Končí kontroly na hranicích se Slovenskem. Policisté budou dál namátkově ve vlacích a na zelené hranici

V noci na neděli skončí stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích, které Česko kvůli nárůstu migrace zavedlo koncem loňského září. V příhraničním prostoru na silnicích i mimo ně ale zůstane zvýšený dohled policie.

Praha (Aktualizováno: 17:03 4. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opatření na hranicích

Kontroly na česko-slovenské hranici zavedla česká vláda na konci září 2022 | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kontroly zavedla česká vláda loni koncem září kvůli rostoucí nelegální migraci. Situace se ale v poslední době zlepšila, a kabinet se proto rozhodl kontroly nejdříve omezit a teď i zrušit.

Od neděle bude také možné znovu volně překračovat zelenou hranici. Zjednoduší to situaci turistům, kteří, ač je Česko a Slovensko součástí schengenského prostoru, přes zelenou hranici nemohli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní kontroly zůstanou ve vlacích, na zelené hranici i v blízkosti bývalých hraničních přechodů, říká Milan Majer

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu po jednání vlády oznámil, že podmínky na hranici může kabinet operativně měnit. Minulý rok v září podle něj policie zachytila denně 400 migrantů, teď to jsou jednotky lidí. Úplně bez kontrol ale hranice nezůstanou.

Pokračovat budou podle Rakušana společné kontroly ve vlacích na slovenské straně hranice tak, aby případní odhalení migranti zůstali na Slovensku.

„Policie z hranic neodjede, bude dále vykonávat namátkové kontroly. Na 12hodinové směně bude 70 policistů. Budeme ve vlacích, na zelené hranici, ale také v blízkosti státních hranic u bývalých hraničních přechodů,“ doplnil pro Radiožurnál šéf cizinecké policie Milan Majer.

Kontroly na hranicích se Slovenskem skončí 5. února. Na silnicích zůstanou hlídkovat policisté

Číst článek

Obě strany budou také pracovat na smlouvě, která umožní užší spolupráci v době krizí, mezi které migrační patří, uvedl ministr. 

„Neustále s kolegy ze Slovenska jednáme o návratech. Jde hlavně o státní příslušníky Sýrie, kteří jsou takzvaně nevyhostitelní, z důvodu války v Sýrii,“ okomentoval Majer.

Jihomoravští policisté zadrželi za loňský rok na hranicích se Slovenskem zhruba 14 tisíc nelegálních migrantů, od 29. září, kdy byly zavedené intenzivní kontroly, jich bylo téměř šest tisíc.

V lednu 2023 už počet zadržených migrantů výrazně klesl díky kontrolám i díky počasí, řekl v sobotu novinářům jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil.

Drtivá většina, 93 procent, zadržených migrantů byli loni Syřané. „Převážně se jednalo o mladé muže, výjimečně o matky s dětmi. Letos v lednu už to nebyli Syřané, ale například Moldavané,“ řekl Tržil.

Končí i Rakousko

Od pondělí zruší kontroly na hranicích se Slovenskem také Rakousko. Vídeň původně kontroly na rakousko-slovenské hranici zavedla po vzoru Česka.

Rakousko plánuje místo kontrol na hranici kontroly v příhraničních oblastech, a to v koordinaci se sousedními státy. V těchto oblastech země plánuje nasadit hlídky a drony. 

gut, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme