Kotvald o odchodu od Zagorové a Hložka: Lidé mi házeli klacky pod nohy. Byl jsem moc divoký

Velkou popularitu Petr Kotvald získal už coby 20letý kluk, když zpíval v oblíbeném duu se Stanislavem Hložkem a koncertoval také se zpěvačkou Hanou Zagorovou. Když se pak rozhodl vydat vlastní cestou, neobešlo se to bez komplikací. Známý hudebník v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS přiznal, že se mu po odchodu z kapely zavřely některé dveře v šoubyznysu, a pár lidí mu dokonce házelo klacky pod nohy.

Kotvald tvořil úspěšnou dvojici s Hložkem začátkem 80. let. Jejich hit Holky z naší školky bořil hitparády – prodalo se ho rekordních jeden a čtvrt milionu exemplářů. Duo, které se proslavilo také písněmi Bílá královna, Dajána či Oh Suzi, vystupovalo i s Hanou Zagorovou. Společně například natočili skladbu Můj čas, která uváděla svého času populární seriál Sanitka. V roce 1986 Kotvald zatoužil po samostatné kariéře a vydal se na sólovou dráhu.

„Už nějakou dobu jsem měl pocit, že to chci dělat jinak. Byl jsem o generaci mladší než můj tým. Viděl jsem, jak se muzika točí venku a věděl jsem, že přesně takhle bych to chtěl dělat také. Původně jsme byli najati k Hance s tím, že to, co se dělo potom, se už jen nabalovalo a logicky sloužilo v její prospěch. V jednu chvíli jsem měl pocit, že chci dělat muziku sám pro sebe. Že se chci posunout dál,“ svěřil se Kotvald v pořadu Povídej.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pfauserová. O těhotenství dřív věděla Bezděková než přítel

Jeho tým v čele s Karlem Vágnerem mu v odchodu nijak nebránil. Přesto si hudebník myslí, že se mu poté zavřeli některé dveře ve světě šoubyznysu. „Nebylo to vnímáno jako pozitivní krok a nějaké klacky pod nohy mi lidé asi házeli. Bylo to těžké období,“ přiznal Kotvald.

Rozhodně si však nemyslí, že by za tím stál Vágner. „Spíš existovali lidé, kteří chtěli posloužit. Navíc ta doba byla fakt divná. Každý pořad, ve kterém jste chtěli vystupovat, schvalovali nějací kádrovci. Já jsem to tenkrát chtěl dělat jinak. Začal jsem nosit barevnější saka, stály mi vlasy na hlavě a měl jsem pod očima černé linky. V tu dobu to nebylo možné, byl to šok,“ vzpomínal Kotvald.

Žádná hořkost v tom nebyla

V pořadu Povídej zpěvák přiznal, že si v té době zažil se svou novou kapelou nepříjemnou zkušenost. „Přišli jsme si tenkrát něco natočit do televize a už se těšili, že to bude naše první vystoupení. Jenže oni nás vystřihli. Nemyslím si, že za to mohl můj bývalý tým. Těm to bylo jedno, měli své starosti. Myslím si, že to byli ti posluhovači nebo pseudozakazovači, kteří se rozhodli, že je Kotvald moc divoký,“ doplnil 63letý zpěvák.

Cestu na výsluní si Kotvald postupně opět vyšlapal. „Vztahy s Hankou a Standou jsme poté už žádné neměli. V podstatě k tomu nebyl důvod. Vytvořil jsem vlastní projekt a s nikým jsem se neradil nebo nesděloval, jak ho chci dělat. Ani jsme se nestýkali,“ vysvětlil hudebník.

Se svými bývalými kolegy opět vystoupil na podiu až po deseti letech, kdy je pozval na křest svého nového alba. „Společně jsme zazpívali dvě písničky. Žádná hořkost v tom nebyla, bylo to bezvadné,“ uzavřel Kotvald.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej v neděli 5. února od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: