Přípitky, tykačky s lidmi... Šéfka KSČM sledovala novináře ve volebním štábu Pavla. Má jasno

02.02.2023 20:59 | Rozhovor

„Mediální masáž, atmosféra strachu, kdy se lidé báli říct, že volí jinak než mainstream i ‚okoukanost‘ Babiše po deseti letech.“ To vše podle europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné stojí za výhrou Petra Pavla. Nešetřila média ani SPD, především jejího předsedu. Vzkaz poslala i premiérovi. „Hodlám se natvrdo postavit těm naškrobeným panákům v Bruselu a ve Štrasburku,“ uvedla pak ke svému záměru kandidovat do europarlamentu.

Přípitky, tykačky s lidmi... Šéfka KSČM sledovala novináře ve volebním štábu Pavla. Má jasno
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Paní poslankyně, co říkáte na výsledky voleb a co dle vašeho názoru vedlo k tomu, že Petr Pavel nad Andrejem Babišem vyhrál?

Mediální masáž, kulturní fronta s influencery, kteří prezidentskou volbu berou jako zpestření mezi doporučováním kosmetiky, aut, nábytku či čehokoli jiného, atmosféra strachu, kdy se lidé báli vůbec říct, že volí jinak než mainstream, neschopnost opozičních sil zapomenout na svá vlastní ega, ale taky – a to si podle mě začal Andrej Babiš uvědomovat – že po 10 letech začíná trošku únava Babišem. Což je běžné, že se vrcholový politik zhruba po jedné dekádě okouká.

Zatímco KSČM vyzvala před druhým kolem voleb své voliče, aby volili A. Babiše, SPD ho přímo nepodpořila. Překvapilo vás to? A jak to podle vás působí a bude třeba i do budoucna působit na voliče SPD? Prý už nyní Babišovu prohru na sociálních sítích někteří Okamurovi vyčítají…

To nevím, protože pan Okamura si mě na svém facebooku zablokoval. Ale každopádně tady to kličkování SPD mě překvapilo. Předseda SPD o sobě prohlašoval, jak bojuje proti vládě a když to měl ukázat na reálných činech, tak mlčel. Komu to v důsledku prospělo, to nechť si vaši čtenáři vyhodnotí. Takovéto selhání nemůže překrýt ani tisícem průzkumů, kterými si to nyní ospravedlňuje. Mimochodem těmi průzkumy, o kterých ještě pár týdnů nazpět vykřikoval, že jsou vylhané a nevěří jim ani zblo.

Ostatně v divných tazích má SPD a její předseda dlouhou historii. V parlamentních volbách se rozhodoval, jestli volit TOP 09, nebo ODS. To bylo v době, než založil podivně vytunelovaný Úsvit. A za ideální prezidentku dříve viděl senátorku ODS Miroslavu Němcovou.



Vy sama jste na svém facebookovém profilu upozornila na to, že předseda ČSSD podpořil ve druhém kole Petra Pavla. Jak si to vysvětlujete a co tím ČSSD, levicová strana, svým voličům podle vás vzkázala?

Zřejmě je pro ně Petr Pavel svými postoji bližší. Já jsem ráda, že KSČM nestrčila hlavu do písku, nekličkovala a řekla jasně, co si myslí. Ostatně prvních pár dnů Petra Pavla po volbách mě jen utvrdilo v tom, že Petr Pavel je prodloužená ruka vlády Petra Fialy.

Podívejme se, jak svoji úlohu před prezidentskými volbami zvládla média. Jak vy jste to vnímala především v těch posledních dnech před volbami?

Média se v tomto ohledu zachovala katastrofálně. Redaktoři Rudého práva před rokem 1989 by ve stínu posledních 14 dnů prezidentské kampaně mohli sloužit jako vzor objektivity. Ve svém videu na facebooku a youtubu jsem použila obrat, že hlídací psy demokracie, tedy novináře, si podmanil jeden páníček. A oni pak štěkali jen na jednu stranu.

Každý jen trochu pozorný divák, který sledoval přenos ze štábu Petra Pavla, si musel všimnout veselí přítomných novinářů. Úsměvy, plácání po zádech, přípitky, tykačka s lidmi z týmu Petra Pavla. Nevím, jestli to všechno má být součástí nezávislé a objektivní žurnalistiky. Agitka novinářské obce na twitteru to vše jen podtrhovala.

Kam podle vás bude pod vedením generála Pavla naše republika „směřovat“? Jak moc velká změna to bude oproti tomu, jak si vedl Miloš Zeman?

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
Miloš Zeman alespoň v základních ohledech vnímal potřeby občanů. Obávám se, že u Petra Pavla budou zájmy Bruselu, Washingtonu, různých korporací a samozřejmě NATO před občany naší země.

Obzvlášť před druhým kolem voleb přirovnávali někteří Petra Pavla k Václavu Havlovi. Je takové přirovnání na místě? Co podle vás tyto dva muže spojuje?

To přirovnání je de facto nesmysl. Ale médiím se podařilo vytvořit atmosféru, že tomu tak je. Velmi mne mrzí, že se zejména u generace do 30 let naprosto vytratilo kritické myšlení a schopnost si věci alespoň elementárně analyzovat. Neuvažují o tom, proč se věci dějí, co jim předcházelo apod. Politiky pak vybírají dojmy a podle toho, co je cool. Teda co si myslí, že je cool. Nevolíš tak jako my? Jsi lůzr (a pak všechny ty přídomky jako ruský šváb, komunista, dezolát... – nechť si čtenáři dosadí sami)!

Zatímco Petr Pavel v proslovu po vyhlášení výsledku voleb A. Babiše vynechal, premiér Fiala ne. Podle něj jsme „svědky začátku konce Babišovy éry“. Byl to od premiéra dobrý „tah“? A jak celkově premiérův projev hodnotit?

Já bych chtěla být hlavně svědkem konce děsivé asociální vlády Petra Fialy. Měl by si raději hledět problémů, které pálí české občany, a ne dávat hraběcí politologické rady. Za poslední týden jsme byli svědky několika stávek, protože společnosti se zahraničními vlastníky jednají s našimi zaměstnanci jako s nevolníky. Stále je prognózovaná dvouciferná inflace, takže občanům opět klesnou reálné příjmy a vše zdraží. To je krádež na lidech. Až 40 tisíc dětí, respektive jejich rodičů, má problém zaplatit dotovaný oběd ve školách a podle OSN je Česká republika čtvrtou nejhorší zemí světa (!) co do růstu reálných mezd. Možná by bylo fajn s tím něco dělat. To je úloha premiéra ČR.

A jak vidíte budoucnost A. Babiše v politice? Má podle vás dobře „nakročeno“ k parlamentním volbám, které budou v roce 2025?

To nevím, to se musíte zeptat Andreje Babiše. My v KSČM makáme na tom, aby po roce 2025 zněl sněmovnou hlas obyčejných občanů, zaměstnanců, lidí práce i seniorů, protože ten tam obrovsky chybí. Právě ti měli v KSČM největší zastání. Neskutečné množství občanů mi za poslední rok psalo a píše, jak moc v poslaneckých lavicích právě KSČM chybí.

Vy sama jste krátce po výsledcích prezidentských voleb oznámila, že budete kandidovat do europarlamentu ve volbách, které jsou příští rok. Čím například chcete voliče oslovit?

Ano, hodlám se natvrdo postavit těm naškrobeným panákům v Bruselu a ve Štrasburku. Já se jich na rozdíl od zbytku českých europoslanců nebojím. A dostanu-li důvěru, pak dáme EU Konečnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…