Přejít k hlavnímu obsahu

Tohle jsou nejhezčí místa ostrova Thassos: Zláká vás „řecké Stonehenge“, nebo začnete den koupačkou ve vodopádu?

Thassu se ne nadarmo přezdívá zelená perla nebo egejský smaragd. Najdete tady totiž místa a lokality, které ze své paměti jen tak nevymažete. Kam zavítat během týdenní dovolené? 

Nejvyšší hora ostrova Ypsarion

Ypsarion, nebo také Ypsario (řecky Υψάριο) je se svými 1206 m.n.m. nejvyšší horou ostrova a leží v jeho centrální části, odkud máte celý ostrov doslova jako na dlani. Výstup na horu není extrémně náročný, přesto musíte urazit okolo 12 až 18 kilometrů, což je v letních vedrech pro mnohé z nás nadlidský výkon. Mnohem větší smysl tak dávají organizované výlety na buggynách nebo výjezdy na čtyřkolce. Z hory uvidíte nejen spoustu nádherných pláží, ale taky jezero Marion s vodopády a nedaleké ostrůvky v Thráckém moři i řeckou pevninu.

Nejvyšší hora ostrova Thassos
Ypsarion je nejvyšší horou celého ostrova. Výhled z ní je nezapomenutelný.
Zdroj:
Shutterstock

Mramorová pláž Marble Beach

Marble Beach je pravděpodobně tou nejkrásnější a nejnavštěvovanější pláží ostrova, kam není těžké se dostat. Vede sem značená, zhruba čtyřkilometrová, stezka z malebného letoviska Makryammos. Prašná cesta je dodnes využívaná, vozí se po ní totiž pravý thassoský mramor z nedalekého lomu. Ale nepředbíhejme. Jakmile zdoláte čtyřkilometrovou trasu, která vede povětšinou ve stínu, objeví se před vámi větší (neplacené) parkoviště a okouzlující výhled na mramorovou krásku Marble Beach. Její součástí je stejnojmenný (poněkud dražší) bar a lehátka i slunečníky, které se platí. Pokud ale máte vlastní „výbavu“ můžete zdarma relaxovat v boční části pláže. Všechny pláže v Řecku jsou totiž veřejné.

Marble Beach na ostrově Thassos
Marble Beach, nebo taky pláž Saliara, je pravděpodobně tou nejnavštěvovanější na ostrově.
Zdroj:
Shutterstock

Crown of Limenaria

Jedním z nejkouzelnějších a nejtajemnějších míst ostrova je nepochybně Crown of Limenaria – místo, kterému nikdo neřekne jinak, než thassoské Stonehenge. Korunu Limenárie najdete poblíž krásného letoviska Limenaria, odkud sem vede značená trasa. Korunu Limenárie tvoří dvanáct tří a půl metrů vysokých mramorových kamenů, na kterých jsou vytesána všechna znamení zvěrokruhu. Zajímavostí je, že kameny jsou sestaveny přesně podle měsíců tak, jak jdou postupně za sebou. Jsou dokonce i správně orientovány v osách sever-jih a východ-západ a říká se, že člověk v jejich přítomnosti cítí zvláštní energii. Součástí tohoto magického místa je i text, kde se píše, že tady se máte možnost spojit sami se sebou, nechat se prostoupit láskou, symboly zvěrokruhu a energií, která z nich vychází a nechat na sebe působit hloubku času, vznešenost a krásu matky Země.

Koruna Limenarie na ostrově Thassos
Návštěvníci tohoto magického místa tady prý cítí zvláštní energii.
Zdroj:
Shutterstock

Vodopády Theologos

Na jižní straně ostrova, nedaleko letovisek Limenaria a Potos najdete odbočku do vesničky Theologos. Minout ji by byla věčná škoda. Jde totiž o jednu z nejsnáze dostupných a nejmalebnějších vesniček na ostrově, které si uchovávají svou tradiční řeckou atmosféru a jedinečné kouzlo. Už cesta sem, vedoucí po udržované asfaltce s jedinečnými výhledy na okolí, stojí za to. Jakmile překonáte několik kilometrů, dostanete se k maličkatému parkovišti, odkud můžete pokračovat na místní hřbitov, do oblíbené taverny nebo k nedalekým vodopádům, které nabízí příjemné osvěžení i za horkého letního dne.

Vodopády ve vesničce Theologos
Theologos je autentická vesnička, která ukrývá nejedno tajemství.
Zdroj:
Shutterstock

Hlavní město Limenas

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou na ostrově Thassos, první, co z něj uvidíte, bude pravděpodobně přístav v hlavním městě Limenas, kam vás doveze některý z trajektů začínajících svou cestu na řecké pevnině. Městečko Limenas se může pochlubit nejen krásnou promenádou kolem zmíněného přístavu, ale také řadou antických památek, které jsou pro ostrov typické. Za návštěvu rozhodně stojí starověké divadlo nad městem, odkud můžete pokračovat až ke zřícenině hradu a nedalekou vyhlídku. Pokud vás zajímá historie ostrova, potažmo starověkého Řecka, nenechte si ujít návštěvu zdejšího archeologického muzea.

Hlavní město ostrova Thassos
Limenas láká na malebné promenády, vyhlášené taverny i antické památky.
Zdroj:
Shutterstock

Bar La Scala

Na ostrově je nespočet barů a taveren, kde zábava končí až s ranním rozbřeskem. Absolutní TOPovkou je nicméně bar La Scala, který najdete zhruba tři kilometry od hlavního města Limenas. Hned na první pohled vás upoutá jeho designový vstup, stejně jako tropická zahrada plná lehátek, palem i houpaček s přímým výhledem na stejnojmennou pláž. Nutno podotknout, že některé boxy s houpačkami se v baru platí a poměrně nákladná je i zdejší konzumace. Rozhodně jde však o místo, které během návštěvy ostrova nemůžete vynechat.

Pohled na bar a pláž La Scala
La Scala je jedním z nejvyhledávanějších míst na ostrově Thassos.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Vathi Beach s mramorový lomem

Od Marble Beach, kterou jsme zmínili o pár řádků výše, je to jen kousek na sousední Vathi Beach. Pláž je opět tvořená mramorovými oblázky a neméně krásná. Už ale není tolik komerční, jako vedlejší Marble Beach. Navíc se vám z ní naskytne unikátní výhled na mramorový lom, v němž se kámen stále těží a pravidelně odtud odjíždějí náklaďáky plné toho nejkvalitnějšího thassoského mramoru. Na pláži najdete neplacené parkoviště i bar, ve kterém se můžete osvěžit, případně si tady pochutnat na něčem dobrém. Pokud jste sem přijeli autem, na skútru nebo čtyřkolce, můžete odtud pokračovat až k zátoce Vathy Cove, kde sice stojí luxusní resort, z nádherné a klidné pláže vás tady ale rozhodně nikdo nevyžene.

Vathi Beach na ostrově Thassos
Odpočíváte, relaxujete, popíjíte vychlazený drink a při tom koukáte, jak se o pár metrů vedle těží mramor.
Zdroj:
Shutterstock

Přírodní bazén Giola

Jedním z největších a za nás poměrně přeceňovaných lákadel ostrova je i Giola přírodní bazén, kterému místní neřeknou jinak, než Diovo oko. Důvodem je jeho dokonalý kulatý tvar i barva, která se v průběhu dne mění od tmavě modré, přes tyrkysovou, až po dramaticky šedou. Jezírko Giola je ukryto ve skalním výběžku za městečkem Artis a po cestě k němu minete několik (placených) parkovišť. Poslední parkoviště, těsně nad pěkným a novým barem je neplacené. Podmínkou je ovšem konzumace ve zmíněném baru v minimální hodnotě 1,5 eur. Pod barem už vede menší pěšinka, která končí na rozeklané skále, kam mořskou vodu dopravuje (paradoxně) poměrně hlučné čerpadlo. Lagunu si můžete nejen vyfotit, ale také se v ní vykoupat.

Giola Lagoon
Diovo oko, chcete-li Giola Lagoon je další z lákadel ostrova Thassos. Fotky jako z Instagramu tady ale pravděpodobně nepořídíte.
Zdroj:
Shutterstock

Pláž Aliki v obklopení antických památek

V jižní části ostrova, hned vedle rybářské vesnice Alykes, která dala pláži název, se nachází malá zátoka, která je útulná a ze všech stran chráněná zelenými pahorky. Pláž pokrývá jemný písek a dno čistého moře menší oblázky. To by nebylo na Thassu zas až tak výjimečné. Turisté sem ovšem míří kvůli starobylým ruinám antického lomu a zbytkům řeckých chrámů. Ty se nachází zhruba 150 metrů od samotné pláže. Její součástí je i několik taveren a menší supermarket přímo u (často přeplněného) parkoviště. Pokud na Aliki nenajdete vhodné místo k odpočinku, pokračujte podél pobřeží a po skalách přejděte na část, která nebývá tolik přeplněná.

Pláž Aliki v obklopení antických památek
Jedna z nejvyhledávanějších pláží ostrova láká na jemný písek i nedaleké antické památky.
Zdroj:
Shutterstock

Jeskyně Drakotrypa

Potřebujete se během letních veder maličko zchladit? Vydejte se na průzkum jeskyně Drakotrypa, uvnitř které objevíte krápníky staré několik tisíc let. Zajímavostí je, že podle jednoho z nich dostala jeskyně své jméno. Vzhledem totiž bájného draka doopravdy připomíná. Tento vzácný geologický útvar leží nedaleko městečka Panagia. Kromě nespočtu stalagmitů a stalaktitů tady najdete i podzemní jezírko, které i dnes stále komplikuje určení celkové hloubky a rozsahu jeskyně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

40° 41' 22.3042", 24° 39' 6.5557"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tohle jsou nejhezčí místa ostrova Thassos: Zláká vás „řecké Stonehenge“, nebo začnete den koupačkou ve vodopádu?