Brno vyčlenilo speciální parkoviště pro cestující vlakem na vídeňské letiště

1. únor 2023 10:45

Brněnský magistrát poskytuje novou službu pro lidi, kteří z města míří vlakem na vídeňské letiště. Vedení města vyčlenilo speciální parkoviště pro auta těch, kteří v Brně chtějí s kufry přesednout na přímý vlak do Vídně. Radnice tak pokračuje v podpoře dotované vlakové linky, kterou provozuje firma Regiojet.

Radní města vyčlenili pro cestující Regiojetu odstavné P+R parkoviště v Líšni u Zetoru. To nabízí pro auta 224 míst pod zvýšením dohlem městské policie, ale je velmi málo využívané. Magistrát to chce změnit tím, že na něj bude posílat mimobrněnské zájemce, kteří využijí přímý vlak z Brna na vídeňské letiště. Prvních sedm dní parkování vyjde na pět set korun, každý další den pak na padesát korun. Služba je zatím v pilotním režimu do června, a pokud se osvědčí, bude pokračovat.

Čtěte také

Služba je dostupná na webu parkovanivbrne.cz v kategorii Další parkování. Zájemci pak v seznamu parkovišť vyberou P+R Líšeň u Zetoru a tam objeví registrační formulář. V něm vyplní kontaktní údaje, číslo jízdenky na vlak Regiojetu, číslo letu z Vídně a taky registrační značku svého auta.

Odvoz autobusem z Líšně

Zároveň můžou zájemci využít odvoz autobusem z Líšně k hlavnímu vlakovému nádraží. Převoz zajišťuje Dopravní podnik města Brna, který podle poptávky vypraví autobus či minibus, ovšem jen jednou za noc. A to konkrétně ve 3 hodiny a 25 minut tak, aby lidé stihli odjezd prvního vlaku ve 3:48 z Brna, kterým se pak dostanou na vídeňské letiště a stihnou tam první ranní lety dál do zahraničí. K dalším vlakovým spojům ani od nich už magistrát zvláštní převoz nezajistí. Cestující z Líšně můžou využít běžné spoje hromadné dopravy.

Magistrát chce touto službou podpořit přímou vlakovou linku na vídeňské letiště, za kterou Regiojetu zaplatí 20 milionů korun na půl roku. Spoje začalo město dotovat loni v prosinci, zatím je i kvůli vánočním svátkům využily jednotky lidí, větší provoz se očekává v létě.

Vypravení autobusu bude stát asi třináct set korun, cestující má tuto službu v ceně parkování. Autobusy budou vyjíždět jen v dny, kdy je cestující poptají. Dopravní podnik na jednu jízdu denně využije buď záložní řidiče, anebo šoféry, kteří jinak v noci sváží ostatní zaměstnance do vozoven.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související