Vedení Nexenu u Žatce, kde se stávkuje, nedorazilo podle odborářů na schůzku

foto Druhým dnem pokračovala 1. února 2023 neomezená stávka části zaměstnanců továrny Nexen Tire u Žatce na Lounsku. Stávkující zaměstnanci zůstali doma, v továrně jsou přítomny pouze stávkové hlídky. 

Bitozeves (Lounsko) - Krajský soud v Ústí nad Labem ve středu zamítl návrh zaměstnavatele Nexenu u Žatce na Lounsku, kde od úterý stávkuje část zaměstnanců, na vydání předběžného opatření, které by konání stávky neprodleně zabránilo. ČTK to dnes řekla mluvčí soudu Veronika Suchoňová. Soud tak podle ní neposuzoval zákonnost či nezákonnost akce, jak ve středu uvedli odboráři. Vedení firmy se může proti rozhodnutí ještě odvolat, zatím se tak nestalo. Předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo ČTK řekl, že se domnívá, že vedení chce podniknout další právní kroky. Chtěl se proto dnes s managementem sejít, vedení se však podle něj na schůzku nedostavilo. Odbory naplánovaly na pondělí demonstraci.

Odboráři v továrně před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce přistoupili poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

"My jsme nerozhodovali o tom, jestli stávka byla nezákonná, nebo zákonná. My jsme pouze zamítli návrh na vydání předběžného opatření," uvedla Suchoňová. "Návrhem předběžného opatření bylo, aby byli povinni se zdržet stávky," doplnila mluvčí. Podle ní nebyly splněny podmínky, aby se předběžnému opatření dalo vyhovět. Návrh zástupci podniku podali 30. ledna, tedy den před začátkem stávky.

Odbory předpokládají, že chce vedení společnosti podniknout další právní kroky. Domnívají se tak kvůli tomu, že zaměstnavatel chce, aby stávkující pracovníci podepsali dokument, že jsou ve stávce a také například to, že nebudou docházet do závodu. Po úterní schůzce vedení firmy přislíbilo do týdne odpověď na požadavky stávkujících. Podle Ďurča nejde o snahu vést sociální dialog, ale naopak jde ze strany Nexenu o průtahy. "I dnes jsem řekl kolegům, aby vyzvali management, že jsem pro to, abychom se sešli. Chceme jednat. Stávka kolektivní smlouvu nevyřeší, tu vyřeší dialog," uvedl dnes ráno předseda. Odpoledne ČTK sdělil, že vedení na schůzku nedorazilo. "Vedou boj, aby tam odbory ztratily sílu a pozici, kterou si vybudovaly. Proto jsme svolali na pondělí na 14:00 před Nexen velkou demonstraci," doplnil odborář. Podpořit stávkující pracovníky přijede také předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, uvedl to na twitteru.

Odbory odhadují denní ztrátu podniku na 15 milionů korun a společnost podle písemného vyjádření pro MF Dnes až na 20 milionů korun denně. Ďurčo připomněl, že požadavky odborů v kolektivní smlouvě vyjdou firmu asi na 30 až 50 milionů korun.

Mezi požadavky odborů vycházející z kolektivní smlouvy patří mimo jiné zvýšení mezd o 8,3 procenta, dvacetiprocentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů, uvedli už dříve odboráři. Nástupní mzda operátora výroby podle odborářů činí 22.700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí.

Se stávkou podle odborů souhlasila nadpoloviční většina zaměstnanců. Aktivně se do ní přihlásilo více než 190 z 1100 zaměstnanců. Odbory tvrdí, že se mzdy části zaměstnanců nezvýšily od roku 2018. Firma naopak uvedla, že v minulosti všem pracovníkům platy zvedla. V úterním prohlášení pro ČTK její zástupci podotkli, že i přesto, že je podnik ve ztrátě, připravuje navýšení mezd k 1. březnu. Podle údajů z výročních zpráv ve Sbírce listin společnost v roce 2021 vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů Kč, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy Kč.

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bitozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď