První celostátní vinařský kongres posadil vinaře k jednomu stolu a nastínil témata budoucnosti

23. ledna se ve Valticích konal první celostátní vinařský kongres. Na jedno místo se sjelo tři sta padesát vinařů, zástupců vinařských asociací, státní správy i politické špičky. Odborné přednášky se dotkly udržitelnosti a zodpovědného přístupu k vínu a v závěru se vzdal hold profesoru Vilému Krausovi. Byli jsme u toho a zaznamenali pro vás to nejdůležitější, co na kongresu zaznělo.

První celostátní vinařský kongres sezval vinaře a zástupce státní správy na jedno místo.

Kongres zorganizoval Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR, ve spolupráci s Národním vinařským centrem a Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně. Setkání se konalo v noblesních prostorách jízdárny valtického zámku. Kromě trochu horšího ozvučení balkonu a postranních částí sálu nešlo organizaci nic vytknout. Vše běželo jako na drátkách.

Budova Valtického zámku a před ní cedule, která ukazuje, kde se koná první celostátní vinařský kongres.



Všechny důležité instituce na jednom místě



Program byl rozdělený na příspěvky hostů, odborné přednášky, diskusi, vzpomínku na profesora Viléma Krause a společenskou část. Nejdříve se nám zdála čtyřhodinová oficiální pracovní část docela krátká, nakonec jsme usoudili, že byla pro daný účel dostačující. Hlavním cílem totiž nebylo něco definitivně vyřešit, ale sejít se „u jednoho stolu”, nastínit společná témata a být součástí jejich řešení. V plánu je dále navázat sérií dalších akcí.

„Ve 21. století už nelze jen čekat na milost či nemilost přírody. Je nutné mít vizi, schopnost definovat a zavádět systémová řešení a také pro to vše nastavenou funkční synchronizovanou komunikaci. Proto jsme zvolili formát právě vinařského kongresu, který jednou za čtyři roky svede a na jednom místě propojí vinaře od těch nejmenších, přes zástupce organizovaných spolků, až po na trhu etablované vinařské značky a velké podniky a do diskuze zapojí i vybrané zákonodárce a klíčové pracovníky státní správy,“ přiblížil záměr akce PhDr. Martin Chlad a dodal: „Je nevyhnutelné se jednou za čas zastavit, utřídit si myšlenky a nalézt ochotu spolupracovat na hlavních tématech a cílech. Jedině tak můžeme být jako celek konkurenceschopní.“

Považujeme za úspěch, že se na jednom místě setkali vinaři a jejich zástupci s vrcholnými politiky a všemi důležitými představiteli státní správy. V jízdárně se sešli například prezident Svazu vinařů ČR, zástupci Vinařského fondu, Vinařské asociace ČR, Národního vinařského centra, prezident Asociace sommelierů, hejtman Jihomoravského kraje, premiér, ministr zemědělství i zdravotnictví, předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, národní protidrogový koordinátor a další hosté.

Z vinařů se na akci mohl přihlásit kdokoliv do maximální kapacity 300 osob. U stolu jsme viděli zástupce největších vinařství i úplně malých vinařů včetně těch naturálních. Nechyběly vinařské osobnosti jako Lubomír Glos nebo Miloš Michlovský.


Politické špičky vyjádřily vinařům podporu



V úvodním slovu zdůrazňoval prezident Svazu vinařů pan Martin Chlad důležitost celistvosti nabídky tuzemských vín napříč všemi cenovými kategoriemi. Aby si zákazníci měli možnost vybrat nejen mezi středně drahými a drahými víny, ale i mezi těmi levnějšími. Mluvil o spolupráci mezi vinařskými zeměmi, podoblastmi i mezi jednotlivými spolky v rámci podoblastí. Zdůraznil důležitost spolupráce mezi generacemi. Vinaře vyzval k překonání vlastního ega a přijetí zodpovědnosti za veřejný prostor. Vinařství je podle něj obor, který reprezentuje Českou republiku v zahraničí a vinaři by se dle toho měli chovat.

Všichni politici vyjádřili vinařům podporu. Premiér Petr Fiala označil hrozny za strategickou surovinu, o kterou musíme dobře pečovat, ministr zemědělství Zdeněk Nekula se dotkl obávané spotřební daně na víno. I když s ní zásadně nesouhlasí, naznačil, že on sám jejímu zavedení nezabrání a vyzval vinaře, aby se proti ní ozvali hlasitěji.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek poznamenal, že kolem sebe vidí lidi, u kterých by nikdy neřekl, že budou sedět společně v jedné místnosti.

Martin Klanica ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce ocenil postupnou integraci názorových proudů uvnitř Svazu vinařů a snahu komunikovat i vně Svaz. Apeloval na vinaře, aby netříštili své síly.


Budoucnost ve znamení udržitelnosti



V úvodu odborné přednášky Miloše Michlovského zaznělo, že co je ekologické, musí být i ekonomické. Přednáška zrekapitulovala vývoj používání herbicidů, pesticidů a prostředků pro dezinfekci půdy, které zatěžují nejen přírodu a zdraví, ale i vinařovu peněženku. Michlovský vidí jednu z cest v nově křížených PIWI odrůdách, u kterých se výrazně snížilo množství použitých dávek postřiků ze 6 - 8 na 1 až maximálně 2 a menší množství pojezdů mezi řádky má vliv na snížení uhlíkové stopy. Dle Michlovského se z PIWI odrůd  za pomoci kvasinek dají udělat velice dobrá vína a sekty s vypitím do dvou let.

Miloš Michlovský stojí na podiu na prvním celostátním vinařském kongresu.

Kromě výzvy ke snížení množství používaných chemických preparátů k ošetřování vinice nakousl i téma agrovoltaiky a nových strojů, jakým je například autonomní robot do vinic, který vinohradníkům pomůže s okopáváním, likvidací plevele či postřiky. Ruční kopání je podle něho historie.   

Vilém Kraus, vnuk profesora Krause, pokračoval s tématem ekologizace, rezistentních odrůd a systému efektivní práce na vinici.

 Mojmír Baroň stojí na podiu na prvním celostátním vinařském kongresu.

Na prezentaci Mojmíra Baroně bylo znát, že má přednášení v krvi. Jeho přednáška byla zaměřena na snížení uhlíkové stopy ve vinařských podnicích. Hlavním tématem přednášky byla udržitelnost ve sklepě, kam patří minimalizace skleníkových plynů, redukce spotřebovaných energií, snížení hmotnosti obalů, snižování odpadních látek, minimalizace spotřeby vody a maximální zkrácení řetězců - příkladem je využívání pracovní síly nebo obalů z okolí.  Dále zmínil také zachytávání oxidu uhličitého během kvašení a stejně jako v předchozí přednášce zazněla i myšlenka fotovoltaických panelů nad vinohrady. Vinice jsou s instalací solárních panelů kompatibilní, výhoda spočívá například v ochraně rostlin před úžehem. Ve vztahu k obhospodařování vinic kladl důraz na minimalizaci využití chemických prostředků. Zaujalo nás, že na rozdíl od Michlovského zdůrazňoval i minimum zásahů včetně strojů, protože při jejich výrobě vzniká také uhlíková stopa.  

Národní sommelierka ČR Klára Kollárová stojí na podiu na prvním celostátním vinařském kongresu.

Přednáška Mgr. Kláry Kollárové bohužel trochu utrpěla tím, že byla poslední. Sommelierka neměla tolik času, kolik by si asi zasloužila, a protože měla pocit, že se přítomní těší na večeři, snažila se velice zajímavé body vzít spíše stručněji. O jí nastíněných tématech by se nicméně dalo mluvit celý den, takže určitý „výtah“ byl dobře zvolenou variantou. Kollárová sesumírovala mnoho trendů, které ve vinařství pozorujeme i my a o kterých jsme na našem portálu psali a také se tento rok ještě chystáme psát. Moc se nám líbila přehledná struktura celé přednášky, která byla postavená na konceptu Víno zodpovědně. Téma bylo rozděleno do několika částí: víno zodpovědně ve vztahu ke zdraví, ke kultuře, krajině, k turismu a službám, k prezentaci a obchodu a sociálním a komunitním aspektům a trendům.

