Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Další odhalená nepravda Andreje Babiše? Tvrdil, že adoptuje Lojzu, nyní promluvila majitelka útulku

Andrej Babiš: Chtěl adoptovat Lojzu. Majitelka útulku prozradila, co se s pejskem stalo
Zdroj: Se souhlasem Andreje Babiše
+ Další 4 fotografie
Útulek

Během prezidentské kampaně se byl Andrej Babiš podívat v útulku, kde si oblíbil pejska Lojzu. „Lojza je super. Říkal jsem si, že kdybych šel na ten Hrad, byl by z něj dobrej parťák. Už je to tak dávno, co na Hradě nějaký pes naposledy byl,“ uvedl tehdy na svém Twitteru Babiš. Jenže z Andreje se nakonec prezident nestal, a tak vyvstala i otázka, jak Lojza dopadl. Podle portálu Refresher ale nikdy nebyl k adopci. 

Andrej Babiš se během své prezidentské kampaně rozhodl, že zacílí na emoce, a vydal se do jabloneckého útulku Dášenka. V něm si vyhlédl kokršpaněla jménem Lojza. „Když jsem se na něj tak díval, napadlo mě, že kdybych šel na ten Hrad, tak by to byl dobrej parťák. Už je to tak dávno, co na Hradě nějaký pes naposledy byl. Těším se, až za ním zase zajedu,“ napsal tehdy Babiš k fotografii Lojzíka na Facebooku.

Snímek vzbudil řadu pozitivních, ale i mnohem víc negativních emocí. Podle mnohých hrál Babiš na city a pouze se snažil zavděčit voličům. Ale Andreji, to si ho můžete vzít, i když prezident nebudete. To vám nikdo neřekl?“ zněl například jeden z komentářů. Podle spolumajitelky útulku Dagmar Kubištové si však podobnou kampaň neudělal jen Babiš, ale i Petr Pavel.

Lojza je stále v útulku

Jak informoval portál Refresher, šestnáctiletý kříženec jezevčíka a kokršpaněla Lojza se v útulku v Lučanech nad Nisou stále nachází a podle spolumajitelky zařízení Dagmar Kubištové se má dobře. Prozradila, že Lojza zaujal Babiše hlavně svým důmyslným uměním žebrat.

Upřesnila i to, že adoptovat pejska by si Babiš nemohl. „Nemohl by si ho vzít ani Babiš, ani Pavel, kdyby tedy přijel on. U Babiše jsme se ještě bavili o tom, že sám má několik mladých pejsků a Lojza by s nimi nemusel dobře vycházet. Má je rád, to ano, ale přece jen už je to dědek, takže ho za chvíli začnou ti mladí trochu otravovat,“ nechala se slyšet.

Nevěděli, že má Babiš přijet

Kromě toho se také rozpovídala o jeho návštěvě v útulku. Prý vůbec nevěděla, že má Babiš v plánu přijet. Vyšla jsem ven a viděla jsem, jak se před brankou objevil hlouček novinářů, rozložili si kamery a kouřili. Když jsem za nimi přišla, zeptali se mě: „Už je tady?“ A já vůbec nevěděla, kdo tady má být a o co jde. Byli jsme domluvení s jednou paní z Turnova, že přijede za pejskem, ale nechápala jsem, proč by tady kvůli tomu měly být televizní štáby,“ popsala Dagmar již zmiňovanému portálu.

„Vést útulek není jednoduché a pejsci potřebují péči. Musí jíst, musí se o ně sem tam postarat veterinář. A tak jsem se rozhodla, že k Babišovi přistoupím stejně jako k jakémukoli jinému návštěvníkovi. Přišel v době návštěvních hodin pro veřejnost, přinesl pejskům velmi kvalitní granule a přispěl jim poměrně štědrou částkou,“ doplnila ještě spolumajitelka.

Na Babišovi prý byla vidět až dětská radost z toho, že pejsky vidí a může si s nimi hrát. Druhý den zavolal spolumajitelce a zeptal se jí na možnou adopci. Kvůli stáří pejska a možným zdravotním problémům to však nedoporučila.

Politika v tom není

Na útulek se následně na sociálních sítích snesla vlna kritiky. „Myslím, že je jasné, že nám jde primárně o pohodu pejsků, a to jsme se snažili vysvětlit i veřejnosti. Ale někteří lidé prostě nedokážou pochopit, že v našem rozhodnutí přijmout Babiše a jeho dárek skutečně není žádná politika,“ dodala Dagmar.

Pokud chcete útulek Dášenka podpořit, můžete na tomto odkazu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy