Kane obstaral důležité body pro Tottenham, Arsenal překvapivě ztratil na půdě Evertonu

Chelsea si ve 22. kole Premier League neporadila na vlastním hřišti s Fulhamem a pouze remizovala 0:0. K očekávanému tříbodovému zisku jí nepomohly ani premiérové starty v základní sestavě dvou velmi nákladných posil – Mychajla Mudryka a Enza Fernándeze. Domácí tým, v jehož dresu běhalo od úvodního hvizdu na trávníku osm hráčů ve věku 24 let či méně, nebyl v souboji s městským rivalem vedeným Marcem Silvou lepším celkem a připsal si minimum nebezpečných zakončení. Portugalec tak svůj 400. odkoučovaný zápas oslavil zaslouženým ziskem bodu.

Kane obstaral důležité body pro Tottenham, Arsenal překvapivě ztratil na půdě Evertonu

Chelsea - Fulham 0:0

Penězi amerického miliardáře Todda Boehlyho napumpovaná Chelsea se na přestupovém trhu nedržela zkrátka a množstvím lednových posil dohromady za více jak 360 milionů liber, včetně rekordně drahého Fernándeze, se snažila zachránit bídně vypadající sezonu. Úvodní střetnutí těchto soupeřů se odehrálo teprve před několika týdny a ovládli ho Chalupáři. Jedním gólem se na jejich úspěchu podílel bývalý hráč Blues Willian.

Úvodní minuty nenapovídaly tomu, že by Chelsea dokázala těžit z drahých posil a měla souboj s místním rivalem jednoznačně ovládnout. Ani jeden tým si nedokázal vytvořit trvalejší tlak a nebezpečněji ohrozit branku soupeře. Na první šanci si musely ochozy na Stamford Bridge počkat až do 25. minuty, kdy poslal prudkou dělovku zpoza vápna hostující Andreas Pereira, střelu ale stihl vytěsnit Kepa Arrizabalaga na roh. Na druhé straně zahrozil po půlhodině hry Kai Havertz, jeho zakončení ve skluzu ale mířilo vysoko nad bránu. Nejlepší střelec domácího celku mohl krátce před koncem poločasu přece jen zvrátit skóre na stranu favorita, do cesty jeho lobu přes Bernda Lena se však postavila tyč.

Druhé dějství pokračovalo ofenzivní nemohoucností na obou stranách. Více ze hry už měli domácí, nedokázali se ale propracovat do pokutového území soupeře. Proti vysokým centrům potom těžili ze své výškové převahy obránci hostujícího celku. V 72. minutě poslal ze své kopačky tvrdou ránu Fernández, ta však prosvištěla vedle levé tyče. Největší šanci druhého poločasu měl 11 minut před koncem střídající David Datro Fofana. Kličkou sice překonal gólmana Lena, toho ale v malém vápně zastoupil Tim Ream.

S rolí favorita si tak Chelsea neporadila ideálně a získala jen bod. V příštím kole ji čeká další městské derby, když se 11. února představí na hřišti West Hamu. Fulham tentýž den přivítá Nottingham.

Everton - Arsenal 1:0

Branka: 60. Tarkowski

Vedoucí Arsenal ve 22. kole Premier League překvapivě prohrál na hřišti Evertonu 0:1. Už popáté za sebou tak v Goodison Parku nedokázal zvítězit, naposledy se mu to povedlo ještě pod vedením legendárního Arséna Wengera. V ulicích Liverpoolu před utkáním proběhly mohutné protesty proti majiteli klubu z modré části města, na stadion se však tato atmosféra nepřenesla a diváci neúnavně hnali Karamelky za úspěchem. Ten se nakonec skutečně dostavil a nový kouč Sean Dyche se radoval z vítězství, jediný gól zápasu totiž vstřelil v 60. minutě James Tarkowski.

Funkcionáři Evertonu sáhli k odvolání Franka Lamparda a jeho místo zaujal bývalý kouč Burnley Dyche, jehož hlavním úkolem samozřejmě bylo zachránit Karamelky mezi elitou. Ostřílený 51letý Angličan ve své trenérské kariéře dokázal Arsenal porazit jen jednou, a to v prosinci roku 2020. Tehdy se však Kanonýři zmítali v obrovské krizi, v současnosti naopak s pětibodovým náskokem celé soutěži vládli. Mohla za to i jejich nevídaně konzistentní základní sestava, která byla v lize popáté v řadě zcela totožná.

Rukopis nového trenéra domácích byl od prvních minut znát, právě jednoduché útočné nákopy a důraz v soubojích Karamelkám vynesly první šanci. V deváté minutě se k tečované střele Dwighta McNeila dostal hraničně postavený Dominic Calvert-Lewin, Aaron Ramsdale byl ovšem včas na zemi. Brankář Arsenalu musel být na pozoru i v následujících minutách, kdy Toffees zahrávali hned několik nebezpečných rohových kopů. Hosté však tlak ustáli a ve 30. minutě si vypracovali svou vlastní příležitost, nicméně Eddie Nketiah z úhlu nezamířil přesně. Vzápětí na druhé straně využil rychlých nohou Amadou Onana, jeho přízemní centr ale Calvert-Lewin ve skluzu nedokázal natlačit do odkryté sítě. Gólem neskončilo ani povedený volej Bukaya Saky k tyči, které před brankovou čárou vykopl Conor Coady.

I do druhé půle vstoupili hráči Evertonu sebevědomě a v 60. minutě už nabuzený Goodison Park slavil vedoucí branku. Postarala se o ni symbolicky dvojice bývalých opor Dycheho v Burnley, McNeil a Tarkowski, když se druhý jmenovaný prosadil hlavou po rohovém kopu. Šlo tak navíc o premiérovou branku anglického stopera v modrém dresu. V 78. minutě se ukázala jedna z čerstvých posil Gunners Leandro Trossard, jeho tvrdou ránu zpoza vápna ovšem Jordan Pickford zpacifikoval.

Arsenal si tak na úvod sobotního programu anglické nejvyšší soutěže připsal teprve druhou ligovou porážku této sezony. V příštím kole 11. února přivítá Brentford, Everton čeká o dva dny později pikantní derby s Liverpoolem. Hrát se bude na Anfieldu.

Aston Villa - Leicester 2:4

Branky: 9. Watkins, 32. vlastní Souttar - 12. Maddison, 41. Iheanacho, 45+2. Tete, 79. Praet

V zápase 22. kola Premier League uspěl Leicester na půdě Aston Villy a zvítězil 4:2. Opět se tak potvrdilo, že venkovní zápasy Lišek přináší atraktivní podívanou. V předcházejících 10 utkáních na hřištích soupeřů totiž bylo k vidění 40 branek a duel v Birminghamu už tak vysoký průměr gólů ještě navýšil. Nejvýraznější postavou zápasu se stal Kelechi Iheanacho, jenž jednou skóroval a dvakrát asistoval. Jednu z jeho přihrávek zužitkovala nová posila Tete.

Angažování Unaie Emeryho se zdálo být pro Aston Villu trefou do černého. Zkušený španělský stratég dosud odkoučoval sedm ligových klání a získal v nich 16 bodů, od jeho příchodu zpět na Ostrovy byl úspěšnější jen Arsenal. Trenér Leicesteru Brendan Rodgers tak chválen nebyl, Lišky po Vánocích bodovaly v jednom z pěti zápasů a ačkoliv se nacházely na relativně bezpečné 14. příčce, od úplného dna tabulky je dělily jen tři body.

Ani ve Villa Parku nic nenasvědčovalo tomu, že by se mizivá forma Foxes měla výrazně otáčet. V deváté minutě orazítkoval břevno Emiliano Buendía a Ollie Watkins pohotovou dorážkou poslal domácí Lvy do vedení. To jim však nevydrželo dlouho. Ve 12. minutě získaly Lišky díky dobrému napadání balon ve vápně soupeře, z čehož těžil James Maddison, který zakončoval do odkryté sítě. Domácí se znovu ujali vedení ve 32. minutě poté, co si Watkinsovu nabídku před bránu nešťastně srazil do vlastní sítě Harry Souttar, jenž na svou premiéru mezi modrobílími nebude vzpomínat s úsměvem na tváři.

Rodgersovi svěřenci však pár minut před pauzou znovu srovnali. Centr Harveyho Barnese z levé strany poslal precizní hlavičkou mezi tři tyče Iheanacho. V nastavení první půle navíc přišla ještě pátá branka zápasu. Po chybě v rozehrávce domácích se do samostatného úniku dostal Tete, který svůj debut na ostrovech okořenil vstřeleným gólem.

Diváci, kteří se po pětigólové první půli těšili na velké množství branek i v druhých 45 minutách, zůstali nevyslyšeni. V 72. minutě se sice podařilo střídajícímu Phillippu Coutinhovi z úhlu prostřelit brankáře Dannyho Warda, ale radost z vyrovnání záložníkovi Aston Villy sebral kvůli ofsajdu pomezní rozhodčí. O platný gól se však postaral na druhé straně Dennis Praet, který v 79. minutě obešel gólmana Martíneze a zvýšil na 4:2. Brance předcházel nepovedený obranný zákrok Souttara, který se tak definitivně stal smolařem zápasu.

Utrápený Leicester tak na hřišti ve formě hrajícího soupeře překvapivě dokázal zvítězit. V příštím kole 11. února přivítá Tottenham, Aston Villa se o den později představí na hřišti Manchesteru City.

Brentford - Southampton 3:0

Branky: 41. Mee, 44. Mbeumo, 80. Jensen

Hráči Brentfordu v rámci 22. kola Premier League dokráčeli před svými fanoušky pro výhru 3:0 nad posledním Southamptonem. K zisku tří bodů v prvním poločase výrazně přispěl šikovný Bryan Mbeumo, který nejprve asistoval a následně i sám skóroval. Svěřenci Thomase Franka neprohráli již deváté utkání v řadě a v tabulce poskočili na sedmou příčku.

Jen málo celků v nejvyšší anglické soutěži zažívalo tak rozdílnou formu, jako právě Včely a Svatí. První jmenovaný zažíval osmizápasovou sérii bez porážky, během které se mu podařilo nečekaně zdolat například Liverpool či Manchester City a držel před tímto kolem velmi solidní osmou příčku. Na druhé straně hosté z jižního pobřeží se stále nebyli schopni odpoutat z posledního místa v tabulce a jejich šance na záchranu se postupem času pomalu začaly snižovat.

Radost na tváři domácích fanoušků mohl hned ze začátku utkání vykouzlit Yoane Wissa, když dokázal obejít brankáře, avšak v zakončení zklamal. Před prázdnou bránou se příliš opřel do rány, a míč tak zasáhl pouze břevno. Dlouho se hrálo bez výrazné šance až do 41. minuty. V tomto čase si totiž na krásný centr do vápna nejlépe naskočil Ben Mee, který nedal svou razantní hlavičkou brankáři šanci. Netrvalo dlouho a Včely zdvojnásobily své vedení, když rychlý protiútok domácích zakončoval Mbeumo.

Na dvougólovou ztrátu zareagoval trenér Nathan Jones dvojitým střídáním hned ze začátku druhé půle. Čerství hráči přinesli do hry Saints více aktivity, i přes to se však do střeleckých příležitostí dostávali velmi složitě. Jeden takový pokus vyprodukoval mladý Kamaldeen Sulemana, brankář však bez problému zakročil. Navýšit vedení domácích mohl v 71. minutě Ivan Toney. Nejlepší střelec Bees si dobře naběhl na přihrávku a překonal brankáře, avšak z brankové čáry míč vykopl jeden z obránců. O minutu později zařídil zmatky ve vápně James Warde-Prowse, který vyslal povedený centr. Dobře zformovaná obrana ovšem nebezpečí odvrátila. Snahy Svatých překazil Jensen, který si naskočil na centr v 80. minutě a zvyšoval už na 3:0.

Brentford tedy potvrdil výrazně lepší formu a připsal si další důležité vítězství v potenciálním boji o účast v pohárech. Další důležitý souboj přijde 11. února, kdy zavítá na hřiště lídra z Arsenalu. Southampton ve stejný den přivítá Wolves.

Brighton - Bournemouth 1:0

Branka: 87. Mitoma

Brighton porazil ve 22. kole Premier League na vlastním stadionu Bournemouth 1:0. The Cherries sahali po cenném bodu ze hřiště rozjetého soupeře až do 87. minuty, kdy přesnou hlavičkou rozhodl Kaoru Mitoma, jenž se trefil ve třetím soutěžním utkání v řadě. Hosté po další porážce a nepřesvědčivém výkonu prodloužili čekání na výhru, které trvá už od poloviny listopadu, a klesli tak na předposlední příčku.

