Ďábelský lazebník Sweeney Todd si nabrousil břitvu na Ostravu

V Ostravě hrají muzikál Sweeney Todd (zdroj: ČT24)

V Národním divadle moravskoslezském vraždí pomstychtivý holič. Ostravská scéna nastudovala muzikál Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street, proslavený filmovou adaptací s Johnnym Deppem v hlavní roli. Do groteskního hororového příběhu diváky vtahuje velký ansámbl i orchestr.

První doložená verze příběhu se Sweeneym Toddem vznikla v Londýně v polovině devatenáctého století, vycházela na pokračování v laciných hororových sešitcích. Námět zhudebnil Stephen Sondheim, mimo jiné autor písňových textů pro West Side Story, libreto napsal Hugh Wheeler. Premiéru měl muzikál na Broadwayi v roce 1979, děj ale zůstal zasazen ve viktoriánské době v prostředí londýnské spodiny.

Právě tam se vrací holič a lazebník Sweeney Todd, kterého proradný soudce poslal před lety na galeje. Hledá svou ženu a dítě a touží po pomstě. Stopy po vraždách zametá pikantním způsobem, komplice najde v pekařce masových pirohů.

Režiséra Juraje Čiernika baví propojení dramatického děje s odlehčenou formou vyprávění. „Krutost někdy láme situaci do humoru proto, abychom se byli schopni nad tím pousmát, protože se z nás vlastně tak trochu stávají spolupachatelé, když sedíme v hledišti,“ podotýká.

Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street
Zdroj: NDM/Martin Popelář

Sweeneyho Todda proslavila filmová verze, kterou v roce 2007 natočil milovník ponuré grotesknosti Tim Burton s Johnnym Deppem a Helenou Bonham Carterovou. Český distributor hlavního hrdinu v překladu názvu označil za holiče. V ostravském nastudování je lazebník.

„Má totiž pro své zákazníky připravenu daleko širší nabídku služeb než jen holení: trhá zuby a nejvybranějším zákazníkům nabídne dokonce uklidňující masáž či kapku drahého parfému. Ale vždy má v rukou ostře nabroušenou břitvu,“ vysvětlila překladatelka a dramaturgyně Hana Nováková.

Sweeney Todd: Ďábelský lazebník z Fleet Street
Zdroj: NDM/Kristýna Junková

Pro autory nastudování i ansámbl bylo nazkoušení muzikálu o Sweeneym Toddovi náročné. Jde o hudebně a pěvecky komplikovaný kus. Ostravská verze pracuje s pětadvacetičlenným sborem a deseti sólisty, navíc v alternacích.

„S kolegou Vlčkem v nadsázce říkáme, že je to víc o matematice než o zpívání, protože když člověk zpívá nějaký part, tak si musí v duchu opravdu výrazně počítat, aby se dopočítal další zpívané repliky. Pan Sondheim to napsal velmi složitě, téměř geniálně, ale naučit se to bych mu nepřál,“ říká Tomáš Novotný, který se s Lukášem Vlčkem střídá v roli Sweenyho Todda. Masové pirožky peče buď Hana Fialová, nebo Michaela Horká.