Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Naďa Urbánková

    Foto FB Nadi Urbánkové /zde/

    Naďa Urbánková

    30. 6. 1939 Nová Paka – 3. 2. 2023 Praha

    Zpěvačka, herečka a moderátorka. Pětinásobná držitelka Zlatého slavíka (1972 – 1976), dlouholetá členka Divadla Semafor, interpretka hitů Drahý můj, Závidím, Svatební průvod ad.

    Rodným jménem Naděžda Balabánová. Jejím otcem byl Emil Balabán, který pocházel z Podkarpatské Rusi. Když skončila první světová válka, vydal se do Evropy stejně jako jeho další příbuzní. Jen bratranec Ivan zamířil opačným směrem, do Petrohradu, a stal se Leninovým pobočníkem. Pak asi brzy zjistil, že z toho kouká malér, a zdrhl do Ameriky. A já často vídám v titulcích amerických filmů jméno Bob Balaban, řekla Naďa Urbánková v roce 2017 /zde/. Její otec se pak v podkrkonošské Nové Pace seznámil s její maminkou – „hezkou Češkou“, oženil se s ní a měli tři dcery. Žili ve vesničce Borovnička v okrese Trutnov. Pan učitel Valkoun, který si později vzal její sestru, učil malou Nadu na housle. Otec jí zemřel v roce 1948 na selhání srdce (ve své autobiografii píše, že ji jako malou znásilnil, přesto jej měla do konce jeho života ráda). V roce 1957 absolvovala střední zdravotní školu v Trutnově jako zdravotní sestra, ale v tomto oboru pracovala jen dva roky. Systematicky se po dokončení školy věnovala zdokonalování své pěvecké i herecké profese.

    Sedm žen Alfonse Karáska (1967). Foto archiv ČT

    V roce 1958 hrála s ochotnickým souborem hlavní roli Alenky v Jiráskově Kolébce. Byla tak dobrá, že vyhrála Jiráskův Hronov a hned dostala nabídku z divadel v Pardubicích a Hradci Králové. Vybrala si Pardubice. V roce 1959 debutovala ve Východočeském divadle v Pardubicích. Zde vystupovala například v roli děvčete v inscenaci Vidět čas (1960) pod režijní taktovkou F. Štěpánka nebo Hanky v Příliš štědrém večeru. V Pardubicích se seznámila s o devět let starším hercem milovnických rolí Karlem Urbánkem, se kterým se brzy  vzali. Urbánek dostal angažmá v pražském divadélku Paravan a Naďa odešla do Prahy s ním. Zde se záhy rozvedli, zůstali ale do konce jeho života zůstali přáteli.

    V Praze krátce působila v pražské Laterně magice (inscenace Offenbachovy opery Hoffmannovy povídky, 1962). V roce 1964 ji režisér Ján Roháč angažoval do filmu Kdyby tisíc klarinetů a do pražského divadla Semafor, kde se stala výraznou osobností vrcholné semaforské éry.

    S Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem. Foto archiv Divadla Semafor

    U Suchého se Šlitrem se prosadila v Dobře placené procházce (teta z Liverpoolu i Vanilka) nebo hrách Tak co, pane barone; Poslední štace; Čarodějky či Smutek bláznivých panen. Pravidelně vystupovala v rámci Návštěvních dnů Šimka a Grossmanna; Jiří Grossmann pro ni napsal texty k jejím hitům Drahý můj a Závidím. Ve scénkách působila (vedle Zuzany Burianové) jako světlovlasý protipól Miluše Voborníkové. Součástí jejího image byly velké, výrazné brýle.

    Šedesátá léta. Foto archiv

    Od roku 1969 byla členkou (rovněž semaforské) kapely Country Beat Jiřího Brabce. V roce 1972 zvítězila ve čtenářské anketě časopisu Mladý svět Zlatý slavík, kde setrvala pět let. S Country Beatem absolvovala řadu zájezdů do zahraničí, mimo jiné též do Nashville v Tennessee, metropole country music v USA. V pozdějších letech spolupracovala s orchestrem Václava Hybše, působila v pražském Hudebním divadle v Karlíně, odkud se nakrátko vrátila k Jiřímu Brabcovi.

    Bratislavská lyra 1969. Foto archiv

    Jako herečka se objevila v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela i v dalším jeho filmu na Hrabalovy motivy – ve Skřiváncích na niti. Hrála i v Pensionu pro svobodné pány nebo ve Zločinu v dívčí škole, v komedii Na samotě u lesa či ve Weiglově filmu Radúz a Mahulena. /Více o jejích filmových a televizních rolích zde./

    Od roku 1968 měla partnerský vztah s hercem Josefem Abrhámem (1939 – 2002). Seznámili se spolu při natáčení TV inscenace režisérky Evy Sadkové Bahno. Opustil ji v roce 1976 kvůli Libuši Šafránkové.

