Jste zde


Všechno, co potřebujete vědět o beta-glukanech
Esoterika.cz

Beta-glukany poskytují celou řadu zdraví prospěšných vlastností. Určitě jste už tento pojem slyšeli, takže vám přijde povědomí. Ukazuje se ale, že jen málo lidí ví, o co vlastně jde. Beta-glukany patří mezi vlákninu, která je důležitá nejenom pro zdravý trávicí systém, ale také například pro dosažení dobrého kardiovaskulárního zdraví. Prospěšné jsou také při hubnutí.

Beta-glukany jako vláknina

Beta-glukany jsou druhem vlákniny. A to jak té rozpustné, tak nerozpustné. Zde je jejich podrobné rozdělení:

  • Beta-glukany jako rozpustná vláknina: nachází se v zrnech, jako je oves, ječmen, pšenice, žito a také v houbách. Tyto funguje prebioticky, což – zjednodušeně řečeno – znamená, že jsou potravou pro zdraví prospěšné bakterie, které se nachází ve střevech člověka.
  • Beta-glukany jako nerozpustná vláknina: jejich zdrojem jsou zejména bakterie, kvasinky a některé houby. Tento druh vlákniny prochází lidským trávicím traktem beze změny, ale zvětšuje svůj objem, čímž dokáže zasytit na delší dobu a funguje jako tako „kartáč střev“.

Kardiovaskulární zdraví

Pravidelná konzumace beta-glukanů je spojena s lepšími hodnotami cholesterolu, zejména se snížením „špatného“ cholesterolu. Právě cholesterol je jedním z problémů, které indikují ohrožení srdečního zdraví. Pokud jsou hodnoty cholesterolu vysoké, může to znamenat zvýšený krevní tlak a stejně tak zvýšené riziko mrtvice či infarktu.

Imunitní systém

Beta-glukany patří k bioaktivním polysacharidům, které se velkou měrou podílí na silnějším imunitním zdraví. Beta-glukany mají antioxidační vlastnosti a pomáhají posilovat vrozené obranné funkce. Taktéž mají protizánětlivé vlastnosti. Co se týká beta-glukanů získaných z kvasinek, mohou prospěšně působit zejména na infekce horních cest dýchacích (nachlazení, chřipka).

Zdraví střev

Jako prebiotikum dokáže rozpustná vláknina vyživovat prospěšné bakterie ve střevech, absorbuje vodu a hromadí stolici. Díky tomu předchází zácpě i průjmu.

Hodnocení článku:

Hodnocení: 
0
Zatím nehodnoceno