Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 Arménie: Překrásnou a bezpečnou zemi plnou kostelů a chrámů turisti stále podceňují

Když chcete cestovat, poznávat drsnou, ale úchvatnou přírodu, kam pojedete? Přece do Arménie. A když si zároveň chcete i odfrknout od lidí? Zase do Arménie!

Pokud nejste fanouškem davů, Arménie je pro vás jako stvořená. Ne že byste snad nepotkali ani nohu, ale země přecpaná turisty vás teda rozhodně nečeká. To sousední Gruzie už je jiné kafe. Ale v nejstarší křesťanské zemi si od turistického cvrkotu oddechnete. 

Jedním z důvodů, proč se sem nehrnou zástupy turistů, budou pravděpodobně i obavy o bezpečnost. Ty jsou ale liché. Pokud teda nejedete na just rozbalit stan na hranice s Ázerbájdžánem. Případné lokální konflikty, o kterých je vhodné se předem informovat na webu MZV, byste si očíhli pěkně zblízka. Jinak je ale bezpečí v Arménii srovnatelné s východní Evropou a žádné hrdlořezství vám nehrozí. 

Pravda je, že na řídce osídlenou Arménii musí mít ale člověk náturu. Je to země hor, okouzlujících památek, ryzí přírody i jedinečné atmosféry. Kostely, kláštery i chrámy vám zkříží cestu snad na každém kroku a arménská scenérie vám nedá spát. Jestli tak vaše duše dobrodruha prahne po něčem nepoznaném, následující místa musíte vidět.

Jerevan

Hlavní město Arménie není žádnou zaostalou veleosadou. Tomuhle prastarému místu už dneska vévodí specifická moderna, která se krásně snoubí s prvky starobylosti. Minout byste neměli třeba kruhové Náměstí Republiky nebo Státní muzeum arménské historie. A do čeho se stoprocentně zamilujete, budou místní lidé. Těch v Jeravanu žije dobrá půlka ze všech obyvatel země. Dostane vás jejich vlídnost, pohostinnost a přátelské chování. 

Jerevan Náměstí Republiky
Náměstí Republiky v Jerevanu během návštěvy nevynechte.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jezero Sevan

Malé arménské moře o rozloze 1 262 km² a v nadmořské výšce skoro 2 000 m n. m. se vám bude zamlouvat hlavně v létě. Slunce tam hřeje citelně víc a voda je taky o poznání chladnější. Největší kavkazské jezero je pro odpočinek jako dělané a dá se s klidným svědomím říct, že je to malý kousek ráje. Pro milovníky přírody vyloženě pastva pro oči. Jak už je v Arménii zvykem, i v přilehlém okolí jezera najdete kláštery menších velikostí. 

jezero Sevan
Jezero je i se svým okolím úžasné do posledního detailu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dilijan

Lázeňské město obklopené horami a lesy i všudypřítomné alpské klima. Kam jen mrknete, tam uvidíte přírodní i náboženské památky. Navštivte například klášter Haghartsin, který se ukrývá v hlubokém lese. Cesta ke klášteru celý zážitek jedině umocní. Dostane i vás i amfiteátr nacházející se přímo v centru města. Starověký řecký styl, ve kterém je amfiteátr postavený, plus západ slunce, to je záruka nezapomenutelné podívané

Dilijan
Lázeňské město je malebné... A co teprve ten krásný vzduch tady!
Zdroj:
Bigstockphoto

Průsmyk Selim a karavanseráj

Když Selimský průsmyk, tak nejlíp v létě. Dostanete se k němu jen po cestě plné serpentin, po které v zimě nejezdí téměř žádná auta. Hledat průsmyk v mrazu fakt není nejlepší nápad, ale v teplých dnech stojí za to. Čeká vás neuvěřitelný výhled do údolí a karavanseráj. Tím není nic jiného než stařičký kamenný hostinec orientálního charakteru. Jeho úkolem bylo ubytovat unavené cestovatele a jejich zvířata, když přecházeli z nebo do horského regionu Vayots Dzor na arménské části Hedvábné stezky.

Selimský průsmyk
V létě je tenhle průsmyk naprosto ohromující.
Zdroj:
Bigstockphoto

Sisian

Vodopád Shaki, Arménský Stonehenge jménem Karahundj, starověké ruiny Zorats Karer, památník Aghitu nebo Historické muzeum. To všechno jsou zajímavá místa, která jsou ve městě Sisian nebo v jeho přilehlém okolí těmi největšími lákadly. Obdivovat můžete taky mimořádnou sisiánskou keramiku nebo navštivte klášter Tanahati Karmir. Ani v jednom případě nebudete litovat. 

Karahunj
U města Sisian můžete navštívit celou řadu zajímavých míst.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hora Aragat

Oficiálně nejvyšší arménská hora Aragat je sopečného původu a nemusíte být zrovna kovaným horolezcem, abyste na ni mohli vystoupat. Pravděpodobně se vydáte na jižní vrcholek, který patří k turisticky nejatraktivnějším. Zdolat můžete i zbylé tři vrcholy, které vznikly při posledním výbuchu, kdy se sopka roztrhla. Ty jsou pojmenované po světových stranách a mezi nimi je k vidění obrovský kráter. Pokud toužíte po pokoření všech vrcholů, nepočítejte s tím, že túru dáte na jeden zátah. 

Aragat
Oficiálně je nejvyšší horou Arménie Aragat (nebo taky Aragats). Dost Arménců vám ale řekne, že jejich nejvyšší horou je biblický Ararat.
Zdroj:
Bigstockphoto

Areni

Arménské víno se považuje za jedno z nejlepších vín světa. Není tak náhodou, že tady rok co rok probíhá Areni Wine Festival. A kde jinde než v Areni, v proslulé vinařské oblasti, kde už se vám může podařit narazit i na nějakého toho turistu? Vesnice Areni, jejíž rozlehlé vinice šplhají do úctyhodné nadmořské výšky, je malebným místem, poblíž kterého v roce 2007 objevili archeologové pozůstatky prastarého vinařství. Do Areni určitě zavítejte a bez ochutnávkové láhve vína rozhodně neodjíždějte. 

Areni Wine Festival
V Areni se konává známý festival vína. Kde taky jinde než v proslulé vinařské oblasti?
Zdroj:
Bigstockphoto

Klášter Geghard

Skalní klášter Geghard vystavěný během 3. století si vás získá. Jde o čirý unikát, který hned tak někde nenajdete. Podzemní prostory propojují klášter s hlavním kostelem. Ten ale není jediný, který se s klášterem pojí. Geghard čítá řadu kostelů i kostelíků. Nechybí ani hrobky, které jsou do skály vytesané stejně jako hlavní kostel. Tuhle pospolitou hromadu středověkých staveb navíc obklopují monumentální útesy poblíž údolí Azat. 

klášter Geghard
Na tomhle klášteře zaujme už to, že vznikl ve 3. století!
Zdroj:
Bigstockphto

Alaverdi

Severské městečko poblíž hranice s Gruzií. Ani v těchto končinách není nouze o historické památky v podobě klášterů a kostelů. Jde o největší město v kaňonu řeky Débed a plnými doušky tady můžete nasávat přímo ozdravný vzduch. Před vámi se rozprostře skrz na skrz relaxační prostředí a omamně dokonalá krajina bere dech. Obrážeči památek si taky přijdou na své a některé z městských památek, které jsou na Seznamu světového dědictví UNESCO, tak nemůžou vynechat ani náhodou. 

Alaverdi
Některé památky v Alaverdi se pyšní zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO.
Zdroj:
Bigstockphoto

Khor Virap

Hluboký žalář přeměněný na svatyni. Tenhle klášterní komplex bez diskuze patří mezi nejdůležitější náboženské stavby Arménie. Vypovídá o tom i návštěva papeže Františka, který tohle svaté a kulturní místo určitě taky nepoctil svou přítomností jen proto, že jel zrovna kolem.

Jestli máte v plánu tenhle mimořádně silný zážitek oželet, připravíte se zároveň taky o neopakovatelný výhled na svatou horu Ararat. Na vlastní pohled a čich byste měli zažít i drsně krásnou přírodu, která tohle významné místo obklopuje ze všech stran. 

Khor Virap
Khor Virap patří k nejpozoruhodnějším místům v Arménii.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

40° 10' 26.2884", 44° 30' 9.9"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Arménie: Překrásnou a bezpečnou zemi plnou kostelů a chrámů turisti stále podceňují