Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V rámci teologického dialogu se starobylými východními církvemi vychází nový dokument o svátostech

Ze světa / mv / Vlastní zpráva / 2. února 2023 19:56
V rámci teologického dialogu se starobylými východními církvemi vychází nový dokument o svátostech

Smíšená mezinárodní komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a starobylými východními církvemi
Autor: Dikasterium pro podporu jednoty křesťanů.

Vatikán - Smíšená mezinárodní komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a starobylými východními církvemi zveřejnila koncem ledna 2023 nový dokument s názvem „Svátosti v životě církve“. Dokument odráží „širokou shodu... jak v teologii, tak v praxi svátostí“, na jejímž základě doporučuje větší pastorační spolupráci.

Po první části věnované definici a teologickému významu svátostí se druhá část dokumentu zabývá sedmi svátostmi: svátostmi iniciace (křest, myropomazání /biřmování, eucharistie); svátostmi uzdravení (pokání/zpověď, pomazání nemocných); svátostmi služby a závazku (manželství, ordinace). Třetí část obsahuje některá doporučení pro větší pastorační spolupráci mezi katolickou církví a starobylými východními církvemi.

Dokument, který komise dokončila na svém posledním plenárním zasedání v červnu 2022 v Římě, podepsali 23. června 2022 kardinál Kurt Koch a koptský pravoslavný biskup Kyrillos z Los Angeles, spolupředsedové komise.

Papež František při přijetí členů komise 23. června 2022 uvítal přijetí dokumentu, který podle papežových slov „ukazuje existenci širokého konsensu a který s Boží pomocí bude moci znamenat nový krok vpřed směrem k plnému společenství“. Tuto myšlenku papež rozvedl v zamyšlení nad třemi důležitými rozměry ekumenického dialogu: křestním, pastoračním a místním. Právě ve křtu podle papeže nacházíme základ společenství mezi křesťany a naší touhy po plné viditelné jednotě. Dále uvedl, že ekumenismus má vždy pastorační charakter: „Široká shoda, kterou zaznamenala vaše komise, a to nejen ohledně křtu, ale i ostatních svátostí, by nás měla povzbudit k plnějšímu rozvoji pastoračního ekumenismu.“ Papež František s poukazem na již existující pastorační dohody vyslovil přání: „Nebylo by možné tyto pastorační dohody rozšířit a prohloubit, především v situacích, kdy jsou věřící v menšině nebo v diaspoře?“ Nakonec papež zdůraznil, že ekumenismus již existuje jako žitá realita v konkrétních místech: „Životní dialog v místních, každodenních vztazích mezi našimi církvemi... představuje skutečné místo či zdroj teologie.“

Smíšená mezinárodní komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a východními starobylými církvemi, která byla založena v roce 2003, zahrnuje zástupce katolické církve, koptské pravoslavné církve, syrské pravoslavné církve v Antiochii, arménské apoštolské církve (účastní se zástupci obou stolců, tj. jak arménského Ečmiadzinu, tak kilikijského sídlícího v libanonském Anteliasu), malankarské pravoslavné syrské církve, etiopské pravoslavné církve Tewahedo a eritrejské pravoslavné církve Tewahedo.

Komise již vydala dva dokumenty, první v roce 2009 na téma „Povaha, ústava a poslání církve“ a druhý v roce 2015 na téma „Uskutečňování společenství v životě prvotní církve a jeho důsledky pro naše dnešní hledání společenství“.

Již na svém zasedání v červnu 2022 zahájila komise práci na dalším tématu, který nese pracovní název „Aspekty mariologie, Svatá Panna Maria v učení a životě církve“.

Dokumenty a zprávy z jednotlivých zasedání komise jsou k dispozici na webových stránkách Dikasteria pro podporu jednoty křesťanů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)