Racci sice v minulém kole letos poprvé v rámci ligových bojů zaváhali a ze hřiště Leicesteru si odvezli pouhý bod, přesto si však před tímto kolem drželi velmi solidní šestou příčku. Otázkou bylo, co se situací v klubu udělá marná snaha Moisése Caiceda vynutit si pozdní přestup do Arsenalu. Na druhé straně měli úplně jiné starosti, Bournemouth totiž od konce reprezentační přestávky v lize stále nezvítězil a momentálně se nacházel na příčkách zajišťujících sestup o patro níž.

Současné rozpoložení obou týmů bylo zřetelné od úvodního hvizdu. Zatímco hráči Brightonu častěji drželi míč a tlačili se do útoku, hosté se většinu času pouze bránili. V největší šanci Racků natřikrát selhal v 15. minutě Deniz Undav. Německý záložník, jenž v této sezoně nastoupil do ligového zápasu v základní sestavě týmu z pobřežního města vůbec poprvé, po chybné rozehrávce Neta trefil blokujícího obránce a při dvou následných dorážkách nejprve pálil do gólmana a poté do tyče. O chvíli později na druhé straně nemířil v ojedinělé příležitosti Bournemouthu přesně ani Jefferson Lerma. Tým z jihu Anglie zahrozil do poločasu ještě několikrát, ale žádnou vyloženou možnost si již nevypracoval.

Po změně stran se obrázek hry takřka nezměnil, i nadále byli aktivnější domácí. V 57. minutě vyslal nadějnou ránu z hranice šestnáctky Billy Gilmour, jenže boční síť Netovy brány rozvlnil pouze z vnějšku. Postupem času však tlak Brightonu opadl a víc než několik nepříliš nebezpečných pokusů na obou stranách diváci až do 87. minuty neviděli. V samotném závěru však ofenzivní trápení Racků prolomil netradičně hlavou jeden z objevů sezony Mitoma.

Brighton tedy potvrdil roli favorita a připsal si další cenné tři body. Na ty bude chtít navázat 11. února na hřišti Crystal Palace. Bournemouth ve stejný den přivítá hráče Newcastlu.

Manchester United - Crystal Palace 2:1

Branky: 7. z penalty Fernandes, 62. Rashford - 76. Schlupp

Manchester United ve 22. kole Premier League porazil na Old Trafford Crystal Palace 2:1. Za Rudé ďábly vstřelil vítěznou trefu Marcus Rashford, pro kterého to byla již 10. ligová branka v letošní sezoně. Černou kaňku na výkonu Rudých ďáblů zanechal Casemiro, jenž v 70. minutě uviděl poprvé v kariéře přímou červenou kartu, když chytil soupeře pod krkem. Hosté krátkou přesilovku využili pouze na snížení, a dovolili tak United vyhrát již 13. domácí zápas v řadě napříč soutěžemi.

Rudí ďáblové se poslední týdny těšili velmi dobré formě, zejména pak na vlastním hřišti, kde od reprezentační přestávky opanovali všechny tři odehrané duely a celkově na Old Trafford zvítězili už v pěti ligových střetnutích za sebou. Manchesteru dodávala optimismus také neslavná forma Orlů, kteří se z triumfu v nejvyšší soutěži naposledy radovali ještě před světovým šampionátem. Výlety na sever Anglie jim ale poslední dobou příliš nevadily, na hřišti United totiž zvítězili dvakrát z posledních tří pokusů.

Diváci se ještě ani nestihli posadit do svých sedadel a už mohli slavit úvodní trefu. Po ruce hostujícího Willa Hughese ve vápně se totiž k penaltovému puntíku postavil Bruno Fernandes a s přehledem skóroval po zemi k levé tyči. Gólman hostů poté ve 13. minutě vychytal výborným zákrokem hlavičku Wouta Weghorsta, jenž z bezprostřední blízkosti mířil na zadní tyč. United po vedoucí brance rozhodně nesundali nohu z plynu a svého soupeře dál tlačili. Blízko k navýšení rozdílu byl ve 36. minutě Fred, jenž ale z dobré pozice ve vápně zamířil těsně vedle levé tyče.

Po změně stran se do nadějné šance dostal Rashford, svou razantní střelu z hranice šestnáctky však vyslal těsně nad horní tyč. Anglický forvard se tak ze své 10. ligové trefy radoval až v 62. minutě, kdy po rychlé kombinaci do malého vápna s přehledem dorazil míč za bezmocného brankáře. Frustrace hráčů Crystal Palace poté přešla v hromadnou strkanici, ze které vyšel za škrcení soupeře s červeným kartonkem Casemiro. Hosté poté vycítili šanci a snažili se početní převahu využít ke kontaktnímu gólu. Ten přišel v 76. minutě, kdy do nepřesné střely nastavil nohu Jeffrey Schlupp a šťastným odrazem překvapil Davida De Geu. Závěrečný tlak však Orli ve vyrovnávací trefu nepřetavili.

United se tedy outsidera nezalekli a připsali si šestý ligový triumf na svém hřišti v řadě. Ten sedmý budou moct získat už 8. února proti Leedsu. Crystal Palace vyzve o tři dny později Brighton.

Wolves - Liverpool 3:0

Branky: 5. vlastní Matip, 12. Dawson, 71. Neves

Liverpool si připsal už třetí výraznou venkovní porážku v řadě, když ve 22. kole Premier League nestačil na Wolves a prohrál 0:3. Svěřenci Jürgena Kloppa, jenž dokázal Vlky v předchozích osmi ligových střetnutích pokaždé porazit, podcenili především úvodních 15 minut hry. V nich si nejdříve vstřelil vlastní gól Joël Matip, chvíli po něm si pak otevřel střelecký účet v týmu The Wanderers obránce Craig Dawson, pro kterého se jednalo dokonce o premiérový start ve žlutém dresu.

Vlci se zatím ani pod vedením Julena Lopeteguiho příliš neoklepali z nepovedeného úvodu sezony a stále si nebezpečně zahrávali se sestupovými příčkami. Šance na lepší výsledky jim hatila především bídná ofenziva, která dosud nastřílela pouhých 12 branek, což bylo z ligového pelotonu zdaleka nejméně. V ideálním rozpoložení se nenacházel ani hostující Liverpool, jenž v novém kalendářním roce ještě nezapsal ligový triumf. Naposledy bral bod za bezgólovou remízou po mdlém výkonu s Chelsea.

Hostům stále scházel dlouhodobě zraněný stoper Virgil van Dijk a také tentokrát to bylo na jejich defenzivní práci znát. Domácí celek využil chaosu v obraně Reds již v páté minutě, kdy z pravé strany vápna hledal spoluhráče Hee-Chan Hwang, našel však pouze nohu Matipa, jenž si balon srazil do vlastní branky. Liverpool jako by na trávníku vůbec neexistoval a domácí zanedlouho vedli již o dva góly. Po nejistém vyběhnutí Alissona se dostal ke hlavičce nejdříve neúspěšný Max Kilman, za něhož dokončila práci čerstvá akvizice z West Hamu Dawson. Záhy mohl alespoň snížit Darwin Núňez, jenže José Sá byl na rozdíl od svého konkurenta na opačné straně hřiště pozorný. Poté se ovšem ve světle reflektorů ocitl znovu Matip, jehož prostorové dezorientace málem využil Matheus Nunes.

Po změně stran se již hráči v červených dresech konečně začali prezentovat hrou, kterou od nich jejich fanoušci očekávali. Do šancí se postupně probojovali Naby Keïta a Mohamed Salah. První jmenovaný ovšem ztroskotal na zákroku obránce Maxe Kilmana, Egypťan branku z nadějné pozice ani netrefil. A když ve velké šanci selhal i Núňez, ze vstřeleného gólu se opět radovali Vlci. Balon si díky precizní práci střídajícího Adamy Traorého našel Rúben Neves, jenž zakončil pohlednou kombinaci střelou k tyči.

Wolves tedy využili špatné formy hvězdného soupeře a připsali si druhý domácí triumf v řadě. V dalším kole se 11. února představí na hřišti Southamptonu. Liverpool si o dva dny později střihne městské derby s Evertonem.

Newcastle - West Ham 1:1

Branky: 3. Wilson - 32. Paquetá

Hráči West Hamu remizovali v zápase 22. kola Premier League na stadionu ambiciózního Newcastlu 1:1. Úvod střetnutí přitom nasvědčoval jednoduché cestě domácích za vítězstvím, jelikož Kladiváři v rozmezí dvou minut hned dvakrát inkasovali. První trefu Strak však rozhodčí neuznali a jednobrankové manko ještě do přestávky smazal Lucas Paquetá. Pro čtvrtý tým tabulky se jednalo o první inkasovaný ligový gól od 6. listopadu. Na dobrém výkonu hostů se podílel zejména Vladimír Coufal, záložník Tomáš Souček se na hřišti objevil až v 74. minutě.

Pouze dva týmy prohrály v soutěži od úvodu ročníku jen jeden zápas, Newcastle a Arsenal. Právě první jmenovaný přivítal West Ham, který se ocitl v úplně odlišném rozpoložení. V aktuální sezoně totiž reálně bojoval o záchranu, jelikož se nacházel až na 16. příčce s náskokem jediného bodu na sestupové pásmo. Do cesty se mu navíc postavila obrovská výzva, protože Straky disponovaly nejlepší obranou v lize a zároveň v přestupovém období posílily o útočníka Anthonyho Gordona.

V neprospěch Kladivářů hrál také fakt, že se jejich obrana nedostavila na úvodní minuty zápasu. Newcastle se totiž ujal vedení hned po 38 vteřinách, kdy se trefil Joe Willock. O gólovou radost jej ovšem obral videorozhodčí, jenž si všiml, že míč předtím opustil hřiště. Hned po rozehrávce Lukasze Fabiaňského ale hosté inkasovali znovu, když stopeři nezachytili náběh Calluma Wilsona, který prostřelil polského brankáře. Od té chvíle se hrál oboustranně opatrný fotbal a taktické vyčkávání ukončil až po půlhodině hry Paquetá. Brazilec nejdříve ve velké šanci vypálil přízemní střelu těsně mimo, hned z následného rohového kopu však udeřil, když jej obrana Strak nechala zcela volného.

Také druhé dějství nabízelo divákům spíše defenzivně laděnou podívanou, kterou se snažil narušit občasnými útočnými výpady snad jen Allan Saint-Maximin. V 76. minutě se k němu přidal také Wilson, jenž se řítil sám na Fabiaňského, ale na poslední chvíli ho skvělým skluzem odzbrojil Nayef Aguerd. O chvíli později se Wilson opět dostal na dostřel hostujícímu gólmanovi a tentokrát jej dokonce přímo ohrozil, Fabiaňski ale jeho pokus hlavou dokázal zachytit.

West Ham tak zaskočil Newcastle a odvezl si velmi cenný bod. Oba celky čeká další ligový duel 11. února. Straky vyzvou Bournemouth, Kladiváři pak změří v londýnském derby síly s Chelsea.

Nottingham - Leeds 1:0

Branka: 14. Johnson

Fotbalisté Nottinghamu porazili ve 22. kole Premier League Leeds 1:0. O výhře posilami napumpovaného domácího celku paradoxně rozhodl 21letý odchovanec a nejlepší střelec Forestu v minulé sezoně Brennan Johnson. Bránu Nottinghamu ustrážil 36letý Keylor Navas, který se stal nejstarším gólmanem debutujícím v nejvyšší anglické soutěži od roku 2001.

Nottingham po obrovském nakupování v letním přestupovém období nezůstal pozadu ani v tom zimním a do týmu přivedl několik dalších posil. Mezi nimi se nacházeli Jonjo Shelvey, Brazilec Felipe nebo na poslední chvíli získaný zkušený gólman Navas. Po vypadnutí z EFL Cupu se mohli svěřenci Steva Coopera soustředit pouze na boj o záchranu v nejvyšší anglické soutěži. Stejný cíl měl i jejich protivník z Leedsu, jehož od Forestu dělily v tabulce pouhé tři body. Na City Ground ovšem hosty nečekal jednoduchý úkol, domácí totiž před svými fanoušky prohráli v lize naposledy v září.

