Kyslíková terapie mírní autismus, zadarmo ale není

0
863
kyslikova_terapie
Hyperbarická komora, v níž probíhá kyslíková terapie dětí s poruchou autistického spektra. / Foto: Rodinné Integrační Centrum

Kyslíková terapie dětem s autismem pomáhá mírnit projevy onemocnění. Vyšší přísun kyslíku u nich snižuje otoky mozkové tkáně, zvyšuje průtok krve a stimuluje mozkovou tkáň. Pojišťovny ji však nehradí.

Speciální hyperbarickou komoru [na úvodní fotografii, pozn. red.] zajišťující oxygenoterapii pro děti s autismem nově pořídlo Rodinné Integrační Centrum v Pardubicích. I když se podpůrná léčba pomocí vyššího přísunu kyslíku používá u autistických pacientů déle než dvacet let, v Česku je její dostupnost velmi omezená. Navíc nespadá do úhrad zdravotních pojišťoven.

„Hyperbarický kyslík se na kompenzaci autismu nejen dětí používá zhruba dvacet let. Bohužel v Česku tato terapie není dosud příliš rozšířená a dostupná ve všech krajích,” říká ředitelka pardubického spolku Rodinné Integrační Centrum Hana Janiková.

Kyslíkovou terapii z organizací zaměřujících se na pomoc lidem s autismem podle ní nabízí pouze jedno takové zařízení v Českých Budějovicích. A nyní díky nadačnímu daru pořídilo hyperbarickou komoru nově i pardubické centrum pomáhající pacientům s poruchou autistického spektra [PAS]. Komerční nabídka oxygenoterapie v České republice podle Janikové sice existuje, ale nespecializuje se na klienty se specifickými potřebami.

Kyslíková terapie mírní autismus

Na kyslíkovou terapii už se do zařízení přihlásila paní Gabriela Hůlová se svým dvanáctiletým synem. Věří, že synovi léčba pomůže zmírnit projevy autismu. Chlapec je podle ní někdy agresivní. Ubližuje sobě i svému okolí. Vše se podle ní výrazně zhoršilo po covidové infekci, kterou prodělal. Nácvik kyslíkové terapie už si společně vyzkoušeli v Praze, uvedla matka.

„Teorie vychází ze zjištění, že zvýšení množství kyslíku v organismu sníží nadměrné otoky mozkové tkáně, zvýší průtok krve mozkem, stimuluje mozkovou tkáň, podporuje regenerační procesy a mobilizuje kmenové buňky,” popisuje přínosy kyslíkové terapie ředitelka centra.

Výsledky oxygenoterapie u dětí s autismem
  • Zlepšuje se kvalita spánku,
  • děti jsou klidnější, láskyplnější,
  • zvyšuje se soustředění a pozornost,
  • zlepšuje se funkce střev,
  • zlepšují se kognitivní a jazykové schopnosti,
  • zlepšuje se socializace dítěte ve společnosti.

Metoda podle odborných studií mírní příznaky poruchy autistického spektra. U pacientů snižuje agresivní chování a sebepoškozování a zlepšuje průtok krve v těle. Podle letitých zkušeností jsou klienti po pravidelné terapii klidnější. Lépe spí, více se soustředí a zlepšují se jejich kognitivní a jazykové schopnosti.

Zadarmo to ale není…

Speciální komora vyšla podle Janikové na téměř 260 tisíc korun. Na její nákup přispěly nadace a výrobce zařízení. Vypadá jako větší kokon, do kterého si klient usedne. Pacienty do 15 let věku do zařízení doprovází rodiče. Vybaveni jsou kyslíkovými brýlemi nebo maskou.

„Hodina v komoře je jako čtrnáct dní strávených na horách,” popisuje Martin Bezdíček z centra.

Autismus dětí provázejí mýty. Jaké jsou ty nejčastější?

Pravdou je, že pro mnohé klienty s PAS může být obtížné strávit hodinu i déle v uzavřeném malém prostoru. Podle Bezdíčka budou proto přítomnost v komoře s malými pacienty postupně trénovat. Pro dobrý účinek zdravotníci doporučují absolvovat alespoň třicet terapií, to minimálně dvakrát týdně.

Pro mnohé rodiny může být v dostupnosti terapie problém, že kyslíkovou léčbu nehradí zdravotní pojišťovny. Hodina strávená ve speciálním vaku vyjde na 650 korun, hodina a půl na 975 korun.

Poruchy autistického spektra odhalí prohlídka dítěte

Podle ředitelky si klienti nejdříve terapii zkusí. Pokud ji nezvládnou, centrum po nich nebude hned vybírat peníze. Některým pacientům ji podle ní pomohou uhradit spolupracující nadační fondy, dodala. Pardubické centrum nyní navštěvuje zhruba dvě stě dospělých a dětských klientů. Na kyslíkovou terapii se zatím přihlásilo sedm z nich.

Starší studie uváděly, že nějakou formou autismu trpí každé 68. dítě. Novější výzkumy už hovoří o tom, že onemocnění zasahuje v nějaké formě každé čtyřicáté dítě, dodává Janiková.

–ČTK/VRN–  

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here