Hlavní obsah

Čech, který uprchl na Donbas bojovat za separatisty, dostal znovu 20 let za teror

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů mezi lety 2016 a 2020 ve čtvrtek soud znovu uložil Alojzi Polákovi 20 let vězení. Podle zatím nepravomocného verdiktu se dopustil teroristického útoku a účasti na teroristické skupině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Separatista na Donbasu (ilustrační foto)

Článek

Muže, který je stíhán jako uprchlý, obžaloba viní ze zabití minimálně čtyř příslušníků ukrajinských vládních jednotek, podle rozsudku ale nebylo prokázáno, že by Polák někoho usmrtil.

Soudkyně pražského městského soudu Hana Chaloupková zdůraznila, že to, co se dělo a děje na Ukrajině, je odsouzeníhodné a že není pochyb o tom, s jakým úmyslem Polák do země odjel.

Je podle ní pravděpodobné, že tam také někoho usmrtil. Podle obžaloby totiž Polák zabil minimálně čtyři lidi, žalobce ale vycházel z jeho vlastních vyjádření na Facebooku, což je pro soud nedostatečný důkaz.

„Nicméně abychom ho odsoudili jen na základě toho, že napsal na Facebook, že zastřelil při této akci člověka, při jiné akci jiného, kdy to nemáme možnost ověřit z jiného zdroje, to podle nás nejde,“ řekla.

„V demokratickém státě by měl být člověk odsouzen jen za to, co mu lze prokázat,“ dodala Chaloupková.

Podle rozsudku Polák páchal trestnou činnost na východě Ukrajiny minimálně mezi lety 2016 a 2020. 

V prosinci 2016 odjel z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami samozvané Doněcké lidové republiky, nechal se vystrojit a vyzbrojit a aktivně se zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám na straně tzv. republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač a později jako velitel čety.

Další Čech dostal za teror na Ukrajině 20 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám