Češi kvůli vysoké inflaci investují úspory do zahraničních realit. Jsou totiž často výrazně levnější

2. únor 2023

Zájem Čechů o zahraniční nemovitosti roste a potvrzují to i realitní kanceláře, které prodej zprostředkovávají. Třeba jeden z největších realitních portálu Sreality.cz zaznamenal boom poptávky už předloni, kdy se zájem zvedl na dvojnásobek.

„Takto měřená poptávka rostla i v minulém roce, a to o dalších 20 procent. Průměrně jsme loni každý měsíc obdrželi téměř 100 tisíc dotazů na zahraniční nemovitosti. Aktuálně máme v nabídce přes 1700 zahraničních bytů a přes tisíc domů k prodeji,“ popisuje mluvčí serveru Kristýna Hořovská.

Čtěte také

Podle Hořovské lidé častěji vyhledávají domy než byty. Z lokalit pak vedou Chorvatsko, Itálie a taky Španělsko. Právě ve Španělsku a Itálii jsou ceny ve srovnání s českými nemovitostmi výhodnější. Například třípokojový byt s terasou v blízkosti pláže nedaleko italských Benátek vyjde na 3,5 milionu korun. Pro srovnání – byt o stejné dispozici na Praze 4 je v inzerci za 7,5 milionu.

„V posledních letech byl nárůst v České republice takový, že je už mnoho míst v Evropě, kde se to vyplatí. Byty v severní Itálii klasicky jsou za cenu panelákových bytů na českých sídlištích, nemovitosti v Alpách ve střediscích, kde se lyžuje do 2000 m. n. m, stojí stejně jako u nás, kde je pět sjezdovek a lyžuje se kolem tisíce metrů. Zájem stále stoupá,“ říká jednatelka společnosti Domus Global Hana Čmakalová.

Apartmány v přímořských oblastech začínají od nějakých 2,5 milionu korun.
Hana Čmakalová

Zatímco nemovitosti u moře lidé kupují podle Čmakalové zpravidla k rekreaci a vlastnímu užívání, u apartmánů nebo domů na horách či v Alpách vedou investice za účelem pronájmu.

„Co se týká přímořských oblastí, tak tam apartmány začínají od nějakých 2,5 milionu korun až po vily v milionech eur. My prodáváme většinou domy v Rakousku, kde se to cenově pohybuje od 8 milionů do asi 25 milionů korun. To je taková klasická česká poptávka.“

Ceny hluboko pod českým průměrem

Například jednatel realitní kanceláře Mia Reality Vladimír Dostál prodává španělské nemovitosti už třináct let. Cenově jsou podle něj stále hluboko pod českým průměrem.

„Nemovitosti ve Španělsku jsou cenově výrazně výhodnější než v České republice. Takový byt s třemi ložnicemi, dvěma koupelnami, obývacím pokojem a kuchyní s kompletním zařízením se cenově pohybuje kolem 2,5 až třech milionů.“

Čtěte také

Kvůli velkému zájmu, a to i ze stran zahraničních kupujících, se ale počet inzerátů postupně snižuje a nemovitosti mizí rychle, všímá si Dostál.

„V loňském roce byl mimořádný zájem o nemovitosti ve Španělsku a klienti neustále volají. Nabídka ve Španělsku se zužuje. Ještě v roce 2015 jsme mívali v nabídce kolem 750 nemovitostí. V současné době máme v nabídce 350 nemovitostí, z toho je kolem 200 nemovitostí novostaveb. Převážně se na ně musí čekat. Developeři nestačí stavět, jaký je o ně zájem.“

Zatímco třeba před deseti lety, nakupovali zahraniční nemovitosti podle Dostála hlavně lidé v důchodovém věku, dnes jsou mezi kupujícími častěji movitější lidé kolem pětatřiceti let. Jako jeden z hlavních důvodů ke koupi nemovitosti v cizině udávají vysokou inflaci v Česku. Chtějí totiž alespoň zčásti uchránit svoje peníze před jejich znehodnocením.

Poslechněte si celou reportáž v audiozáznamu. Připravila Zuzana Švejdová.

Spustit audio

Související