Podívejte se na ty „válečné zbohatlíky.“ Máme zdroje. Šmarda drsně vstoupil do debaty o důchodech

05.02.2023 14:14 | On-line

V druhé části Partie na CNN Prima New proběhla slovní bitva o dalším osudu šéfa hnutí ANO. V této debatě sehráli hlavní roli poslankyně ODS Eva Decroix a poslanec ANO Aleš Juchelka. Předseda ČSSD Michal Šmarda to chvíli sledoval a nakonec celou tuto rozpravu utnul. Došlo i na debatu o Tchaj-wanu. Hosté se shodli, že je dobré udržovat styky s Tchaj-wanem, a to i na politické rovině. Došlo i na důchodovou reformu, o kterou hosté svedli další slovní souboj.

Podívejte se na ty „válečné zbohatlíky.“ Máme zdroje. Šmarda drsně vstoupil do debaty o důchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

V druhé hodině nedělní Partie na CNN Prima News se setkali Eva Decroix (ODS), Jan Lacina (STAN), Aleš Juchelka (ANO) a Michal Šmarda (ČSSD).

Decroix a Lacina se v úvodu pořadu shodli, že zvolený prezident Petr Pavel dělá dobře, když je aktivní. Juchelka zopakoval, že Petru Pavlovi poslanci ANO napíšou dopis a v něm ho upozorní, že je třeba řešit domácí problémy, problémy českých občanů.

Moderátorka poté nastolila diskusní téma k budoucnosti Andreje Babiše. Juchelka zdůraznil, že to je vnitřní záležitost ANO a především samotného Andreje Babiše, za něhož nemůže mluvit.

Decroix poznamenala, že kdyby Babiš odešel ze Sněmovny, vlastně to nebude poznat. „Pan poslanec Babiš má za sebou, pokud jde o poslaneckou práci, jednu velkou a třikrát podtrženou nulu,“ podotkla Decroix.

Juchelka zopakoval, že jde o vnitřní záležitost hnutí ANO.„ Já myslím, že teď je čas zakopávat ty příkopy, je to především na premiérovi Petru Fialovi, který o voličích Andreje Babiše mluvil jako o nedemokratech.“

„Já se tady musím ohradit. Petr Fiala nikdy neřekl, že to nejsou demokraté, on jen řekl, že se spojil extremismus s populismem,“ ohradila se Decroix.

Juchelka trval na tom, že premiér Petr Fiala prohluboval příkopy ve společnosti a teď by měl pracovat na jejich zakopání.

Šmarda tuto rozpravu utnul. „Já mám pocit, že lidé řeší úplně jiné věci, než řešíte vy ve svých malostranských palácích. Lidé řeší to, že máme velmi vysokou inflaci, lidé řeší vysoké ceny energií. To je pro ně mnohem důležitější, než nějaké vnitřní myšlenkové pochody Andreje Babiše,“ pronesl Šmarda.

Terezie Tománková pak zaměřila téma k zahraniční politice České republiky a k telefonátu zvoleného prezidenta Petra Pavla tchajwanské prezidentce.

Podle Decroix přinese spolupráce s Tchaj-wanem Česku výhody. Nemluvě o tom, že šlo o „gratulační telefon, který se vlastně nemusí až tak řešit“.

I podle Juchelky není třeba „gratulační telefonát“ řešit. A stejně tak prý nemá nic vůči tomu, že se udržují vztahy s Tchaj-wanem, kam cestují i čeští politici. „Čína se bude ohrazovat proti čemukoli v souvislosti s Tchaj-wanem,“ konstatoval Juchelka s tím, že pohled Číny na cesty na Tchaj-wan se přeceňuje, protože ekonomická spolupráce s Tchaj-wanem je významnější než spolupráce s Čínou.

Také Lacina připomněl, že v souvislosti s Čínou se toho v Česku hodně naslibovalo, ale z těchto slibů nebylo realizováno skoro nic, zatímco spolupráce s Tchaj-wanem funguje dobře. „Rozvíjejme to, co funguje,“ nabádá Lacina. Oceňuje, že nejvyšší ústavní činitelé ČR budou ve vztahu k Číně konečně mluvit jedním hlasem.

Moderátorka pak pozornost hostů obrátila ke zvyšování věkové hranice odchodu do důchodu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhuje u některých profesí posunutí hranice na 68 let.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí
„Musíme vysvětlit lidem, že to není snaha zhoršit jejich postavení po dosažení seniorního věku, ale že jde naopak o to, aby  si udrželi nějakou důstojnost. ... Jedna věc je bavit se o hranici odchodu do důchodu, a druhá věc je, nastavit ty životní podmínky tak, aby ten život v důchodu byl důstojný,“ řekla Decroix, a že důchodový systém je třeba udržet při životě a to je politicky velmi citlivé.

Šmarda oponoval, že zvýšení věku odchodu do důchodu je pro něj nepřijatelné. „Ve Francii se protestuje proti zvýšení odchodu do důchodu ze současných 62 let na 64 let. My už teď máme věkovou hranici odchodu do důchodu na hranici 65 let a naše pravicová vláda chce tuto hranici posunout na 68 let. My přitom už teď máme jednu z nejvyšších hranic odchodu do důchodu v celé Evropě,“ upozornil Šmarda.

Podle Šmardy je důchodový systém udržitelný i za stávajících podmínek, „pokud se peníze vezmou z míst, kde leží. My ty zdroje máme a můžeme je použít. Podívejte se na velké firmy, na nadnárodní korporace, což jsou ti váleční zbohatlíci, jako energetické společnosti a banky,“ rozjel se Šmarda. Poukázal i na to, že před volbami koalice o zvyšování věku odchodu do důchodu nemluvila, a teď se tímto svým krokem chystá poškodit občany.

„My jsme dlouho nemluvili,“ ozval se v tu chvíli Juchelka.

„Já vám hned dám prostor a budete reagovat,“ přislíbila moderátorka. Nejdřív ale nechala mluvit Lacinu, který poznamenal, že „bude třeba o těchto tématech vést diskusi“.

Když Juchelka dostal slovo, stěžoval si, že opozice neviděla komplexní návrh důchodové reformy, takže moc nemá co komentovat. „Pan ministr Jurečka vypouští různé balónky do médií, asi chce, abychom na ně reagovali, třeba jako na důchodový věk,“ zmínil Juchelka.

Komplexní reformu by Juchelka viděl i v podpoře porodnosti, v ujištění rodičů, že v Česku máme dobrý předškolní vzdělávací systém, že Česko je bezpečnou zemí, takže se mladí lidé nemusí bát mít děti. Ale vláda pětikoalice jde podle Juchelky opačným směrem, např. připravuje půdu pro zdražení obědů ve školách a řadu dalších věcí, které mladé rodiny znejistí.

Decroix řekla, že by bylo dobré, kdyby se vedla debata o reformě až tehdy, až bude komplexně připravená. A dodala, že ČSSD byla u vlády předchozích 8 let a důchodovou reformu „nedotáhla“. „My jsme v situaci, kdy se buď ten systém zhroutí, nebo se nějak přepíše. A ano, to přepisování může obsahovat i některé nepopulární kroky, ale musí se to udělat,“ pravila Decroix.

Šmarda uznal, že důchodová reforma měla být schválena už dávno a vůbec nejlepší by podle něj bylo, kdyby byla schválena reforma, kterou připravila ještě tehdejší ministryně práce Jana Maláčová. „Ale ten, kdo tuto reformu vyhodil do vzduchu, byl ministr Jurečka,“ poznamenal Šmarda.

Juchelka upozornil, že důchodová reforma se bude týkat dnešních čtyřicátníků, nikoli dnešních seniorů. „To, jak o důchodové reformě informuje stávající vládní koalice, je tristní,“ podotkl.

„Buď se pojďme bavit o jednom čísle, nebo si počkejme, až to bude komplexně hotové, a teprve potom se o tom pojďme bavit,“ vyjevila Decroix.

Šmarda debatu uzavřel s tím, že „se nelze vykašlat na pracovníky fyzicky náročných profesí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

naše vláda pracuje velice koordinovaně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepejsek52 , 05.02.2023 18:15:02
zatímco ministr práce nám umožní pracovat do smrti, ministr zdravotnictví zajištuje, že to vlastně nebude ani tak dlouho

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…