    3CD, Supraphon 2019. Repro archiv

    Jejím prvním manželem byl herec a režisér Karel Urbánek (1930 – 2021), se kterým se potkala ještě v divadle v Pardubicích. Jejich vztah zkrachoval poté, co jim umřelo dítě ještě před jeho narozením. Dalším jejím pertnerem byl televizní režisér Eduard Sedlář. Od roku 1968 měla partnerský vztah s hercem Josefem Abrhámem (1939 – 2002). Seznámili se spolu při natáčení TV inscenace režisérky Evy Sadkové Bahno. Opustil ji v roce 1976 kvůli Libuši Šafránkové.

    Se svou dcerou Lindou (Janou Fabiánovou) v roce 2019. Foto archiv

    Jejím druhým manželem se stal vysokoškolský pedagog a filmový herec Jan Nemejovský (nar. 1944), se kterým má dceru dceru Lindu, dnes zpěvačku a herečku, která vystupuje pod jménem Jana Fabiánová (Yanna Fabian). Manželství ztroskotalo po osmi letech. Dalším jejím partnerem byl hudebník Jiří Brabec (1940 – 2003). Vztah opět ztroskotal. V roce 1990 se provdala do Švýcarska za Čechošvýcara, podnikatele Josefa Havlíka (1932 – 2019) a veřejné vystupování na čas zcela opustila. V roce 1993 se vrátili do vlasti a začali podnikat podnikat v sanatoriu U sv. Anny společnosti Medissa v Protivíně. Po velkých problémech v osobním životě a rozpadu tohoto vztahu (rozvedli se v říjnu 2002 /zde/), po krachu v podnikání (2001 /zde/) a nezdarech v politice (v roce 2001 byla mezi jednadvaceti protivínskými zastupiteli reprezentantkou KDU-ČSL /zde/) se v roce 2004 vrátila zpět ke zpěvu a veřejnému vystupování. V roce 2007 navázala spolupráci se skupinou Bokomara, žila v Želivi na Vysočině a moderovala pořad Písničky pro Vysočinu na Českém rozhlase Region.

    Bondy, 2011. Repro archiv

    O svém životě a životních traumatech napsala (spolu s publicistou Dušanem Spáčilem) a v roce 2011 v nakladatelství Bondy vydala autobiografii A příště lépe.

    Poslední léta strávila v konventu opatství Želiv nedaleko Humpolce. Pomocnou ruku jí podal opat tamního premonstrátského kláštera Ignác Kramár.

    Zemřela na komplikace spojené s dlouhodobou rakovinou a prodělaným onemocněním covid-19. Na konci ledna byla převezena z nemocnice v Pelhřimově do Prahy, kde umřela. O její smrti dnes veřejnost informovala její dcera Jana Fabiánová: S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá Slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19. Zemřela ve spánku, bez bolestí. Jménem celé naší rodiny děkuji za soucit a prosím o možnost vyrovnat se s touto zdrcující zprávou v soukromí. Děkuji Ti za všechno, maminko moje. Miluji Tě napořád. Tvoje Jana, napsala na sociální síť /zde/.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 4. února 2023

    Komentáře k článku: Zemřela Naďa Urbánková

    1. DN

      Avatar

      Rodinný pohřeb
      se uskuteční v pátek 10. února ve 13 hodin v kostele Narození Panny Marie v areálu kláštera v Želivě. Po církevním obřadu bude Naďa Urbánková uložena do rodinného hrobu.
      Pro veřejnost a širší přátele se bude konat zádušní mše ve středu 15.2. od 18 h v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie v areálu Strahovského kláštera v Praze.

      Dcera Nadi Urbánkové Jana Fabiánová k tomu na svém FB profilu včera uvedla:
      Vážení přátelé,
      vzhledem k tomu, jak obrovská vlna lásky se zvedla, vnímám, že je potřeba udělat dvě rozloučení s mou milovanou maminkou. První obřad bude pouze pro rodinu a nejbližší u nás doma v Želivě.
      Druhý smuteční vzpomínkový obřad, na který jste všichni srdečně zváni, se koná ve středu 15.2. v 18h v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie v areálu Strahovského kláštera v Praze. Bazilika bude otevřena od 17h. Mše Svatá začíná v 18h.
      PS: V Bazilice je prý velká zima, tak se dobře oblečte.

      09.02.2023 (17.12), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,