Dálnicí do pravěku se vydali archeologové. Průzkum u Čimelic a Mirotic přinesl několik překvapení

5. únor 2023

Do období, kterému říkáme pravěk, se vydáme v magazínu Vltavín. Asi bychom byli překvapeni vyspělostí některých tehdejších kultur, takže otázky pro pravěkého člověka bychom určitě měli. Problémem ale je, že ho osobně nejspíš nikdy nepotkáme, a tak musí odpovědi hledat sami archeologové.

Keramické misky a mísy, železný hrot kopí, oděvní spony, opaskové zápony, jehlice, náramky či mince, skleněné korálky a především pozůstatky a stopy po obydlích pravěkých obyvatel v místech, kudy povede dálnice D4 v okolí Čimelic a Mirotic. To jsou nálezy píseckých archeologů z podzimu loňského roku. Část představili badatelé během ledna v Prácheňském muzeu na výstavě nazvané Dálnicí do pravěku.

Vystavené exponáty v Prácheňském muzeu prostřednictvím pořadu představí vedle redaktora Zdeňka Zajíčka archeologové Tomáš Hilscher a Erika Průchová.

Osídlení lidmi v okolí Čimelic a Mirotic je historicky relativně nedávné a do slavných lokalit moravských Dolních Věstonic má daleko. Přesto přinesly průzkumy několik překvapení, a o to cennější jsou nálezy, které archeologové zatím veřejnosti ukázali.

Objevů bude zřejmě daleko víc, protože všechny nálezy ještě zpracované nejsou a výstava rozhodně nebude poslední. Velkou expozici o výzkumu v trase celé dálnice, který zastřešuje Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, chystají archeologové v krajském městě až na rok 2026, proto je možnost vidět dílčí část nálezů přímo v Písku unikátní.

Ve druhé částu Vltavínu nás ještě čeká výprava za píseckým poustevníkem, který si ročně vydělal víc než leckterý měšťan.

Spustit audio

Související