Krápníkové jeskyně, smaragdově modré zátoky a lezecky přívětivé teploty skoro po celý rok, to je „Perla Středomoří“ Sardinie.

Sardinie je druhým největším ostrovem ve středomoří, hned po Sicílii. Je autonomní oblastí a jedním z dvaceti regionů Itálie. Na dohled směrem na sever najdeme francouzskou Korsiku. Dostaneme se sem buď letecky, nebo autem a trajektem, nejlépe z Livorna.

Sardinie je jedním z nejstarších geologických útvarů v Evropě a (nejen) lezeckým rájem. Z dávných dob nuragické kultury zůstalo po ostrově rozeseto tisíce kulatých obranných věží. Hornaté oblasti dávají možnosti pro turistiku a zátoky se smaragdově průzračnou vodou zvou ke koupání. Lézt se tu dá prakticky celý rok, kromě nejparnějšího léta. V zimních měsících najdeme sluncem zalité skály, chráněné před větrem.

Západní část ostrova je obecně větrnější a deštivější. Většina lezeckých oblastí je ve východní části, kde jsou také ty nejkrásnější skalní útvary. Na Sardinii najdeme hlavně vápenec, krápníkové převisy i položené plotny, ale i čedič a žulu.

Mezi nejznámější zajištěné vápencové oblasti patří okolí Cala Gonone a Baunei. Z našeho téměř dvoutýdenního leteckého výletu můžu z každého něco doporučit, e určitě se nejedná o kompletní výčet.

Okolí Cala Gonone

Vápencové skály podél zálivu Golfo di Orosei nabízí nespočet lezeckých oblastí a to jak tradičních, tak sportovně zajištěných. Lákadlem jsou krápníkové jeskyně s nádhernými liniemi ve stropě a lezení na útesech přímo nad mořem.

Vysoko nad vesnicí jsme se podívali do sektorů Il Budinetto a La Poltrona. Oba jsou příchozí od fotbalového hřiště. Budinetto asi půl hodiny terénní štěrkovou cestou k vysílači a pak pěšinou vzhůru ke skále, která už je vidět napravo. Nalevo od cesty je pak sektor Flintstones. La Poltrona je výrazně blíž, kolem motokárové dráhy korytem potoka nahoru.

Najdeme tu hlavně plotny šedého vápence a dobře zajištěné sportovky. Jak Budinetto tak Poltrona jsou amfiteátry celkem chráněné před větrem, kam svítí slunce většinu dne. Výhled na město a moře za ním je odměnou za vylezení téměř kterékoliv cesty.

Za návštěvu stojí zátoka Cala Fuili na jih od Cala Gonone. Leze se po obou březích soutěsky, takže si můžeme vybrat mezi sluncem a stínem. Lezecké sektory se táhnou od skal přímo nad mořem až hluboko do soutěsky. Oblíbené jednodušší cesty jsou poněkud olezené. Jako autorka jednoho 6a+ na východní straně pláže je v průvodci uvedená legendární Lynn Hill.

Na druhou stranu od Cala Gonone dojdeme podél pobřeží k jeskyni Biddiriscottai. Mělká jeskyně s krápníkovou výzdobou a přístupem k moři patří mezi velmi oblíbené lokality a podle toho jsou také olezené jednoduché cesty. Obtížnosti tady začínají už od 5b. V převislých bočních najdeme krápníkové prásky. Během dne svítí do celé jeskyně slunce, odpoledne prochází postupně stín na celou zadní stěnu.

Na dně jeskyně je písek, takže to chce určitě plachtu pod lano.

O kus dál na sever a s poněkud krkolomným přístupem shora od cesty je v útesu nad mořem obrovská krápníková jeskyně s názvem Grotta Millenium. Obloukový prostor s krápníky ve stropě nabízí těžší lezení v převisech s úchvatnou scenérií. Parkovat se dá v zatáčce malé silnice nad vesnicí a dojít asi 2 km se závěrečným sestupem kozí stezkou dojištěnou lanem. 

Naopak jednodušší (nejen) plotnové lezení najdeme ze stejné štěrkové cesty směrem nahoru (cca severozápad) v několika sektorech Margheddie.

Baunei

Další velmi oblíbenou lezeckou destinací je okolí horské vesničky Baunei. Vápencové skály elegantních tvarů se tyčí přímo nad mořem i výše v horách. V zimních měsících jsou oblíbené ty přímořské a osluněné, v létě naopak lezci utíkají do hor za stínem. Většina cest je sportovně zajištěná, ale najdeme tu i tradiční linie. 

Jednou z oblíbených skalních věží u moře je 128 metrů vysoká Pedra Longa di Baunei, ke které sjedeme asfaltovou odbočkou z hlavní silnice. Na konci této slepé ulice je malá restaurace a několik upravených přístupů k moři. 

Členitá skalní věž je obsypaná sportovně zajištěnými cestami ze všech stran. Přístup od parkoviště zabere pár minut. 

Nezvyklé tvary žulového masivu můžeme obdivovat západně od Baunei, po silnici směrem na Urzulei. Sportovní cesty na Punta Giogadorgiu jsou poměrně nové a dobře zajištěné. Z tradiční linie se dá slaňovat po pevných štandech. Hrubá žulová skála je zvětralá do prapodivných tvarů vzbuzujících hru fantazie. 

Sever Sardinie

Na Severozápadě je několik oblastí kolem mysu Capo Caccia. Ten je ostatně velmi turisticky vyhledávaný díky známé Neptunově jeskyni. Na odpočinkový den stojí za prohlídku, pokud se zrovna nejedná o hlavní sezónu s davy lidí. 

Nedaleko hlavního města Sassari, nad vesnicí Osilo se ze zelené krajiny tyčí vápencová stěna La Muraglia. Parkovat se dá na štěrkové cestě asi dvacet minut pěšky od skály. Místní zemědělec si tu na strom u přístupové cesty pověsil cedulku, že každý lezec mu musí poslat foto svého ID a značku auta. Přes den to ze svého pozemku i hlídá. 

Bílý vápenec se v některých cestách trochu drolí, ale dá se tu najít pěkné lezení. Stena je otočená na jihozápad, takže sluníčko sem svítí až do večerních hodin. Jističi najdou stín pod stromy, lezci se asi tak od druhé expresky pečou. 

Turistickou destinaci je i Capo Testa na úplném severu ostrova. Necelých patnáct kilometrů na sever je vidět Korsika. Celý výběžek je tvořený žulovými balvany a skalkami zvětralými a naskládanými do roztodivných tvarů. 

Sportovní cesty jsou popsané ve starších průvodcích, ale spousta jištění byla odstraněna a to, co zůstalo se nedoporučuje používat. Zátoka Cala Spinosa a okolní skalky tak zůstávají spíše tradiční oblastí, kde se hodí velké Friendy. 

Restday

Turistika, cyklistika, památky, jídlo…dalo by se tu jen odpočívat :-). 

V rámci poznávání vnitrozemí se dá podniknout výšlap na nejvyšší horu Sardinie, Punta la Marmora (1834 m). Nejvýše se autem dostaneme k Refugio Bruncu Spina (cca 1500 m), kde výstup krátkou sjezdovkou a poté vyhlídkovým hřebenem zabede jednu až dvě hodiny. 

Nespočet turistických, i mnohem náročnějších, tras najdeme ve vnitrozemí i podél pobřeží. 

Z turistických destinací je známá Neptunova jeskyně, Alghero, případně typické Nuragy, oblé starodávné stavby, jež daly jméno celému období, jímž se zabývají archeologové. 

Informace k lezeckým oblastem najdeme mimo jiné na webu:

https://climbingsardinia.com , nebo https://www.thecrag.com
V celé Itálii najdete kouzelná krásná místa. Podívejte se na těch 12 nejkrásnějších míst, kam na dovolenou v Itálii.

Knižní průvodce je například Pietra di Luna