Jako by mi chtěly vyskočit orgány z těla, popsala Sabina. Boj se strašákem těhotných vyhrála

Lékaři Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) zachránili v posledních dvou týdnech hned dvě těhotné ženy, u nichž propuklo velmi vážné onemocnění. Úmrtnost u něj je až 80 procent a ve finále vede k selhání jednotlivých orgánů. V těchto dvou případech se naštěstí pacientky dostaly včas do rukou odborníků.

Vzácné onemocnění, které každoročně ohrožuje desítky rodiček, zřejmě kvůli geneticky podmíněné poruše imunity vede k ucpávání cév a k následnému selhání některých orgánů. Tím strašákem je trombotická mikroangiopatie.

„Mě začalo bolet pod žebry, a když se to do hodiny nezlepšovalo, a ještě mi k tomu bylo zle, zvracela jsem, tak jsem jela do nemocnice,“ popsala pro CNN Prima NEWS své potíže paní Petra. „Začaly strašné bolesti, jako by mi chtěly orgány vyskočit z těla, a věděla jsem, že kontrakce to určitě nejsou a že určitě nerodím,“ doplnila Sabina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jizvy od popálenin a zraková vada. Život se s Petrem nemazlil, přesto neztrácí optimismus

„V průběhu těhotenství zbraně, které jsou určeny pro boj s cizími vetřelci, což jsou bakterie, viry a podobně, se obrátí proti strukturám vlastního těla a začne kaskáda reakcí, která vyústí v zacpávání drobných cév,“ vysvětlil vedoucí perinatologického centra VFN Michal Koucký.

Většina nemocných zemře

„Drobné sraženinky ucpou klíčové orgány a může dojít k selhání ledvin, k otoku mozku a případně dokonce i k cévní mozkové příhodě, může dojít k selhání jater. V podstatě jakýkoli orgán v těle může být poškozen,“ vysvětlila vedoucí lékařka Kliniky nefrologie VFN Romana Ryšavá.

Pacientkám je proto poskytnuta intenzivní péče s podporou selhávajících orgánů a pomocí přístrojů jim lékaři odeberou krevní plazmu, kterou nahradí plazmou od dárců. Někdy je potřeba podle Ryšavé i sedm výměn plazmy, případně přijdou na řadu moderní léky. „Pokud nedochází ke zlepšení během pěti, šesti dnů, nasazujeme cílenou biologickou léčbu,“ dodala.

Toto onemocnění má podle lékařů velice rychlý průběh. Během hodiny až dvou už si žena není schopna pomoci. Lékaři tak apelují i například na těhotné, které zvažují domácí porod. Právě v domácím prostředí nemusí mít dostatečnou podporu a pomoc odborníků.

Lékaři se s těmito poruchami nesetkávají často, ve VFN měli 12 pacientek v posledních osmi letech. Doporučují proto sledovat neobvyklé příznaky. Často mohou být podobné jako u jiných těhotenských komplikací, na rozdíl od nich se ale nevyřeší porodem. „Pokud se ženě neposkytne adekvátní péče, má až osmdesátiprocentní riziko, že zemře. I s léčbou je to dvacet procent,“ doplnil Koucký.

Tagy:
nemoc těhotenství vážné onemocnění Všeobecná fakultní nemocnice v Praze