Výpadky léků v Česku: Odborníci pojmenovali příčiny a nastínili možnosti, jak z toho ven. Válek slíbil účast, ale nedorazil

„Ti, kteří měli přijít, nepřišli.“ Nesmrtelnou větou Andreje Babiše by se dalo glosovat dění na dnešním sněmovním kulatém stolu na téma nedostatku některých léků v České republice. Kulatý stůl, moderovaný trojicí Julius Špičák, Věra Adámková a Jiří Mašek, totiž navzdory potvrzené účasti nenavštívili ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ani ředitelka SÚKL Irena Storová. Ta navíc, dle slov Věry Adámkové (ANO), měla svou účast zrušit na základě impulzu z ministerstva. Debata se tak do velké míry vedla právě okolo této dvojité absence. Ve zbývajícím čase probíhala podnětná diskuze o současném stavu i možných řešeních. Přítomni byli špičky lékařských komor a zástupci nemocnic, lékáren, pojišťoven i pacientů.

Profesor Julius Špičák (ANO) zahájil debatu až několik minut po původně avizovaném začátku ve 12 hodin, důvodem byla právě absence ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové. Ti se nakonec nedostavili vůbec, což hrálo v průběhu kulatého stolu zásadní roli. Špičák přítomné vyzval k tomu, aby se ve svých projevech kromě kritiky pokoušeli také nabízet řešení současné situace.

Poté si vzala slovo profesorka Věra Adámková (ANO) a vrátila se k absentérům. Válek i Storová jí podle jejích slov účast přislíbili, vyjádřila své zklamání z celé situace a uvedla, že o ní plánuje s Válkem jednat. „Osobní souhlas neznamená ještě to, že ministr přijde,“ poznamenala a zmínila také, že za ministerstvo zdravotnictví nakonec na kulatý stůl nepřišel vůbec žádný zástupce. Šéfka SÚKL Storová údajně Adámkové naposledy sdělila, že na radu z MZČR na kulatý stůl také nedorazí.

Kdo naopak s chvilkovým zpožděním dorazil, byl Bohuslav Svoboda (ODS), předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví. Adámková mezitím hovořila o tom, že se jí k rukám dostávají reakce veřejnosti na současnou neutěšenou situaci. Lidé nedostatek určitých léků v ČR řeší cestou do sousedních zemí, kde jsou tyto preparáty dostupné. Nelze tak prý hovořit o plošném nedostatku v celé Evropě.

sinfin.digital