Cílem zodpovědného přístupu ke zdraví je udržet víno ve hře i přes negativní dopady alkoholu na zdraví. Vínomilci by měli sledovat, zda je víno vyrobeno zodpovědně, tedy s minimem chemických zásahů při pěstování révy vinné i výrobě vína, spojit jeho konzumaci s vodou a s jídlem a pečovat o sebe i o ostatní. Ve vztahu k turismu a službám se zmínila například o lokálnosti a nastavení standardů v každém detailu jako jsou čistota skla nebo informovanost personálu. V sociálních a komunitních aspektech Kollárová hovořila například o uhlíkové stopě nebo sociálních vazbách na komunitu. V trendech upozornila na nealkoholická vína, střiky a cuvée, Bag in boxy, nefiltrovaná vína, vína v plechu a další. Podle Kollárové je zodpovědné víno suché.

Po přednáškách následovala krátká rozprava - diskuse na volné téma, do které se mohli vinaři přihlásit, avšak příležitost využili pouze Petr Marada a Ctirad Králík ze ZD Sedlec, který představil několik důvodů, proč by se neměla zavést spotřební daň na víno. Na to zareagoval překvapivě razantně ministr zdravotnictví. Vinaři by podle něj měli být realisté, protože ať se jim to líbí nebo ne, spotřební daň na alkohol jednou bude. Podle něj je absurdní si myslet, že by nějaký produkt této dani unikl. Místo odporu vidí jedinou správnou cestu v debatě o tom, co za to vinaři dostanou. Vinařům doporučil nenechat se vláčet politiky a být aktivnější při rozhodování o jejich budoucnosti a budoucnosti jejich dětí.

Předposlední část konference věnovali organizátoři vzpomínce na profesora Viléma Krause. Představili sborník Život a dílo profesora Krause, který byl vydán k desetiletému výročí jeho úmrtí a nastínili plánované aktivity s tímto výročím spojené. Následovala večeře a společenská část.

Prezentace s fotografií šlechtitele Viléma Krause promítaná na prvním celostátním vinařském kongresu.

Přestože si myslíme, že je velice nepravděpodobné, aby přirozeně rozdílné zájmy vinařů vedly k jejich úplné jednotě (a za pravdu nám dává i historická zkušenost), snahy posadit vinaře k jednomu stolu a otevřít debatu o aktuálních tématech vítáme. Jsou určitě oblasti, na kterých se může shodnout většina. Prezident Svazu vinařů se netají tím, že má v rámci tuzemského vinařství mnohem větší ambice, než je „pouhý” tlak na trvale udržitelný rozvoj.

Přemýšlíte u konzumace vína nad tím, do jaké míry byla réva chemicky ošetřovaná? Jsou pro vás důležité otázky uhlíkové stopy vína a byl by to důvod, proč nekonzumovat např. vína z druhého konce světa? Podělte se s námi o vaše názory v komentářích.

Prezentace jednotlivých řečníků byly zveřejněny. Podívat se na ně můžete zde:



Komentáře (10 komentářů)

  • Davinpak
    Davinpak
    7. 2. 2023 16:43
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    7. 2. 2023 13:57
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    7. 2. 2023 13:52
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    7. 2. 2023 13:47
  • Tycka
    Tycka
    5. 2. 2023 12:40
  • Wiki
    Wiki
    2. 2. 2023 18:07
  • Jan Šťastný
    Jan Šťastný
    2. 2. 2023 14:02
  • slecnasteckou
    slecnasteckou
    2. 2. 2023 12:52
  • Tycka
    Tycka
    1. 2. 2023 21:06
  • Davinpak
    Davinpak
    1. 2. 2023 16:16

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79356

Tip na víno ke koupi u vinaře

Kalendář vinařských akcí

Záznamy 1–3 z 748

Tip na víno ke koupi u vinaře

  • 85 /100
    9. 12. 2023
  • 86 /100
    26. 2. 2023
  • 87 /100
    27. 5. 2023