Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Havlát se potkal s hráči z Detroitu či Bostonu. Zacha by na MS rád, Vránu zatím nechal být

Do startu květnového mistrovství světa ještě nějaký čas zbývá, nový generální manažer české hokejové reprezentace Martin Havlát už ale pilně zjišťuje situaci okolo hráčů, kteří působí v NHL. V Severní Americe se potkal s hráči Bostonu a Detroitu, s dalšími kandidáty se člen realizačního týmu kouče Kariho Jalonena spojil telefonicky. Na vážnější jednání je podle něj v zámoří ještě hodně času.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci na Švédské hry jsou dva nováčci, vrací se Kovář a Lakatoš

"NHL je v polovině sezony. Některým klukům se daří skvěle, někteří hrají míň a někteří vůbec. Zjišťuji, jaká je situace. Je ještě spousta zápasů do konce základní části. Viděl jsem se s klukama z Bostonu a z Detroitu. S ostatními jsem mluvil po telefonu. Je ještě docela brzy. Je přestávka pro Utkání hvězd a spousta zápasů. Některé týmy mají už šanci malou na play-off, ale je ještě brzy," řekl Havlát.

Připomněl, že i u hráčů, jejichž týmům se už nyní vzdaluje naděje na postup do play-off, může změnit situaci uzávěrka přestupu 3. března a řada dalších okolností. "Uvidíme, jak to dopadne. San Jose, kde máme asi tři hráče, nevypadá úplně nejlíp. Detroit je trošku pod čarou, tam je také pár šikovných hráčů, které bychom rádi viděli," podotkl Havlát.

V kádru San Jose jsou dva bronzoví medailisté z loňského MS útočník Tomáš Hertl a obránce Radim Šimek. Na farmě Sharks působí vedle Adama Rašky také další útočník Martin Kaut. Z Detroitu byli na loňském šampionátu bek Filip Hronek a letní ofenzivní posila z Chicaga Dominik Kubalík.

Na farmě Red Wings se dostává do formy další člen bronzového týmu Jakub Vrána. Šestadvacetiletý kanonýr byl v závěru minulého roku zhruba dva měsíce v asistenčním programu NHL a hráčské asociace NHLPA, jež pomáhá hráčům i jejich rodinám v případě psychických problémů, závislostí a v dalších záležitostech.

"S ním jsem nemluvil. Myslím, že tu situaci má dost těžkou. Snaží se dostat zpátky tam, kde chce být v osobním životě i v tom sportovním. Určitě ho sleduju a doufám, že se mu bude dařit. Je to šikovný hokejista, nebezpečný každé střídání a dokáže dát gól. Uvidíme, jak se u něj celá ta situace, která je trošku vážnější, vyvine," podotkl Havlát. Neviděl ve hře ani dalšího útočníka Detroitu Filipa Zadinu, který se brzy vrátí do hry po zranění.

S nejproduktivnějšími českými hráči v NHL s výjimkou Hertla bude podle Havlátova názoru těžké počítat pro šampionát, pokud jejich týmy nevypadnou už na startu play-off. Boston s druhým nejlepším střelcem ligy Davidem Pastrňákem, Davidem Krejčím, Pavlem Zachou, Tomášem Noskem, Jakubem Laukem či bekem Jakubem Zbořilem vládne soutěži. Carolina s útočníkem Martinem Nečasem je druhá.

"Martin Nečas má opravdu skvělou sezonu. Na Pastu jsou všichni zvyklí. Krejča taky hraje skvěle po tom roce tady (v Olomouci), vůbec mu to neuškodilo. Zacha hraje s nimi v pětce výborně. Hronek má super sezonu. Také brankářů máme spoustu – Vaněček, Vejmelka také chytá často. Je spousta šikovných gólmanů na výběr jak tady doma, tak v Americe," konstatoval Havlát.

Zacha by rád na MS jel

Pětadvacetiletý Zacha dosud nikdy za českou reprezentaci nehrál, ale Havlát věří, že se to v budoucnu změní. "Určitě měl nějaké své důvody v minulosti. Myslím si, že by letos rád jel, ale jejich tým vypadá tak moc dobře, že to v tuto dobu není aktuální. Nikdo nečeká, že by vypadli v prvním kole, jak mají rozjetou sezonu. My budeme doufat, ale oni mají myšlenky na Stanley Cup," podotkl Havlát.

Jednoduché podle něj nebude ani získat hráče z AHL. Například oporu z posledního MS útočníka Matěje Blümela, který hraje na farmě Dallasu v Texasu. "Oni jsou v AHL první a Dallas je skvělý tým, který může dojít daleko," uvedl Havlát. Podobně bude muset vyčkávat i na situaci opor stříbrné dvacítky z letošního MS – beka Davida Jiříčka v záložním týmu Columbusu a kanonýra Jiřího Kulicha na farmě Buffala.

Pro deník Sport navíc přiznal, že sleduje i kanadského obránce albánského původu Arbera Xhekaje z Montrealu, který má po matce i české občanství. "Má českou matku. Ovšem nevím, jestli je vůbec možné, aby nastoupil. Ale sledujeme ho. Důrazný hráč, takových moc nemáme," řekl Havlát o aktuálně nejtrestanějším hráči NHL.

Jednačtyřicetiletý bývalý hráč Ottawy, Chicaga, Minnesoty, San Jose či St. Louis, který se v roce 2000 stal mistrem světa jak na juniorském, tak i na světovém šampionátu dospělých, se už těší, jak bude jeho práce před šampionátem gradovat.

"Já jsem rád, že jsem zpátky u hokeje a mám možnost se během sezony vidět s klukama. Vrátilo se mi to, co mi chybělo šest sedm roků, když jsem přestal hrát. Zatím mě to baví. Kluci mě berou spíš jako bývalého hráče. Myslím, že tu moji funkci moc neřeší. Teď už ty rozhovory budou víc vážnější a budou se stupňovat. Bude to pro mě zábavnější na konci sezony NHL," dodal nástupce Petra Nedvěda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články