Suchý únor je výzvou i pro diabetiky. Jak alkohol ovlivňuje cukrovku?

Češi jsou proslulí kladným vztahem k alkoholu, mnozí však poctivě dodržují tzv.  suchý únor – měsíc abstinence. Cílem tohoto alkoholového půstu je prověřit svůj vztah k alkoholu a vystoupit ze zaběhlých návyků. Alkohol se totiž řadí mezi hlavní, společností tolerované návykové látky, ačkoli jeho nadměrná konzumace může způsobit zdravotní problémy a zatížit zdravotnický systém. A pro diabetiky to platí dvojnásob. 

Nadměrná konzumace alkoholu při diabetu totiž může způsobit výrazné snížení hladiny glukózy v krvi. Mohou si však diabetici přece jen dopřát příležitostnou skleničku vína či pivo? Jaký vliv má alkohol na tuto nemoc?  

Alkohol může být příjemným, ale zároveň i nebezpečným společníkem. Ve větším množství není prospěšný ani pro organismus zdravého člověka, natož pro člověka s chronickou nemocí. Při dlouhodobém užívání škodí játrům i ostatním orgánům, má špatný vliv i na psychiku. Obsahuje takzvané prázdné kalorie, které sice tělu dodávají energii, ale bez důležitých výživových látek.  

Alkohol plný cukru  

Některé alkoholické nápoje navíc obsahují vysoké množství cukru. Například půllitr piva má v sobě až 14 gramů sacharidů. Při konzumaci tak dochází k velkému kolísání hladiny glykémie, což je pro lidi trpící diabetem velmi nebezpečné.

Pokud už si diabetik chce dopřát kapku alkoholu, měl by se při výběru řídit množstvím cukrů, které obsahuje. Je rovněž vhodné sáhnout po nápojích s nižším procentem alkoholu, jako je například suché červené nebo bílé víno. Naopak vyhnout by se měl likérům nebo míchaným drinkům, které jsou často hodně doslazované cukrem.

Kolik skleniček je moc? 

Tvrzení, že jedna nebo dvě skleničky neublíží, je v medicíně dlouhodobě kontroverzní. Byť má malá dávka červeného vína pozitivní vliv třeba na kardiovaskulární systém, může mít zároveň negativní dopad na ostatní orgány. Játra běžně zabraňují hypoglykémii (poklesu hladiny cukru v těle) tím, že do oběhu vypustí cukr, nicméně během popíjení alkoholu to nezvládnou. Jsou totiž zatížená následným odbouráváním alkoholu, proto nemohou správně ukládat ani vyrábět cukr do zásoby. Hrozí tak riziko náhlého a nebezpečnému poklesu krevního cukru.

Pokud pacient s diabetem pije nadměrné množství alkoholu, může to u něj navíc způsobit i problémy s vysokým tlakem nebo poškození jater.

Kdy se alkohol nesmí celoročně

Kombinace některých diabetických léků s alkoholem může v některých případech způsobit závažné zdravotní komplikace. Například metformin (lék běžně užívaný k léčbě diabetu 2. typu) se v žádném případě nesmí užívat společně s alkoholem. 

Abstinovat by měli i diabetici se závažnými vedlejšími projevy nemoci, jako je například neuropatie (snížená citlivost nervů), retinopatie (postižení zraku) nebo vysoký tlak. 

Devatero rad pro diabetiky nejen během Suchého února 

  1. Nezapomínejte na pravidelné konzultace s lékařem, který vám může upravit dávku inzulinu, v případě, že si na oslavě chcete dopřát o skleničku navíc. 
  2. Nekombinujte sport s alkoholem. 
  3. Pijte s mírou. Nezapomínejte, že zdraví máte jenom jedno. 
  4. Nezapomínejte na to, abyste si vybírali nápoje s nižším obsahem cukru nebo alkoholu. Vinným střikem nebo suchým vínem nic nezkazíte.  
  5. Vždy se ujistěte, že někdo ve vašem okolí ví, že jste diabetik. Je důležité, aby vám uměli poskytnout první pomoc. Projevy opilosti a hypoglykémie mohou být velmi podobné. 
  6. Vždy u sebe mějte „první pomoc“ v podobě rychlých cukrů, například bonbony.  
  7. Kromě alkoholu pijte dostatek čisté vody.  
  8. Nikdy nepijte nalačno, nezapomínejte na jídlo. 
  9. Pravidelný selfmonitoring je nejdůležitější. Dbejte na kontrolu svých hodnot. 

Alexandra Prochorova

 

 

 

 

 

 
Klíčová slova: