opera Diversa v brněnské Staré radnici

barton perex divadloRenomované hudební těleso Ensemble Opera Diversa uvede v pondělí 17. prosince v 19. 30 hodin ve freskovém sále brněnské Staré radnice inscenace Leviatan a Everyman. V obou vytvořil hlavní role dnes už pražs...

Film

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápad...