VIDEO: Další rekord? V Dubaji plánují nejdelší krytou cyklostezku světa

  • 6
Dubaj je město plné rekordů. Jen co se jeden rekord zapíše do Guinessovy knihy, už se připravuje rekord další. Tentokrát by mělo jít o nejdelší uzavřenou cyklostezku na světě. Unikátní projekt počítá s tím, že stezky pro chodce a běžce budou vyrábět elektřinu z jejich kroků.

Na konci listopadu loňského roku byla v jihovýchodní části Dubaje slavnostně otevřena nejdelší cyklostezka světa s názvem Al Qudra Cycling Track, která se s víc než osmdesáti kilometry zapsala do Guinessovy knihy rekordů. Celková délka cyklostezek v Dubaji tak v té době dosáhla hodnoty 542 kilometrů.

O dva měsíce později už v Dubaji plánují další rekordní cyklostezku, tentokrát jde o unikátní koncept nejdelší kryté cyklostezky světa s názvem Loop. Ta by svojí délkou devadesát tři kilometrů měla překonat i rekordní předchůdkyni. Ovšem mnohem zajímavější než délka je její koncept.

Krytá cyklostezka totiž bude mít během celého roku řízené klima. A podle tvůrců by navíc veškerou energii pro provoz měli vyrobit běžci a cyklisté používáním stezky.

Zázrak v poušti. Dubaj sahá až do nebe, láká luxusní novotou i směsí kultur

Cyklostezka se plánuje jako uzavřený okruh a bude krytá konstrukcí se skleněnými panely. Součástí cyklostezky by mělo být i několik sportovišť, wellness klubů a najde se zde místo i pro pěstování plodin ve vertikálních farmách. Stezku by v budoucnu mohly používat až tři miliony místních obyvatel a propojovat bude hned několik městských částí: Expo City, JLT, Al Quoz, Downtown Dubai, Meydan a Academic City.

První část projektu by měla být hotová na konci letošního roku. „Našim cílem je, aby až osmdesát procent obyvatel Dubaje používalo kolo na denní bázi,“ říká Baharash Bagherian, generální ředitel developerské firmy URB, která cyklostezku plánuje. „Dubaj je nejlepším místem pro podnikání v městské mobilitě. Projekt Loop je ztělesněním podnikatelského ducha, jehož cílem je udělat z Dubaje nejvíce propojené město na světě pěšky nebo na kole.“