InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Divadlo A.Dvořáka: Jentl – drama podle povídky I. B. Singera

    pátek 17.5 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Mustang Bluesride

    pátek 17.5 19:00 - Club Highway 61 Kijevská 1474, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V bechyňské Galvíně pořádají výstavu k výročí města keramiky

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – Historickou keramiku představují v bechyňské Galvíně od soboty 4. února. „Je to naše již 69. výstava v pořadí, ukazuje poklady z depozitáře keramické školy,“ uvedl na začátku odpolední vernisáže majitel galerie s vinotékou Martin Zelenka. Výstavu, která je součástí oslav 700 let města Bechyně, s ním zahajoval starosta Štěpán Ondřich. Artefakty se nacházejí v prvním patře útulné Galvíny. Pocházejí z depozitáře Střední uměleckoprůmyslové školy Bechyně. Keramická škola byla v Bechyni založená v roce 1884 a příští rok oslaví již 140 let. Výstava nazvaná SUPŠ v Galvíně se věnuje prvním přibližně pěti desítkám let existence školy.

„Je tu spousta zajímavých exponátů. Jsou to skutečně poklady, ale je to samozřejmě jen zlomek toho, co v depozitáři školy je. Výstava je takovou kapičkou v moři, můžete tady vidět určitý výběr. Přibližuje začátky školy i její vývoj v prvních padesáti letech, tedy od založení školy v roce 1884 do konce třicátých let minulého století.

Ve vztahu k mezinárodnímu umění byl v době založení školy ve Francii impresionizmus, v Anglii designérské hnutí, doba se schylovala k secesi. Škola měla velmi skromné začátky. Původně sídlila ve třech pronajatých prostorách. Texty ze začátku nebyly v češtině, učitelé je překládali většinou z němčiny a francouzštiny. Zakladatelské osobnosti si zaslouží obdiv, zvláště první ředitel Josef Mašek. On školu z ničeho vybudoval.

Pedagogický sbor byl velmi silný jak výtvarně, tak technologicky. Byl navázaný na pražské prostředí, na výtvarné ateliéry jak na Akademii výtvarných umění, tak na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Bylo to tak za všech ředitelů.

Například z roku 1934 je tu velká dóza s reliéfem Adama a Evy jako patronů hrnčířství, kterou navrhl tehdejší ředitel školy Josef Šimák. Fyzicky ji vytočil jeden student druhého ročníku tehdy tříleté školy. V polovině třicátých let škole poprvé hrozil zánik. Vrcholem snah o její záchranu, kdy už bylo jasné, že zde škola zůstane, měla být účast školy na světové výstavě v New Yorku.

Měla ji reprezentovat socha Žena s vázou od profesora Bohumila Dobiáše staršího. Ještě z konce února toho roku je korespondence mezi špeditérskými firmami, jak se měla díla zabalit, aby se expedovala do New Yorku. Ovšem přišel 15. březen 1939, republika se stala protektorátem a účast na výstavě v Americe byla zrušená," řekl Jiří Novotný, který výstavu ze sbírek školy sestavoval.

Dobře je zná, protože na škole téměř tři desítky let učil a z toho byl deset let jejím ředitelem. Vernisáže se zúčastnil také současný ředitel školy a pedagog Otakar Novák.

Návštěvník si v Galvíně může prohlédnut fotografii učitelského sboru nově založené školy. Tvořili ho v roce 1886 dělmistr kamnářství František Korbel, technolog a chemik Antonín Haškovec, dělmistr kamnářství František Lenner, kreslení a modelování učil Eduard Hauptmann, rýsování František Kraus, prvním ředitelem a c. k. správcem školy byl Josef Mašek. Po něm usedli do ředitelského křesla v období, které výstava zachycuje, Alois Porges, Karel Hineis, Arnošt Stašek a Josef Šimák.

Výstava SUPŠ v Galvíně potrvá do 31. března.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Eva Výborná 

    Reagovat

     

    Děkuji Vám ☺.

    Vloženo 6.2.2023 23:01:18

  • Lenka H. 

    Reagovat

     

    Krásný článek. Děkuji.

    Vloženo 6.2.2023 07:24:41

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace