Projet, či neprojet? Řidiči z Českých Budějovic nevědí, zda se mají řídit značkami, či rozhodnutím soudu

Doprava v centru Budějovic se vrátí do původního stavu (zdroj: ČT24)

Komplikace se zklidněním dopravy v centru Českých Budějovic dál pokračují. Krajské město se loni rozhodlo, že omezí vjezd na náměstí, na začátku letošního roku to ale krajský soud zrušil a nařídil návrat k původnímu dopravnímu značení. Radnice teď zjistila, že na postupný návrat dopravy do centra nemá celý měsíc, ale jenom jednu noc.

Značky, které z jedné strany náměstí zakazují vjezd a ze strany druhé znemožňují odjezd, bude muset radnice odstranit během jediné noci, a to z 28. února na 1. března. „Radnice přitom původně rozhodnutí soudu četla tak, že na to bude mít celý únor tak, aby se to k 1. březnu stihlo,“ uvedl redaktor ČT Ondřej Ublick. 

Řidiči v Českých Budějovicích už vědí, že rozhodnutí magistrátu soud zrušil, ale na náměstí ještě nebudou moct vjet po dobu následujících tří týdnů. Krajský soud věc zrušil kvůli nesrozumitelnosti.

Změny začaly v lednu 2022, kdy bývalé vedení města tento projekt schválilo. „Na začátku léta se v ulicích Českých Budějovic objevily nové značky a jednosměrky. Samotná změna začala platit až 11. července. Přinesla zklidnění dopravy v centru města asi o padesát procent,“ popsal redaktor ČT Martin Štěpánek. 

Doprava na náměstí se zklidnila, jinde však narostla

V centru města, například v Biskupské ulici, začala se změnou hlídkovat policie, která řidičům rozdala asi 1400 pokut v období od 11. července do konce října. Krajský soud vydal rozhodnutí na začátku letošního roku s tím, že projekt byl připravený špatně a byl zmatečný. „Teď je situace taková, že značky tady jsou, stále platí, ale řidiči vlastně nevědí, podle čeho se mají řídit,“ upozornil Štěpánek. 

Na změny si často stěžovali například i podnikatelé z Hroznové ulice. Právě tudy se zavedením změn začali řidiči projíždět častěji, což majitelé provozoven kritizovali. 

„Omezíme-li parkovací místa na náměstí, je potřeba mít nějakou náhradu. Stejně tak pokud omezíme průjezd městem, je potřeba mít možnost průjezdu někudy jinudy, více zkapacitnit komunikace, kterými lze centrum města objet,“ upozornil krajský koordinátor BESIP Václav Kovář. 

Značky nadále platí, tvrdí město

Náměstek českobudějovické primátorky Lubomír Bureš (ODS) ujistil, že i když má radnice na změnu jedinou noc, vše bez problémů zvládne. Do té doby značky v ulicích zůstanou a i nadále platí. „Soud rozhodl k 28. únoru, takže do té doby jsou značky platné,“ dodal Bureš. 

Město si je vědomo toho, že řidiči aktuální situaci nerozumí. Často tak dochází k přestupkům v centru města. „Dohodli jsme se s městskou policií tak, že pakliže strážníci takový přestupek objeví, který by dnes někdo spáchal tím, že značky poruší, nebudou to řešit pokutou, ale domluvou,“ ujistil náměstek. 

Radnice v Českých Budějovicích dokonce počítá s tím, že někteří řidiči by mohli chtít po městě vymáhat pokuty, které jim už za přestupek byly uloženy. „V té době bylo dopravní opatření platné, účinné a zrušené až v únoru,“ upozornil Bureš. 

Do původní podoby se částečně vrátí i systém parkování. „Vrací se parkování na severní straně náměstí, ale z důvodu, aby řidičům nevznikl v hlavě zmatek, že už si zvykli na jiný systém parkování, respektive hodiny, kdy platí a kdy ne, kde kdo může stát, tak uděláme to, že k 1. březnu uděláme přechodnou úpravu provozu, že parkování bude takové, jako je v tuto chvíli,“ dodal náměstek s tím, že pouze přibudou parkovací místa. 

Vedení města má také v plánu, že další případné úpravy provozu v centru Budějovic nebo parkování bude konzultovat s odborníky tak, aby už k podobným problémům nedocházelo.  

Pokus o změnu k lepšímu v Třebíči

Počty aut v historickém centru se pokusilo snížit i město Třebíč. Nyní zavádí nový parkovací systém, který má odradit řidiče od celodenního parkování v centru – to bude kromě jiného dražší. Ani tam se ale některé prvky nepodařilo do ulic nainstalovat včas. 

„Ještě minulý rok vyšlo celodenní stání na některých parkovištích v centru města na třicet korun, od nového roku si řidiči za celý den stání připlatí až na čtyři sta korun. Výjimkou je parkoviště u autobusového nádraží, kde celodenní lístek přijde na 250 korun. Cílem radnice bylo uvolnit místo lidem, kteří si ve městě potřebují jen krátce něco zařídit,“ uvedla redaktorka ČT Kristýna Posekaná s tím, že první půlhodina na parkovištích je zdarma. 

Mění se také vzhled parkovišť v Třebíči. Například na Komenského náměstí přibudou závory s kontrolou registračních značek aut a nový platební terminál. „Dělníci měli mít hotovo do neděle 5. února, už teď je ale jasné, že to nestihnou,“ dodala redaktorka. „Napadl sníh, byly mrazy, nedalo se kopat. Měli by to dokončit do 15. března,“ ujistila mluvčí města Irini Martakidisová.