V Olomouci jako první v Česku testují nový typ vyhřívaných sedaček v tramvajích

3. únor 2023 10:43

Nový typ plastových sedaček s vyhříváním testují v těchto dnech jako první v Česku pracovníci olomouckého dopravního podniku. Novinka prý není energeticky náročná. Pokud se osvědčí, podobné sedačky by dopravce mohl postupně nechat umístit do dalších tramvají.

„Stoprocentně je to komfortnější. Netopí to významně, ale je to lepší. Když to topí jenom tak málo, není to pak takový rozdíl, když se vyjde ven,“ pochvaluje si paní Monika ve zkušební tramvaji s šedými plastovými sedáky mírné vyhřáté a čisté místo.

Mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová potvrdila, že lidé kritizovali znečištěné látkové potahy i po důkladném vyčištění látky. A tak od jednoduše omyvatelné plastové novinky si dopravní podnik slibuje úsporu peněz při údržbě sedaček. „Tím, že jsou to úplně první sedačky tohoto typu v České republice, tak po tom zkušebním provozu ještě musí Drážní úřad schválit jejich další používání,“ uvádí Sýkorová.

Výměna bude probíhat postupně, jak budou v vozech dosluhovat ty starší polstrované sedačky.
Anna Sýkorová, mluvčí dopravního podniku

Případná výměna v 70 olomouckých tramvajích ale nebude rychlá. „Protože to není úplně levná záležitost. Takže výměna bude probíhat postupně, jak budou ve vozech dosluhovat ty starší polstrované sedačky. V letošním roce jsou v plánu zhruba další dva vozy,“ doplňuje mluvčí s tím, že výměna v jednom voze přijde na necelých 230 tisíc korun.

Teplota vyhřívání sedaček se dá regulovat, v rámci spotřeby celé tramvaje je podle Sýkorové odběr vyhřívaných sedaček minimální.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio