Muzeum gramofonů v Lošticích představuje unikáty z Tesly Litovel i špionážní techniku

4. únor 2023

Loštice jsou známé jako město tvarůžků. Ty zde mají své muzeum, ale od ledna roku 2019 se Loštice mohou pochlubit další unikátní expozicí. Jejím autorem je sběratel a fanda gramofonů Vojtěch Vyroubal, který se rozhodl část ze své sbírky, čítající více než 300 exponátů vystavit pro veřejnost.

Většina z gramofonů a jejich příslušenství, které sběratel v Lošticích vystavil, spatřila světlo světa v nedaleké Litovli. Tamní firma Tesla patřila k největším výrobcům gramofonů na světě a za dobu své existence v ní spatřily světlo světa mnohé unikátní produkty.

Samotné otevření expozice je svým způsobem oslavou této společnosti, protože právě před sedmdesáti lety, se začaly v Litovli první gramofony vyrábět. Tehdy se ovšem firma jmenovala Křižík a byla vyčleněna z původní společnosti sídlící v Brně.

Samotné zahájení výroby proběhlo 1. dubna 1949. Zajímavé je, že první gramofon, který se v Litovli vyráběl, a který v expozici samozřejmě nemůže chybět, byl ještě na kliku. Prodával se pod značkou Supraphon. Velmi brzy však byl ke gramofonu přidělán motorek a tím začala nová éra gramofonů.

Ukázka současné produkce litovelského výrobce špičkových gramofonových chassis

V roce 1955 vyrobila Tesla gramofon, který se používal pro nácvik na první spartakiádu. Měl už zesilovač a umožňoval produkci hudby jak v tělocvičnách, tak i venku.

Následovala řada více či méně úspěšných přístrojů jak pro domácí použití, tak i pro školy či kulturní a vzdělávací organizace.

Pozoruhodný v tomto směru byl například gramofonový měnič, který umožňoval přehrávat až deset SP desek za sebou, čímž měl konkurovat nástupu gramofonů. Pozoruhodné byly také luxusní hrací skříně či přenosné gramofony, které fungovaly i na baterie.

Unikátní byla v osmdesátých letech pokusná výroba zesilovačů a gramofonů pro kvadrofonní přenos signálu. Jejich produkce však byla omezená hlavně proto, že neexistovalo mnoho desek, které byly vylisovány s kvadrofonním zvukem. 

Další díly z pořadu Technické památky si poslechěte ZDE 

Kromě gramofonů jsou k muzeu k vidění i některé další přístroje, jako jsou rádia či magnetofonové přehrávače. K vidění je i reportofon, který používali také reportéři Československého rozhlasu.

Poněkud méně známou výrobou, na které se Tesla Litovel podílela a která je v muzeu také k vidění jsou přístroje pro nahrávání výslechů, které byly vyvinuty na objednávku ministerstva vnitra ČSSR. Vyráběly se rovněž odposlechové přístroje telefonních linek, které využívala nejen veřejná, ale i státní bezpečnost.

Pro potřeby státu vyráběla Tesla Litovel a její závody také komponenty do policejních majáků a další produkty. Naopak motorky do ostřikovačů, automobilové relé a další výrobky mnozí návštěvníci muzea jistě poznají ze svých dávných strojů.

Měnič gramodesek měl být odpovědí na nástup magnetofonů

Expozice nabízí také pohled na pracoviště zkušebních techniků, kteří hotové přístroje testovali. Gramofony se v Tesle vyráběly až do devadesátých let minulého století a mnohé slouží dodnes. Výroba nakonec v Litovli zcela nezanikla. Na tradicích podniku zde stále pracuje manufaktura, která vyrábí špičková gramofonová chassis, prodávaná pod různými značkami na světových trzích. I ta jsou v expozici k vidění.

Muzeum gramofonů bude slavnostně otevřeno 17. Ledna. Poté bude k dispozici nejprve objednaným skupinám, následně od jara by mělo být běžně přístupné všem návštěvníkům. Kromě prohlídky expozice zde mohou návštěvníci shlédnout také film o výrobě gramofonů a mnoho materiálů, věnovaných tomuto odvětví. Vzhledem k odbornosti zakladatele expozice se mohou také návštěvníci zeptat téměř na cokoliv, co s gramofony souvisí a vždy dostanou odpověď. A navíc, umí Vojtěch Vyroubal poradit i s tím, kde sehnat dnes už nedostupné díly na starší gramofony, což ocení ti, kterým praskot gramofonových desek učaroval, a stále je poslouchají na osvědčených českých výrobcích z Litovle.

Spustit audio