Plzeň po roce a půl vrátí auta na Americkou třídu, vjezd bude povolen jen přes noc

Americká třída před omezením provozu aut. Foto: Plzeň.euAmerická třída před omezením provozu aut. Foto: Plzeň.eu

Uzavření Americké nezpůsobilo kolaps dopravy, jak někteří předpovídali.

Americká třída v Plzni, která je pro auta uzavřená jeden a půl roku, pro ně bude v noci otevřená, stane se tak během několika týdnů. Dosud smí na jednu z plzeňských dopravních tepen jen MHD, zásobování, vozy záchranného systému, cyklisté a chodci. Na nočním otevření ulice pro automobilový provoz se dohodla vládnoucí koalice. Pokud změnu schválí orgány města, bude Americká do několika týdnů všem autům znovu otevřena denně vždy od 20:00 do 05:00. ČTK to řekla mluvčí radnice Eva Barborková. Dohodli se na tom členové koalice, tedy ANO, PRO Plzeň, Piráti a STAN při jednání o programovém prohlášení.

„Shodli se, že platnost omezení zabraňující průjezd ulicí automobilové dopravě bude nastavena pouze na denní dobu od pěti ráno do 20 hodin večer. Přes den tak zůstane ulice dál prioritně vyhrazena pro veřejnou dopravu,“ uvedla mluvčí.

Primátor Roman Zarzycký (ANO) uvedl, že byl režim na Americké třídě tématem, kde se názory stran v koalici významně rozcházely. „Velmi si vážím toho, že jsme se dokázali domluvit. Finální řešení vnímám pozitivně. Připravujeme k němu další kroky, které, věřím, potěší chodce i řidiče,“ řekl.

Pode náměstka primátora Aleše Tolara (STAN) zůstane naplněn hlavní cíl opatření – přednost veřejné dopravy na Americké. „Jakkoli vnímám hlasy řidičů i některých kolegů v koalici, kteří omezení aut kritizovali, jsem rád, že vyslyšeli mé argumenty o tom, že po uzavření Americké se zde MHD přestala zpožďovat, veřejná doprava je zde rychlejší a levnější, z čehož profitují desítky tisíc lidí, kteří tudy denně autobusy a trolejbusy projíždějí,“ řekl. Podle Tolara není důvod k úplnému znovuotevření Americké. „S omezením se (řidiči) naučili žít a využívají objízdných tras. Kvůli uzavřené Americké žádné kolapsy nevznikají,“ řekl. Noční otevření nebude mít negativní vliv na MHD.

Úpravy Americké budou pokračovat

Noční otevření ulice kvituje také radní Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), který si od toho slibuje vyšší bezpečnost. „Neutěšenou situaci v noci na Americké se snažíme řešit posílením policie a pozitivní vliv lze očekávat i od toho, že se tam zvýší noční provoz,“ řekl. Podle náměstka primátora Pavla Bosáka (Piráti) je pro Piráty prioritou co nejlepší průjezdnost MHD, což koaliční návrh splňuje.

Zástupci koalice se také dohodli na tom, že budou v letech 2024 a 2025 pokračovat stavební úpravy Americké, které spočívají ve zrušení zastávkových zálivů, zmenšení šíře vozovky ve prospěch chodníků a ozelenění ulice. Teprve následně město znovu posoudí dopravní režim s ohledem na jeho vliv na MHD a zváží případné rozšíření časové výjimky zákazu vjezdu aut, řekla mluvčí.

Americká, jedna z nejfrekventovanějších ulic v centru, kudy denně projíždělo až 15.000 vozidel, se zavřela autům koncem srpna 2021. Loni v březnu uvedli zástupci minulé koalice (ODS, ANO, ČSSD a TOP 09), že to zajistilo rychlejší a plynulejší průjezd vozů MHD, nezpůsobilo kolaps automobilového provozu v centru a snížilo hluk a prach, což potvrdili veřejní dopravci. Americká se měla stát městským bulvárem, kde město chtělo vysadit stromy, měl tam vzniknout prostor pro předzahrádky a měly se tam zlepšit podmínky pro rozvoj obchodů a služeb. Dvanáct linek MHD tam denně využívá asi 24.000 cestujících a projede tam 1200 spojů a další vozy linkové dopravy.

Tagy Americká třída omezení automobilové dopravy v centru města Plzeň
27 komentářů