Hlavní obsah

Na Spartu míří v Česku jedinečný hráč. Reakce Priskeho ve středu pole je žádoucí

Fotbalovou Spartu trápil hlavně střed zálohy. Po remíze 1:1 v Olomouci, kterou Letenští vstoupili do letošní části Fortuna ligy, byla středová řada nejspíš hlavním tématem pro experty i fanoušky. V neděli má tým kouče Briana Priskeho šanci na výsledkový, ale hlavně herní reparát. Jenže na Letnou přijede Mladá Boleslav, jejíž hru tvoří zkušený a nestárnoucí Marek Matějovský, který v minulosti působil i v rudém dresu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske v akci.

Článek

„Nemůžete Marka srovnávat s mladými hráči v záloze Sparty. Samozřejmě se vyvíjí a je to jiné než před pěti nebo deseti lety. Ale jeho herní inteligence byla a je nadstandardní. V české lize nikoho takového momentálně nevidíte," všímá si Petr Mikolanda, bývalý profesionální fotbalista.

"V kombinaci se zkušenostmi se mu záložníci Sparty momentálně nemohou podobat a ani ho fotbalově doběhnout, protože nám toho zatím moc neukázali," říká o 41letém záložníkovi Boleslavi expert.

Sparta zahájila duel v Olomouci bez zimních posil. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Matějovský, který část kariéry strávil na Letné a se Spartou získal titul, je pro Boleslav klíčovým mužem, i když jeho vytíženost logicky postupem času klesá. V probíhajícím ročníku Fortuna ligy odehrál zatím 976 minut, dal dvě branky a přidal pět asistencí, adresoval deset přihrávek do gólové šance a 27krát byl faulován. Produktivnějšího hráče v dresu Středočechů byste hledali marně.

Otázkou samozřejmě je, zda na Letné nastoupí v základu. I s ohledem na fakt, že Sparta by měla mít v domácím prostředí územní převahu.

„Mára toho ve svých letech logicky tolik neuběhá, musí využít spoluhráče. Podobně jako Plzeň v nejlepší době, kdy Pavel Horváth potřeboval kolem sebe běžce, aby mohl dávat geniální přihrávky. Mára do toho vždy dá svůj nadstandard, vezme si za každou cenu míč a bude chtít něco změnit. Pak je zde zahrávání standardních situací, to je jeho dominanta a proto říkám, že na českých trávních nikdo podobný není," dodává Mikolanda.

Přesto podle něj bude hlavní, jak k utkání přistoupí Sparta. V Olomouci hrála systémem 3-4-3, ve středu zálohy operovali Lukáš Sadílek a kapitán Ladislav Krejčí mladší. Jenže tým Václava Jílka tento prostor zahustil, takže zmínění fotbalisté se do hry moc nedostávali.

„Hanáci byli velmi dobře nachystání a Sparta si myslela, že vše uhraje jednoduchostí. Ale tak tomu prostě nebylo, prezentovala se jednoduchými míči dopředu, Jan Kuchta mohl jen sklepávat a neměl žádnou možnost náběhu. Brian Priske rozhodně bude muset něco změnit. Možná ne tolik rozestavení, ale spíše jména hráčů v základní jedenáctce," předjímá Mikolanda.

Naráží na fakt, že na Letnou dorazily v průběhu zimní přestávky čtyři zahraniční posily včetně středopolařů Kaana Kairinena a Qazima Laciho. Ani jeden se však na hřiště v úvodním jarním duelu nepodíval.

„Přesné okolnosti samozřejmě nevíme. Je to zodpovědnost trenéra, ale moc jsem nepochopil, proč žádná z posil nebyla v základu. Nenasazení Kairinena nebo Laciho mě překvapilo hlavně proto, že Sparta měla ve středu zálohy velký problém," uvedl v pořadu Přímák na Sport.cz kouč Zdeněk Ščasný.

„Nastoupil nerozehraný Krejčí. Rozumím, že ho chce Sparta z mnoha důvodů dostat zpátky do sestavy. Stejně tak chápu Sadílka, ale proč nepřišla reakce v průběhu zápasu? Čekal bych, že když přivedou čtyři nové hráče, budou je chtít ukázat. Navíc, když s nimi byli spokojeni v přípravě," divil se Ščasný, jenž během své trenérské kariéry působil i na Letné.

Pro Spartu může další ztráta znamenat hned ze začátku jara výraznou komplikaci ve stíhací jízdě v boji o titul. Jak vidí nedělní klání mezi třetím a osmým celkem soutěže Mikolanda? „Nemyslím, že Sparta prohraje, ztratit však určitě může. Ale pokud se Brian Priske poučí z toho, co bylo v Olomouci špatně, což si myslím, že se stane, tak doma zvítězí," má jasno mimo jiné expert O2 TV Sport.

Jestli Středočeši dokáží trumfovat, určitě minimálně část fanoušků Letenských otevře otázku ohledně budoucnosti dánského kouče. „Já pořád tvrdím, že Priske je pro Spartu dobrou volbou, ale nenasazení posil mě překvapilo. Hlavně, když fotbalisty zná už déle, chválí je a vidí, že Olomouc Spartu přehrávala," zdůraznil Ščasný.

Reklama