Josef Dvořák: Vyučený automechanik sbíral ocenění za humor a nejspíš je nejznámějším vodníkem v Čechách

Josef Dvořák: Vyučený automechanik sbíral ocenění za humor a nejspíš je nejznámějším vodníkem v Čechách
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Usměvavý herec, který pochází z živnostenské rodiny, se musel nejprve na přání rodičů naučit nějaké řemeslo, a tak se vyučil automechanikem. Záhy však pochopil, že není manuálně zručný a od řemesla utekl.

Přece jen se mu některé dovednosti z učení hodily v jeho první výrazné roli v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. Automechanik Béďa se stal nezapomenutelnou vedlejší postavou hlavně kvůli své romantické povaze a zálibě v psaní básní: „Růže k lásce schůdeček, s úctou Béďa Hudeček.“

Dvořák také uvažoval o sportovní dráze, ale nakonec zvítězila láska k divadlu. Po působení v Ústí nad Labem se náhodou potkal s Jiřím Suchým a otevřela se mu cesta do divadla Semafor.

Byl tak nadšený, že dokonce tři měsíce mlčel, když nedostal honorář, protože se na něj nějak zapomnělo. V Semaforu zazářil v roli Polednice, ke které se dostal úplně náhodou, když onemocněla kolegyně. Byl v roli tak dokonalý, že mu Polednice zůstala, i když šlo o ženskou roli.

Josef Dvořák měl slabost pro ženy stejně jako automechanik Béďa a oženil se celkem čtyřikrát, se třemi ženami. Jedno z manželství nemělo dlouhého trvání, když mladičká Arnoštka zemřela pod koly automobilu, který řídil neukázněný řidič. Právě po této tragické události se vrátil k bývalé manželce. Osudovou ženu potkal až později a s produkční Jájou už to byla pravá láska.

Velkou popularitu a všeobecnou oblibu přinesly Dvořákovi seriály. Zahrál si oblíbeného kuchtíka v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka, jehož osud mohli ovlivnit diváci hlasováním. Hlasování bylo sice sporné, ale diváky to bavilo, stejně jako strasti dobráckého kuchaře, který neměl úplně snadný život.

Stejně oblíbený byl jako Karas v seriálu Návštěvníci, kdy se vydal s výpravou odborníků na výlet do minulosti, s cílem zachránil budoucnost. V seriálu Nemocnice na kraji města zabodoval v okamžiku, kdy viděl v nejprotivnější sestře v nemocnici křehkou a citlivou bytost, kterou si nakonec vzal.

Dvořák si vybudoval skvělou kariéru jako moderátor a bavič, v Semaforu si kolem sebe utvořil vlastní hereckou skupinu a svým hlasem promlouval k těm nejmenším. Kdo by neznal Maxipsa Fíka nebo neposedné králíky Boba a Bobka, kteří spali v klobouku. Celkem byl jeho hlas v 156 večerníčkových epizodách.

V celé řadě pohádkových příběhů ztvárnil vodníka a jeden čas to vypadalo, že jak se vyskytne role vodníka, hned ji dostane Dvořák.

Studená sprcha přišla pro umělce po revoluci, kdy ho s celou jeho skupinou čekal vyhazov ze Semaforu. Jiří Suchý tak zřejmě reagoval na některé aktivity herce, které byly spojené s minulým režimem. Dvořák situaci vyřešil po svém a stal se principálem vlastního divadla. I přes pokročilý věk se občas objeví i na televizních obrazovkách nebo propůjčí svůj hlas jako vypravěč.

Zdroje článku: