Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Události, komentáře: Jakou roli má mít první dáma? (zdroj: ČT24)

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.

„Samozřejmě první dáma má být oblíbená, tím či oním způsobem má stát po boku svého manžela, ale zda se musí věnovat charitativní činnosti nebo dobročinnosti, to je do jisté míry věcí volby,“ myslí si Žantovský.

„Role reflektuje nějaké zaměření společnosti a pochází z doby, kdy jsme opravdu byli zvyklí na to, že žena stála po boku svého manžela a její profesní identita ustupovala do pozadí,“ řekla Durnová s tím, že v zahraničí se to už moc nestává. Důkazem je manželka amerického prezidenta Jill Bidenová, která si ponechala práci učitelky vedle role první dámy USA.

Politoložka je přesvědčená, že hlavní je autenticita nebo osobní příběh, který první dáma může vnést do politiky. „Umožňuje nastavovat témata nějakým osobním příběhem. Pavlová téma samoživitelství a téma rovnosti žen a můžu nevybrala náhodou. Přímo souvisí s jejím osobním příběhem, to vnímám jako velice důležité, i protože ta role je symbolická. Jakási možnost lidem přiblížit určitá témata jiným způsobem, než tím tradičně politickým nebo tradičně diplomatickým,“ vysvětlila politoložka. 

Podle Žantovského mnohé první dámy stereotypům neodpovídají. Také si myslí, že to nezačalo až změnami ve společnosti. „Eleanor Rooseveltová byla velká diplomatka a zasloužila se obrovskou měrou o přijetí univerzální deklarace lidských práv, byla to samostatná profesionálka vedle svého muže,“ upozornil. 

Jakou má roli první dáma?

Například působení Olgy Havlové a Dagmar Havlové podle Žantovského názorně ukazuje, jaké různé role může první dáma hrát. „Často si neuvědomujeme, že první dáma má také velmi důležitou roli v reprezentačních povinnostech po boku prezidenta při státních návštěvách a cestách. Dagmar Havlová přerušila svoje občanské povolání a naplno se věnovala této nové roli,“ zmínil Žantovský.

Dále také upozornil, že první dáma při takových příležitostech také vykonává práci, za kterou není honorována. Podle Durnové se tak v případě první dámy dostáváme do oblasti neplacené práce, což je mnohdy pro ženy typické.

„Očekáváme, že péče o diplomatické kontakty bude dobře provedena a nečekáme, že je honorována. Já si myslím, že otázka instituce první dámy je legitimní, politika se za dvě dekády velice proměnila, je mnohem více medializovaná, mnohem více prahne po autenticitě a první dáma a její role s tím jde ruku v ruce,“ popsala politoložka. Myslí si, že je v pořádku hovořit o mantinelech a třeba uznávat i nějakou osobní integritu první dámy.

Jako příklad uvedla Ivanu Zemanovou, která se nechtěla tolik angažovat v této roli a ukazovat se na veřejnosti. „Myslím, že musíme respektovat, že první dámy jsou osoby a ženy a je na nich, do jaké míry si pustí veřejnost k tělu,“ poznamenala Durnová.

Může se také stát, že první dáma překročí stín svého slavnějšího manžela. Podle Žantovského jde spíš ale o výjimky jako byla například manželka amerického prezidenta Billa Clintona Hillary Clintonová. „Jistě hrála v jeho prezidentství velmi významnou roli,“ doplnil bývalý diplomat. 

Že Pavlová překvapí v roli první dámy, Durnová nevylučuje. Nemusí to podle ní končit politickou kariérou, ale třeba sociální agendou. „Souvisí to asi s tím, že když se dostanete blíže k politice a pozorujete diplomatické vztahy, tak máte lepší vhled a nějaký nápad, který s tím souvisí a když to spojíte s autentickým příběhem, tak to může oslovit poměrně hodně lidí,“ uzavřela politoložka.