Nejsem literární génius, od toho jsou tu jiní, myslí si skromně knižní influencerka, která má přes 100 000 fanoušků

2. únor 2023

Na Instagramu je Lucie Zelinková známá jako @luciezel a má přes 100 000  sledujících. Vtipné recenze a tipy na knížky jsou u ní na denním pořádku. Které knížní pecky by doporučila mladým čtenářům? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Lucie Zelinková dlouhá léta pracovala mezi knihami. Kromě svých účtů na Instagramu a TikToku se jim věnuje i v podcastu s názvem 15 minut o knihách. Nejen o tom, jak si získala fanoušky, si s ní povídala Eva Sinkovičová.

Čtení jako odpočinek i vzdělávání

Čtěte také

Knihy měla ráda už jako malá. „My jsme měli takovou tradici, že mi četl tatínek před spaním. I v době, kdy jsem pak už uměla číst,“ vzpomíná. Jako hodně ostatních i ona před lety propadla kouzlu Harryho Pottera.

Co jí tahle aktivita dává? „Občas čtu proto, že si chci odpočinout, někdy zase čtu takovou knihu, o které vím, že mě obohatí a budu třeba chytřejší,“ vysvětluje, v čem podle ní spočívá přitažlivost literatury.

Elektronická čtečka ano nebo ne?

Fanoušky papírových knih možná trochu překvapí Lucčin názor na elektronické čtečky. „Mně připadají cool. Miluju sbírat knížky a miluju je hromadit. Je to prostě krásná věc. Ale zároveň se mi líbí i čtečka,“ nezatracuje technologický pokrok influencerka.

Začínala na Facebooku a vedla si taky blog o knížkách, které přečetla. Jak sama říká, tehdy bylo jednoduší přirozeně nabrat sledující. Algoritmy sociálních sítí fungovaly jinak, než dnes. Přišla také s něčím, co tu do té doby nikdo moc nedělal. Inspiraci hledala u zahraničních osobností.

Věří si na vlastní knihu?

Od nakladatelů jí občas chodí nabídky, aby sama nějakou knihu napsala. „Ale já jsem přečetla hrozně moc knížek na to, abych si věřila, že jsem sama schopná napsat něco skutečně dobrého. Baví mě psát, ale zároveň vím, že nejsem žádný literární génius. Od toho jsou tu jiní,“ myslí si.

Kromě toho se obává kritiky od lidí, kteří jí sledují na sociálních sítí. „Protože jsem profesí marketér, by mi mohli vyčíst, že jsem to napsala tak, aby se to prodávalo,“ domnívá se navíc.

Tipy od Lucky. Tyhle knihy nesmíte minout:

  • Dogman – Vtipná komiksová série o hrdinovi, který je napůl pes a napůl policista.
  • Říše pohádek je pro všechny – Netradiční pohádky, kde se nehraje na předsudky.
  • Belinda a tajemný výlet – o holčičce, která zažívá těžké období – rozvod rodičů.

Má čas na čtení, když se nedávno stala maminkou? Jaké je to stěhovat Lucčinu obří knihovnu? Které žánry v knižním světě aktuálně trendují? Poslechněte si celý podcast s Evou Sinkovičovou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související