Jak z jiné planety: Space Needle vás za pár vteřin vynese do výšky 160 metrů, odkud uvidíte celý Seattle

Přidat na Seznam.cz

Space Needle je věž v Seattlu ve státě Washington, a je nejen dominantním orientačním bodem, ale také oblíbeným turistickým cílem. Věž totiž nabízí neuvěřitelný výhled (nejen) na Seattle.

Už od roku 1962

Věž je symbolem Seattlu. Nachází se v Seattle Center a byla postavena k příležitosti světové výstavy, konkrétně roku 1962. Je vysoká 184 metrů a váží 8660 tun, zajímavá je ale především tím, že připomíná architekturu z jiné planety. Výstavba této věže navíc trvala pouze 400 dní, čímž si vysloužila přezdívku „400denní zázrak“.

Turisté

Ve Space Needle se, ve výšce 160 metrů, nachází vyhlídková terasa, odkud můžete vidět centrum Seattlu i okolní ostrovy. Na vrchol věže se můžete dostat výtahem, který vás za 43 sekund vynese do výšky 160 metrů. Jen o pár metrů níže najdete obchod se suvenýry a restauraci.

Cíl turistů i sebevrahů

Věž bohužel není oblíbeným cílem pouze turistů. Za dobu své existence se zde odehrálo několik sebevražd. Kromě toho Space Needle vyhledalo i několik parašutistů, kteří se z věže úspěšně spustili.

Space Needle

Hotelový manažer jménem Edward E. Carlson, který byl také hlavním organizátorem výstavy v roce 1962, se nechal inspirovat v německém Stuttgartu, kde viděl vysílací věž s restaurací. Poté si měl na ubrousek v kavárně načmárat nápad na nadcházející výstavu, který nazval „Vesmírná jehla.“

zdroj: ushistory, archdaily, spaceneedle