SpongeBob SquarePants The Cosmic Shake - náhled

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake – žlutá houba opět na scéně

4. 2. 2023
 

SpongeBob, který si na světě získal srdce mnoha nejen dětských diváků, opět přichází na herní scénu. Úspěšný americký animovaný seriál, jehož kořeny sahají již do roku 1999, si dokázal získat v mnoha ohledech i mě. Jednak svým netradičním humorem, který se jen tak neomrzí, ale taktéž svým zasazením a způsobem vyprávění. Zátiší Bikin bylo vždy mým oblíbeným pohádkovým místem a tak nějak jsem s napětím a velkým nadšením očekával, co v dalším díle SpongeBob s jeho povedenými přáteli provedou. Dnešní recenze hry SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake nás znovu zavede do známých míst, v nichž se vydáme vyřešit další průšvih, do kterého nás SpongeBob s jeho přítelem Patrikem dostane.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake je pokračováním dva roky starého titulu – nebo spíše remaku – SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated od vývojářského studia Purple Lamp. Ačkoliv byl Battle for Bikini Bottom – Rehydrated pouhou vylepšenou verzí původní hry z roku 2003, která kromě vizuální stránky nepřinesla do svého originálu nic moc nového, jednalo se podle mého názoru o jednu z nejlepších dětských her poslední doby, a to hlavně pro dnešní mladou generaci, která žádným způsobem nepřišla s původní hrou do styku. Jestli se ve stejném duchu ponese i nejnovější SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake a zdali opět přinese skvělou zábavu pro ty nejmenší, vám ukáže naše dnešní recenze.

V několika různých světech

Bezpochyby se teď všichni ptáte, co že to zase SpongeBob se svým kamarádem Patrikem vyvedl. Tentokrát se našim hrdinům dostaly do rukou slzy mořské panny, které v Zátiší Bikin způsobí nevídanou katastrofu. Samotný vesmír je v ohrožení, a tak nezbývá nic jiného než se vydat do několika alternativních světů a vše napravit. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake nabízí celkem sedm světů, každý s rozdílným a jedinečným prostředím. Co rozhodně musím vyzdvihnout již teď na začátku recenze, je odlišnost každého světa. Vývojáři z Purple Lamp si dali na každé z úrovní opravdu hodně záležet a rozhodně se nemusíte s vašimi dětmi bát, že by některé z nich vypadaly podobně. Sedm světů neboli úrovní se sice na první pohled může zdát docela málo, avšak je nutné dodat, že projít a splnit každou úroveň rozhodně nějakou tu hodinu zabere. Zvláště s ohledem na zaměření pro specifické publikum je počet úrovní dle mého názoru naprosto dostatečný. Celková herní doba hry je specifická a hodně záleží na tom, kdo ji vlastně hraje. Vaše dítě dokáže SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake zabavit klidně i na 12 až 15 hodin čistého herního času, a to je čistě jen můj odhad. Výsledná doba může být daleko vyšší. Pro běžného pokročilého hráče se bude spíše jednat o jednohubku na jedno nebo dvě delší odpoledne, ale i tak bych výslednou herní dobu označil za dostačující.

The Cosmic Shake je jednoduchá plošinovka s tak trochu otevřeným světem

Určitě se patří říci, čím vlastně The Cosmic Shake je a co můžete vy či vaše děti od hry očekávat. Primárně se jedná o skákačku s předem danou cestou, což znamená, že zde nenaleznete žádné složitější či pokročilejší prvky. Na jednu stranu to sice může být škoda, že se vývojáři neuchýlili, nebo alespoň se nezkusili uchýlit, k nějaké větší rozmanitosti, avšak vzhledem k zaměření na mladší publikum by to ve výsledku mohl být velký risk. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake je tak ve výsledku koridorová plošinovka s velmi jednoduchou obtížností a hratelností, která vám a vašim dětem nebude zbytečně házet klacky pod nohy. Přesto ale ve hře naleznete i pár malinko těžších částí, a těmi jsou především různé minihry, které celkovou hratelnost alespoň nějak oživují. V tomto případě se ale nebavím přímo o minihrách, ale spíše o jejich ovládání a úkolech. Mnohdy jsem nebyl ani já schopen na první dobrou pochopit, co v nich mám vlastně dělat, a trvalo mi i pár minut, než jsem na úkol dané minihry dokázal přijít. Zde si troufnu říci, že při hraní budou vaše ratolesti potřebovat spolupráci rodičů nebo starších sourozenců, jelikož vysvětlení některých prvků je až trestuhodné. Tomu nahrává i ten fakt, že SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake neobsahuje českou lokalizaci. Na to jsme si sice dokázali v průběhu let zvyknout, avšak u tohoto typu hry by se české titulky rozhodně hodily. Než se posuneme v naší recenzi o něco dál, vrátím se ještě k úrovním zmíněným výše. Jak už bylo řečeno, The Cosmic Shake je primárně koridorová plošinovka, v níž k dalšímu postupu hrou vede většinou jen jedna jediná cesta. Přesto však nejsou jednotlivé úrovně úplně uzavřené a nový SpongeBob nabízí tak trochu i otevřený svět. Kromě dobývání cíle totiž sbíráte také různé bonusy a bubliny, které jsou umístěny nejen ve vaší přímé cestě, ale i libovolně po světě. Můžete tak občas sjet z vaší nalinkované cesty a nějakou dobu věnovat sbírání různých bonusů či bublin. Ty sice ve hře nemají nijak valnou hodnotu a rozhodně váš postup nijak neovlivní, přesto však SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake malou možnost otevřeného světa nabízí.

Kromě skákání přes různé překážky se občas nevyhnete ani nějakému tomu souboji s nepřáteli. Soubojový systém je nicméně značně zjednodušen a opět jde na ruku především malým hráčům, kteří ještě tolik zkušeností s jinými hrami nemají. Vaše nepřátele většinou dokážete eliminovat pouhým klikáním levého tlačítka myši, byť nějaké vychytávky v tomto ohledu titul nabízí. Jednak jde o karate kop, který provedete kombinací kláves Space + E, a jednak tzv. znehybnění vašeho nepřítele pomocí bubliny. Po většinu času jsem však pro eliminaci nepřítele používal pravé tlačítko myši a zmíněných vychytávek bylo v mém případě využito jen zřídka.

Animované vizuální zpracování potěší každého fanouška SpongeBoba

Na závěr naší dnešní recenze si klasicky zhodnotíme také vizuální a technickou stránku hry, i když musím říci, že tentokrát bude pohled na tento aspekt opravdu stručný. Jednoduše řečeno, SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake se bude po vizuální stránce líbit všem, kterým se líbí i animovaný seriál. K vizuální stránce nemám příliš výtek a jednoduše působí tak, jak bych od hry podle konkrétního seriálu očekával. O jednoduchosti zpracování mnoho napoví i možnosti nastavení hry. Kopii pro recenzi jsme obdrželi na platformu PC a každý hráč by očekával, že si bude možné přizpůsobit kvalitu textur, anti-aliasingu či mnoho dalších detailů. Nic takového ovšem u SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake nenajdete. Prakticky jediné možné nastavení je změna rozlišení obrazovky a možnost zapnutí či vypnutí vertikální synchronizace.Když už se bavíme o nastavení, The Cosmic Shake nenabízí ani možnost změnit si rozložení jednotlivých kláves. Zřejmě i tato absence je důvodem toho, že je hra primárně určena dětem, které asi nastavení nebudou nijak extra řešit. Osobně bych však možnost přemapování kláves určitě uvítal – ani ne tak z toho důvodu, že by výchozí volba byla vyloženě špatná, ale může se stát, že se někomu daná konfigurace jednoduše nebude zamlouvat a bude si ji chtít přizpůsobit podle svých potřeb.

Po technické stránce musím SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake pochválit. Po celou dobu testování mi hra běžela naprosto plynule bez sebemenších záseků či pádů. Nyní už jsme se dostali na samotný závěr naší recenze, v němž nás čeká klasické stručné zhodnocení a udělení výsledné známky.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake rozhodně nedělá ostudu svému seriálovému kolegovi a jedná se o skvělou hru pro vaše děti, kteří milují Zátiší Bikin stejně, jako jsem kdysi miloval já. Pokud tedy patříte mezi fanoušky SpongeBoba a nebo jen chcete něčím potěšit vaše ratolesti, je SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake tím pravým. Výsledný zážitek kazí jen několik drobných neduhů – pro nás Čechy hlavně absence české lokalizace, kterou bych zrovna u tohoto typu hry očekával. Sedm a půl bodu z deseti.

Klady
  • výborné zpracování světa Zátiší Bikin
  • jednoduchá a chytlavá hratelnost, kterou pochopí opravdu každý
  • jednotlivé úrovně se od sebe značně liší
  • vhodné jak pro fanoušky seriálu, tak i pro úplné neznalce
  • možnost přizpůsobit si vašeho SpongeBoba různými kosmetickými prvky
Zápory
  • některé minihry nejsou úplně jasně pochopitelné
  • prakticky žádné možnosti nastavení u PC verze
  • absence české lokalizace, kterou by si tato hra rozhodně zasloužila
Platforma PC
  • Datum vydání 31.01.2023
  • 0.0

    Doporučujeme

    Stanislav Hřiba

    Hraní se věnuje asi 13 let. Jeho první hry byly Counter-Strike 1.6 a série Hitman. V současnosti hraje hlavně simulátory a závodní hry, ale neodolá občas taky nějaké střílečce nebo kvalitnímu RPG. Nemá rád strategie nebo kontroverzní hry s erotikou. Většinu času hraje na PC, občas zapne i nějakou exkluzivitu na Switchi. Přispíval by rád články a recenzemi právě se závodní či simulátorovou tematikou.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.