Pávi se však snažili svého soka zaskočit hned v úvodu. Už ve druhé minutě se probíjel za obranu Luis Sinisterra a nebezpečným přízemním pokusem přivítal Navase v Premier League. Skóre se ale měnilo o chvíli později na druhé straně. Po standardní situaci se míč odrazil k hranici pokutového území, kde se nacházel Johnson, který se příliš nerozpakoval a napáli jej z první přímo do dolního rohu brány. Leeds byl blízko vyrovnání po půlhodině, kdy se do balonu opřel Luke Ayling, jeho ránu ale vyrazil opět skvěle připravený Navas.

Přestože Forest byli ve vedení, kouč Cooper nemohl ignorovat prvopoločasovou převahu hostů a po návratu z šaten si připravil hned dvojí střídání. Leeds už nebyl ve druhé půli tak nebezpečný a Nottingham bez větších problémů těsné vedení strážil. Naopak navýšit skóre mohl v 79. minutě Sam Surridge, jenž po přiťuknutí od spoluhráče minul břevno jen o vlásek. Neproměněná šance ale 24letého útočníka mrzet nemusela, jelikož Navas zůstal při své premiéře až do závěrečného hvizdu neprůstřelný.

Nottingham tak důležitý domácí zápas zvládl a získal plný počet bodů. V dalším kole zavítá 11. února na hřiště Fulhamu, Leeds změří již o tři dny dříve síly s Manchesterem United.

Tottenham - Man City 1:0

Branka: 15. Kane

Hráči Tottenhamu porazili ve 22. kole Premier League na domácí půdě Manchester City 1:0. Spurs dokázali využít hned prvního nedorozumění v obraně úřadujícího mistra a do vedení je poslal svým 200. zásahem v nejvyšší anglické soutěži Harry Kane. Pro anglického kanonýra šlo zároveň o rekordní 267. branku v dresu The Lilywhites, čímž se stal nejlepším střelcem Kohoutů v historii. Citizens na Tottenham Hotspur Stadium, otevřeném v roce 2019, stále nedokázali skórovat. Jejich ztráta na Arsenal, tedy další severolondýnský celek, tak zůstala pětibodová.

Především u domácích Kohoutů došlo v závěru přestupového období k pořádnému zemětřesení. Klub postupně opustili čtyři členové prvního týmu, nakonec se však podařilo dotáhnout alespoň očekávaný příchod Pedra Porra z lisabonského Sportingu, který dostal příležitost až ve druhém poločase. Dobrou náladu na severu Londýna ovšem okamžitě vystřídaly obavy ze zdravotního stavu Antonia Conteho, jenž musel podstoupit operaci žlučníku a čekala ho rekonvalescence. Některé výrazné změny se udály také v Manchesteru, největší ohlas vyvolal odchod Joaa Cancela do Bayernu Mnichov.

Od začátku se jednalo spíše o dobývání dobře postavené tvrze z obránců v bílých dresech. Svěřenci Cristiana Stelliniho se spoléhali převážně na protiútoky. Hned první šance ale celek ze severu Londýna využil k tomu, aby se dostal do vedení. Pierre-Emile Höjbjerg vystihl přihrávku soupeře a následně našel kapitána Kohoutů Kanea, který potvrdil roli rozeného zakončovatele. Citizens sice měli jasnou převahu jak v držení míče, tak ve statistice střel, jenže žádné větší nebezpečí pro Huga Llorise vytvořit dlouho nedokázali. Změnily to až poslední sekundy nastaveného času, kdy Riyad Mahrez z dobré pozice rozezvonil břevno.

Obraz hry se moc nezměnil ani ve druhém dějství. The Sky Blues si užívali míče na vlastních kopačkách a obléhali skvěle bránící Tottenham. Tým, který koučuje jeden z největších fotbalových géniů 21. století, ale dlouho nedokázal předvést nic navíc, především kvůli bezchybné defenzivní práci každého hráče domácího celku. Naopak to bylo opět mužstvo v bílých dresech, jenž mohlo skóre navýšit. Kaneovi nestačil jeden přesný zásah, a tak se po kličce dvěma obráncům zkusil prosadit znovu, leč tentokrát byl Ederson připravený. Mrzet ho to ale nemuselo, protože Tottenham hubené vítězství udržel.

Spurs tedy oplatili svému soupeři nedávnou porážku a nadále dotírají na první čtyřku. V dalším kole je 12. února čeká výlet do Leicesteru. Citizens ve stejný den přivítají Aston Villu.