Hlavní obsah

Hradní vojenskou kancelář povede generál Hasala

Novým náčelníkem Vojenské kanceláře prezidenta by se od března měl stát brigádní generál Radek Hasala. Nově zvolený prezident Petr Pavel, který se úřadu ujme 9. března, už jeho přesun dohodl s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) i náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou. Informoval o tom ve čtvrtek server Lidovky.cz.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Brigádní generál Radek Hasala.

Článek

„O Radkovi Hasalovi uvažuje pan prezident už delší dobu. Jednání mezi nimi již proběhlo a je i dohoda s ministryní obrany a náčelníkem generálního štábu, že pan Hasala na pozici náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta po inauguraci nastoupí,“ potvrdila serveru mluvčí nově zvoleného prezidenta Markéta Řeháková.

Čtyřiapadesátiletý brigádní generál Hasala se s Pavlem z minulosti zná. Když generál Pavel působil v Bruselu jako předseda vojenského výboru NATO, Hasala mu vedl kabinet. Zkušenosti má také z misí v Afghánistánu či Mali.

Vojenská kancelář zajišťuje úkoly související s výkonem pravomocí prezidenta republiky jako vrchního velitele ozbrojených sil a s řízením Hradní stráže. Náčelníka kanceláře, pod kterého spadá téměř tisícovka vojáků a civilních zaměstnanců Hradní stráže, jmenuje a odvolává prezident, který je jeho přímým nadřízeným. Současným náčelníkem hradní vojenské kanceláře je generálporučík Jan Kaše.

Složení Pavlova týmu, který si na Hrad přivede, je zatím nejasné. Jisté je pouze jméno kancléřky Jany Vohralíkové či mluvčí Markéty Řehákové. Po boku Pavla by měl zůstat i jeho aktuální tajemník Radko Hokovský, který zakládal think-tank Evropské hodnoty.

Pavel chce do proměny Hradu zapojit architekta Pleskota

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám