Hlavní obsah

Mimořádný počin české hvězdičky. Nosková po skalpu grandslamové šampionky zlomila další metu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Jsou to pořád děti a do velkého tenisu má ještě daleko." Tak okomentoval v červnu roku 2021 triumf své svěřenkyně Lindy Noskové na juniorském French Open její kouč Tomáš Krupa. O rok a půl později už vsetínská rodačka otevírá dveře elitní padesátky nejlepších tenistek světa.

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Linda Nosková došla v Adelaide až do finále

Článek

Sezona 2023 píše teprve své úvodní řádky, Nosková však už teď potvrzuje názory odborníků o dalším obrovském talentu české tenisové školy.

„Linda sama řekla, že do konce roku chce být ve stovce, což je podle mě trochu odvážný plán. Pořád je jí jen 17. Jde o to, aby sbírala zkušenosti, zlepšovala se v určitých činnostech, ve vedení zápasu. Letos by ještě nemělo být cílem umístění," říkal v dubnu loňského roku pro Sport.cz bývalý kouč Tomáše Berdycha Krupa.

Noskové však tento plán vyšel dokonale, sezonu ukončila na 91. místě a v nové přeřadila na ještě vyšší rychlostní stupeň. Rok začala fantastickým tažením přes kvalifikaci až do finále turnaje v Adelaide, když cestou vyřadila ruskou hvězdu Darju Kasatkinovou, dvojnásobnou grandslamovou šampionku Viktorii Azarenkovou či světovou dvojku Uns Džábirovou, aby až ve finále podlehla pozdější grandslamové šampionce z Australian Open Aryně Sabalenkové.

Parádní vstup do nového roku nemohl nijak zkazit ani rychlý konec v kvalifikaci na první grandslamový turnaj roku, kde vyčerpaná Češka padla v prvním kole.

Že se jednalo o opravdu ojedinělý výpadek, potvrdil hned další turnaj v Lyonu. Nosková ve Francii vyřadila včetně kvalifikace již čtyři soupeřky, v prvním kole smetla dvojnásobnou grandslamovou šampionku Garbiňe Muguruzaovou, ve druhém vyhnala z kurtu 50. hráčku světa Egypťanku Šarífovou (6:3, 6:2).

A tímto vítězstvím si mladá Češka otevřela dveře mezi právě nejlepší padesátku tenistek světa, kde bude coby osmnáctiletá plnit roli nejmladší hráčky. Potřetí v kariéře se tak dostala do čtvrtfinále turnaje WTA, v boji o postup mezi nejlepší čtyři se střetne s Kolumbijkou Osoriovou.

Za kliku dveří zaručující vstup mezi TOP 50 bere i stále teprve sedmnáctiletá Linda Fruhvirtová, dominanci mladých Češek potvrzuje i statistika nejlepších hráček světa do 18 let, kde první tři místa patří českým klenotům v pořadí Linda Fruhvirtová, její sestra Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek.

Ne lepší časy se blýská i mezi muži, nejlepším hráčem světa do 18 let je čerstvý daviscupový reprezentant Jakub Menšík, kterému patří v live žebříčku 389. příčka.

LINDA NOSKOVÁ
narozena: 17.11.2004 ve Vsetíně
na žebříčku: 56.
hraje rukou: pravou
největší úspěch: finále v Adelaide 2023
prize money: 367 141 dolařů

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík