Klára Issová o herectví: V Česku je zvykem obsazovat herce podle typu

Klára Issová patří mezi hojně obsazované české herečky. Podařilo se jí se prosadit i v zahraničních filmech. Ačkoliv ji často obsazovali do rolí něžných krásek, střihla si povahově rozdílné postavy. Jak se na svou hereckou kariéru dívá ona sama?

Herečka o nabídce rozhodně nouzi nemá, mnohdy dokonce některé musí odmítat. Každý z herců ale často po nějaké roli touží a třeba na ni čeká většinu kariéry. Jak je na tom Klára Issová? „Já žádnou takovou roli nemám. Mám ráda, když je to zajímavá postava, tedy když jsou tam například nějaké její osobní problémy, výzvy. A baví mě, když si můžu zahrát různé protiklady,“ prozradila v rozhovoru s časopisem Marianne s tím, že ji dříve každý viděl jako krásku v nesnázích, tudíž byly její role „jednobarevné“.

„Jeden čas mi predikovali, že budu hrát jen princezny, “něžný holky“, a to se mi hrozně příčilo. To, že na první dobrou působím spíše submisivně, neznamená, že v sobě nemám i jiné protichůdné vlastnosti. Navíc role je něco jiného než charakter člověka, ale v Čechách je stále ještě zvykem obsazovat herce po typu,“ zapřemýšlela pro tentýž magazín, a dodala, že se to konečně mění a každý herec to uvítá. Podle ní je totiž jeden z největších problémů, který mnoha hercům nenabízí tolik možností.

Česká produkce se poměrně často zaměřuje na nekonečné seriály. Sama Klára několikrát nabídku dostala, nakonec se však rozhodla pokaždé odmítnout. V tomto ohledu je rozporuplná. Seriály podobného typu jsou podle ní výhodné v tom, že nabízejí finanční jistotu a stabilitu. U jednorázových projektů pro změnu mohou přijít obavy, jestli vůbec nějaká další práce přijde. „Přestože stres z toho, co přijde, ještě mívám, jsem zároveň dobrodruh a člověk, který rád riskuje. Proto jsem si nakonec vždycky řekla, že to vydržím a zkusím počkat na roli, která bude něčím jiná,“ řekla webu Novinky.

Časem by ji hlavně přestala bavit sama postava, Klára totiž miluje různorodost charakterů, která přicházejí s každou nabídkou. „Mám ráda, když se s každou rolí něco nového učím o sobě i ostatních. Mohu se vcítit do mnoha postav, vyzkoušet si mnoho povahových rysů… Díky svým rolím získávám větší pochopení i pro chování druhých,“ dodala pro Novinky.

Nutno dodat, že Kláře svědčí snad každá role, které se zhostí. Ať už je to romantická hrdinka, nebo žena, která umí vzít život pevně do svých rukou.

Zdroje: Marianne, Novinky.cz